Το τέλος του παραγωγού

2021-02-11 22:14

Το τέλος του παραγωγού
 

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδρομής που μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις είχε καταφέρει να συγκρατήσει -έστω τα ελάχιστα- για τους Έλληνες Παραγωγούς.
Οι Λαϊκές Αγορές, το μοναδικό σημείο όπου ο παραγωγός έρχεται σε απευθείας επαφή με τον καταναλωτή, παραδίδονται στις εταιρίες.
Η νέα πολιτική της Ε.Ε. «Από το Χωράφι στο Πιάτο» («From Farm to Folk”) που δείχνει την επόμενη ημέρα, διόλου προβληματίζει την κυβέρνηση, που εκ πεποιθήσεως μας πάει δεκαετίες πίσω, δίνοντας τις Λαϊκές Αγορές στους χονδρέμπορους και τις εταιρίες.
 
Η Θατσερικού τύπου αντίληψη για τα εμπορεύματα και την κατανάλωση, γίνεται πράξη στο νέο σχέδιο νόμου που θα δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και θα επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν αλλά και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς (σε πρώτη φάση).
 
Η κουτο-πονηρή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, γνωρίζοντας ότι η Συμφωνία της νέας ΚΑΠ θα εφαρμοστεί το 2022, αποφασίζει να πάρει αντίθετη θέση από όσα έχουν συμφωνηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα.
Η αντίληψη και οι πρακτικές τους, αναδεικνύουν το γεγονός ότι είναι αδαείς προς τους κινδύνους που επιφέρει η επισιτιστική ανασφάλεια στους πολίτες.
Ο νόμος περιφρονεί παντελώς τους 2 από τους 5 στόχους:
  1. διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο καθένας έχει πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα,
  2. διατήρηση της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων, παράγοντας παράλληλα δίκαιες οικονομικές αποδόσεις, προώθηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα εφοδιασμού της ΕΕ και προώθηση του θεμιτού εμπορίου.
 
Tο σχέδιο νόμου δεν λύνει κανένα από́ τα πολλά και χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, αλλά́ προσθέτει και άλλα.
 
Εισάγοντας τον απαράδεκτο όρο «μη παραγωγός πωλητής», προφανώς καταργεί στην πράξη την ιδέα του θεσμού και ανοίγει νέους δρόμους (σε χονδρεμπόρους και εταιρίες ενδιάμεσων).
Η πλειοδοσία των θέσεων (και όχι των παραγωγών/πωλητών) καταργεί στην πράξη την είσοδο παραγωγών, αφού σε συνδυασμό με το παραπάνω κάνει βέβαιη την είσοδο μη παραγωγών….
Με αυτά καταργεί την «διατήρηση του κοινωνικού δικαιώματος» της επαγγελματικής απασχόλησης.
Το ότι φτάνει στο στρεβλό σημείο να πριμοδοτεί για την χορήγηση θέσης, τον τίτλο σπουδών του πωλητή, είναι ανάξιο λόγου και ενδεικτικό των προθέσεων.
Όπως επίσης και το γεγονός ότι ο παραγωγός θα χάνει την θέση εάν δεν τροφοδοτεί όλο τον χρόνο την Λαϊκή αγορά…. Δηλαδή εάν του τελειώσει η παραγωγή, θα πρέπει να φέρει εισαγόμενα ή άλλων παραγωγών.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλώνει απολύτως αντίθετη με το σχέδιο νόμου.
Η απροκάλυπτη θέση υπέρ των χονδρεμπόρων και των ενδιάμεσων και η διακοπή της απευθείας σχέσης παραγωγού-καταναλωτών, δεν μπορεί να προχωρήσει.
 
Είμαστε στο πλευρό των παραγωγών της χώρας.
 
Η πρότασή μας αναφέρεται:
  • στην συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσια υγείας και του περιβάλλοντος,
  • σε πρακτικές που δεν θα ακυρώνουν την πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και την πολιτική «για τη μείωση της απώλειας της βιοποικιλλότητας»,
  • στην νομοθέτηση ενάντια στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που στραγγαλίζουν τη διακίνηση των προϊόντων μικρών παραγωγών απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά να παράγουν, ενώ οι διασφαλίσεις για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα θεωρούνται εμπόδια για το «ελεύθερο» εμπόριο,
  • στην προώθηση μέσω σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, ώστε να προστατεύεται επιπλέον το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ