Βασίλειος Ζαγκότας: «Η πολυαισθητηριακή δυναμική της εικόνας στη διδακτική διαδικασία» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Η παρούσα μελέτη αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναδυθεί και να αξιοποιηθεί στην καθημερινή διδακτική πρακτική το νόημα των οπτικών αναπαραστάσεων όπως τα συναντά κανείς στα σχολικά εγχειρίδια.
Η γεωγραφία και η σκηνοθεσία της εικόνας χρησιμοποιείται από τους διαφημιστές και όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ό,τι παρουσιάζεται στήνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, να είναι ελκυστικό και να μας κάνει να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που θέλει ο δημιουργός. Κι αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν στα σχολικά εγχειρίδια; Αυτός ήταν ο πρώτος προβληματισμός του συγγραφέα, και έτσι προέκυψε το βιβλίο Η πολυαισθητηριακή δυναμική της εικόνας στη διδακτική διαδικασία.
Επιλέχτηκε το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την προτίμηση του συγκεκριμένου βιβλίου από τον ερευνητή, είναι το τελευταίο χρονολογικά εισηγμένο εγχειρίδιο στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επομένως, έχει ερευνηθεί ελάχιστα. Η έρευνα δεν αποσκοπεί στην αξιολόγηση ούτε σε μια νέα πρόταση της διδακτικής της ιστορίας, αλλά μέσα από το εικονογραφικό υλικό ο συγγραφέας επιθυμεί να κάνει την αρχή για να αξιοποιηθεί το εικονογραφικό υλικό ενός εγχειριδίου με απώτερη ελπίδα την επίτευξη των στόχων του οπτικού αναγραμματισμού.
Ο συγγραφέας με αυτή τη σπουδαία μελέτη πετυχαίνει να προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στον εκπαιδευτικό, δίνοντάς του τη δυνατότητα της ολοκληρωτικής αξιοποίησης του εικονογραφικού υλικού του σχολικού εγχειριδίου. Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για τη βιβλιοθήκη των εκπαιδευτικών.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό, επιχειρείται μια εννοιολογική αποσαφήνιση του όρου «εικόνα». Στο δεύτερο μέρος, το εμπειρικό, αναλύεται αρχικά η μεθοδολογία και η ταυτότητα της έρευνας. Στη συνέχεια, η έρευνα μιλά για την ταυτότητα των έργων (του εγχειριδίου), με αναφορές στους δημιουργούς, στους τύπους των έργων και στα είδη των αναπαραστάσεων στις εικόνες του συγκεκριμένου σχολικού βιβλίου. Ακολουθούν προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης (με πλάγια γράμματα). Ακόμη, συνοψίζει ο συγγραφέας τη διδακτική λειτουργικότητα του εικονογραφικού υλικού ως προς την παροχή κινήτρων μάθησης, την εποπτικότητα και τη δυνατότητα αξιοποίησής του στην αξιολόγηση του μαθήματος της ιστορίας. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρατίθενται όλα τα πορίσματα της έρευνας.
Ο συγγραφέας με αυτή τη σπουδαία μελέτη πετυχαίνει να προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στον εκπαιδευτικό, δίνοντάς του τη δυνατότητα της ολοκληρωτικής αξιοποίησης του εικονογραφικού υλικού του σχολικού εγχειριδίου. Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για τη βιβλιοθήκη των εκπαιδευτικών.
Η πολυαισθητηριακή δυναμική της εικόνας στη διδακτική διαδικασία
Βασίλειος Ζαγκότας
344 σελ.
Εκδόσεις Κυριακίδη
ISBN 978-960-599-168-5
Τιμή: 29,50
πηγή : diastixo.gr