Το δίχτυ (2016) από το Cine-Δράση Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, 9:00μ.μ., ΤΥΠΕΤ
«Το Δίχτυ» του Kim Ki-Duk είναι μια θαυμάσια ανθρωποκεντρική ταινία, ένα προκλητικό πολιτικό θρίλερ με δραματική εξέλιξη που βλέπεται με κομμένη την ανάσα. Εστιάζει στο λαβύρινθο των ανθρώπινων χαρακτήρων, την απάθεια των αρχών και τη δέσμευσή τους από ένα σύστημα κανόνων που λειτουργεί σε βάρος των πολιτών.
Το φιλμ μας μεταφέρει στην Κορεατική Χερσόνησο, το θερμό θέατρο του μακροβιότερου Ψυχρού Πολέμου. Βόρειος και Νότια Κορέα, δύο εχθρικά κράτη που κάποτε στο πολύ κοντινό παρελθόν αποτελούσαν την ίδια χώρα. Δύο κράτη γειτονικά, ένας λαός διχοτομημένος εξ αιτίας εξωτερικών επεμβάσεων, δυο εξουσίες που αλληλοκατηγορούνται, εχθρεύονται η μία την άλλη και δεν επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ του πληθυσμού. Καθεμία έχει το δικό της δίκιο και το δικό της άδικο. Ο Τσουλ-Γου είναι ένας φιλήσυχος Βορειοκορεάτης ψαράς που ζει σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές, κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των συνόρων με τη Νότια Κορέα. Αγαπά την πατρίδα του γιατί εκεί γεννήθηκε και εκεί βρίσκονται όλα όσα αγαπά, η γυναίκα του, η κόρη του. Πιο πολύ αγαπά την βάρκα που ταΐζει την οικογένεια του. Για να μπορέσει να ψαρέψει, περνάει καθημερινά τον έλεγχο του φυλακίου της ακτής. Μια μέρα το δίχτυ του θα πιαστεί στην προπέλα της βάρκας. Παρά τις προσπάθειες του το ρεύμα θα τον παρασύρει στην εχθρική καπιταλιστική χώρα, όπου θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί. Στον ελεύθερο καπιταλιστικό Νότο, που υποτίθεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα τον θεωρήσουν αρχικά κατάσκοπο, θα τον ανακρίνουν, θα τον βασανίσουν σωματικά και ψυχολογικά και όταν αρχίσουν να υποπτεύονται ότι δεν είναι αυτό που φαντάστηκαν, θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ακόμα και τη βία για να τον «σώσουν» από αυτό που χαρακτηρίζουν τυραννικό καθεστώς του Βορρά. Θα του προσφέρουν τα «αγαθά» του καπιταλισμού για να τον προσηλυτίσουν, να τον πείσουν να αυτομολήσει και γιατί όχι να γίνει δικός τους πράκτορας.
Αλλά ιδεολογία για τον Τσουλ-Γου είναι μόνον η επιθυμία του να ξαναγυρίσει στην οικογένεια και την ζωή του. Καθώς περνάνε οι μέρες οι νοτιοκορεατικές αρχές αντιλαμβάνονται ότι ο αιχμάλωτος τους αποτελεί περισσότερο πρόβλημα για την δημόσια εικόνα της χώρας παρά πλεονέκτημα και τον απελευθερώνουν. Πίσω στον Βορρά θα τον υποδεχτούν ως ήρωα. Για αυτούς είναι ο πατριώτης που περιφρόνησε τις σειρήνες του καπιταλισμού για τις σοσιαλιστικές αξίες. Αλλά τα θαύματα κρατάνε τρεις μόνον ημέρες και μόλις καταλαγιάσει η προπαγάνδα ο Τσουλ-Γου θα δει το πραγματικό πρόσωπο και της δικής του πατρίδας. Θα ανακριθεί και πάλι, από τους δικούς του αυτή τη φορά και θα μπει στην μαύρη λίστα. Αν και το μόνο του έγκλημα είναι ότι, άθελά του, ήρθε σε επαφή με τον εχθρό βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες, παγιδευμένος σε ένα κοινωνικοπολιτικό «δίχτυ» συμφερόντων. Σαν ήρωας σε γραπτό του Κάφκα είναι θύμα του παραλογισμού της πολιτικής αντιπαράθεσης που ταλανίζει τον λαό του και μαζί σύμβολο της καταπίεσης που υφίσταται ο κάθε πολίτης από την εξουσία, που απλώνει το δίχτυ της και τον εγκλωβίζει στον ιδεολογικό μηχανισμό της, στερώντας του κάθε δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού.
Ο Κορεάτης σκηνοθέτης Kim Ki-Duk είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά. Παραγωγικότατος μέσα στα 20 χρόνια καριέρας του, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο ταινιών με τις οποίες, άλλοτε με ωμό ρεαλισμό και άλλοτε με ιδιαίτερο λυρισμό, αφηγείται ιστορίες που ανιχνεύουν τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης. Δύο από πιο αναγνωρισμένες τα «Ολομόναχοι μαζί» (3-Iron, 2004), και «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... και άνοιξη» (Spring, Summer, Fall, Winter... And Spring, 2003), έχουμε προβάλει στο Cine-Δράση. «Το δίχτυ» του είναι ένα φιλμ με σασπένς, ρυθμό και ειλικρίνεια, που πατάει θεματολογικά στο βαρύ πρόβλημα της αδυναμίας συνύπαρξης των δύο μελών του διαιρεμένου γεωγραφικού σώματος της Κορέας (παρεμπιπτόντως αυτή η χώρα και η Κύπρος είναι οι δύο μοναδικές διαιρεμένες χώρες στον κόσμο). Το μήνυμα του για ένωση των δύο τμημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου σε μία χώρα μοναδική και αδιαίρετη είναι μεν ουτοπικό στις σημερινές συνθήκες, από την άλλη όμως έχει έντονη ουμανιστική διάσταση. Προς τιμήν του δεν χαρίζεται σε καμία από τις δύο πλευρές και στέκεται επικριτικά τόσο ως προς τον σοσιαλιστικό Βορρά, όσο και προς τον καπιταλιστικό Νότο. Για αυτόν το κράτος και στις δύο εκδοχές του δεν υφίσταται για να υπηρετεί αλλά για να καταπιέζει το λαό. Τα καλλιτεχνικά στοιχεία της ταινίας είναι πολύ υψηλών στάνταρ. Μεγάλο ατού της η δωρική ερμηνεία του Ryoo Seung-bum του ηθοποιού που υποδύεται τον Τσουλ-Γου.
Νότια Κορέα, 2016. Διάρκεια: 114'. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Kim Ki-Duk
Πρωταγωνιστούν: Ryoo Seung-bum, Kim Young-min, Lee Won-keun, Park Ji-il, Jeong Ha-dam, Sung Hyun-Ah, Guyhwa Choi, Kim Su-an.