To 14ο Athens AnimFest στο ΤΥΠΕΤ! Το Cine-Δράση ξαναβάζει τα Βριλήσσια στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη. 16-17 Μαρτίου 2017

2019-03-15 18:50

https://www.drasivrilissia.gr/db/UploadedPics/anima.png

Για 4η συνεχή χρονιά η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine - Δράση συνδιοργανώνει μέρος των εκδηλώσεων του 14ου Athens AnimFest που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Οργάνωση: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Cine Δράση» σε συνεργασία με 14ο Athens AnimFest

Ημέρα: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019
Ώρα: 19:00

Χώρος: Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» (Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, πρώην ΤΥΠΕΤ, Πλαταιών & Υμηττού, Βριλήσσια)
Θα προβληθούν 5 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που εντάσσονται στο Αφιέρωμα «Νέοι και εργασία - Γυναίκες και εργασία». Πρόκειται για τις ταινίες «WORKIN’ PROGRESS», (διάρκεια: 4’ 20’’), «SAM’S DREAM» (Le Rêve de Sam, διάρκεια: 7’ 18’’), «RED & THE KINGDOM OF SOUND», (διάρκεια: 18’ 13’’), «ABOVE ALL» (Par dessus tout, (διάρκεια :10’), και TRAP, (διάρκεια: 12’).

Ημέρα: Κυριακή 17 Μαρτίου 2019
Ώρα: Από τις 10:00πμ και μέχρι τις 11:00μμ

Θα προβληθούν συνολικά 75 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού και πολύ μικρού μήκους. Ο κάθε θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει Δωρεάν μέρος ή το σύνολο των ταινιών που θα προβάλλονται.

Στις 12:00μμ η Ξένια Καλογεροπούλου σε μια από τις σπάνιες συμμετοχές της σε εκδηλώσεις θα είναι κοντά μας σε μια συνάντηση με μικρούς και μεγάλους φίλους του σινεμά, του θεάτρου και του βιβλίου. Θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από την αφήγησή της να γνωρίσουμε την «ΑΓΓΕΛΙΝΑ», την αλλιώτικη, επίμονη και απτόητη ηρωίδα του νέου της βιβλίου. Η Ξένια Καλογεροπούλου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι καταξιωμένη στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων ως η καλλιτέχνης (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια), που άλλαξε για πάντα το παιδικό θέατρο στη Σύγχρονη Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κλείσουν με μικρή μουσική εκδήλωση, αφού προηγουμένως οι συμμετέχοντες θα ψηφίσουν για το Βραβείο Κοινού.


Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.


Σχετικά με το ΑΦΙΕΡΩΜΑ Νέοι και εργασία - γυναίκες και εργασία

Στόχος της δράσης είναι η προσέγγιση των θεατών –μέσα από τα κινούμενα σχέδια– με σύνθετα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, που σχετίζονται με τη σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ο αναστοχασμός γύρω από τις σχέσεις των νέων με την εργασία, και των γυναικών με την εργασία είναι ο βασικός στόχος.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, διότι τα κινούμενα σχέδια και –κυρίως– οι μικρού μήκους ταινίες είναι από τη φύση τους απαλλαγμένα από τους αυστηρούς επιστημονικούς προσδιορισμούς των όρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπεισέρχονται σε πιο σύνθετες προσεγγίσεις και μάλιστα με τρόπο δημιουργικό, καθώς η πυκνότητα του νοήματος συνυπάρχει με την καλλιτεχνική απόλαυση. Εδώ οι καλλιτέχνες δεν ασχολούνται μόνο με λεπτομέρειες όπως: ύψος των αμοιβών, τα επαγγελματικά καθήκοντα, την αδήλωτη εργασία για τα παιδιά ή τις γυναίκες αλλά βοηθούν τους θεατές να εξοικειωθούν με την εργασία ως φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο αλλά συναντάται σε ολόκληρη τον κύκλο της ζωής και τις φύσης. Τα ζώα ή τα φυτά εργάζονται πολύ σκληρά και ακαταπόνητα για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Επίσης οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην έχουν σταθερό ωράριο αλλά απασχολούνται ανελλιπώς με τα παιδιά στο πλαίσιο της οικογένειας.

Ο μικρός ήρωας στο παραμύθι μπορεί να μην γνωρίζει για την κατοχύρωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων, ανυπομονεί όμως να φύγει από τη βία του πολέμου και σαν πουλί να κερδίσει την ελευθερία του, έστω και μακριά από την εστία του. Οι μητέρες εργάζονται συνεχώς και χωρίς καμία ανάγκη αναγνώρισης τους θλίβει όμως η καταστροφή του οικιστικού τους χώρου, η παντελής έλλειψη αγαθών και η ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους. Οι μουσικοί δεν είναι πάντα εργαζόμενοι με την κλασική έννοια του όρου αλλά η ενασχόλησή τους με την τέχνη τους είναι διαρκής, συστηματική και τους οδηγεί όλο και πιο κοντά στην πολιτιστική επικοινωνία με τους άλλους. H γυναίκα ως εργαζόμενη, η μητέρα ως καθημερινά απασχολούμενη, η μητέρα ως βάση της οικογενειακής συνοχής. Το παιδί και η ελευθερία ως επιθυμία, το παιδί και η σχέση με τη φύση, το παιδί και η σχέση με την οικογένεια, το παιδί και η εργασία ως αναπόσπαστο κομμάτι της αξιοπρέπειας και του σεβασμού του Άλλου αλλά και του εαυτού. Το παραμύθι ως αφετηρία για το όνειρο και τη φυγή από μια πραγματικότητα γεμάτη προβλήματα. Βασικές παράμετροι του αφιερώματος είναι η επισήμανση –κυρίως στις σχολές– ότι οι γυναίκες σκηνοθέτες, άρα και η εργασία που μας ενδιαφέρει ως έννοια αποδεικνύονται στον τομέα των μικρού μήκους ταινιών, κυρίως στον χώρο των κινούμενων σχεδίων, ως βασικός παράγων δημιουργίας σπουδαστικών αλλά και επαγγελματικών ταινιών είτε ως σκηνοθέτες είτε σε μια από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Η παραπάνω διαπίστωση αναδεικνύει την εργασία των γυναικών σε εξειδικευμένα αντικείμενα, βασικό παράγοντα της ανάπτυξης του είδους, γεγονός που αναγνωρίζουν τα κρατικά ινστιτούτα κινηματογράφου αλλά οι ιδιώτες παραγωγοί.

Το αφιέρωμα «Νέοι και εργασία - Γυναίκες και εργασία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.