Θερμοπληξία σκύλων: Πως να την αναγνωρίσετε και να την αποτρέψετε
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την άνοδο της θερμοκρασίας. Εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ζέστη, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και πίνοντας πολύ κρύο νερό.
Αλλά για τους τετράποδους φίλους μας είναι λίγο πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την ζέστη. Η αλήθεια είναι, ότι τα σκυλιά δεν έχουν επαρκείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ζέστη από μόνα τους. Έτσι, το μόνο που τους μένει είναι η αγάπη και η φροντίδα των ιδιοκτητών τους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορεί να πάθουν θερμοπληξία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Η θερμοπληξία συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου είναι υψηλότερη από τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες σωματικές φλεγμονές και ανεπάρκεια οργάνων. Γι’ αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα αυτά και την θεραπεία τους.
Φυσικά, υπάρχουν και προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να σιγουρευτούμε, ότι τα αγαπημένα μας σκυλιά θα απολαύσουν ανενόχλητα το καλοκαίρι τους.
Τι είναι η θερμοπληξία των σκυλιών;
Η θερμοπληξία των σκύλων ή υπερθερμία συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του σώματος των σκυλιών αυξάνεται παραπάνω από το φυσιολογικό όριο. Όταν συμβεί αυτό, οι συνηθισμένες μέθοδοι ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν θα λειτουργούν πια και υπάρχει κίνδυνος για να καταρρεύσει κάποιο από τα όργανα. Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που συνοδεύουν την θερμοπληξία, τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα, καθώς και τεχνικές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αυτά.
Πως μπορώ να αποτρέψω την θερμοπληξία του σκύλου μου;
Ειδικά, αν έχει πολύ ζέστη μαζί με υγρασία μην αφήσετε τον σκύλο σας έξω. Επίσης, φροντίστε να έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό και ένα δροσερό περιβάλλον.
Φροντίστε να έχει πάντα φρέσκο νερό.
Το να είναι καλά ενυδατωμένος ένας σκύλος, ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι ο οργανισμός του λειτουργεί σωστά. Να του έχετε πάντα ένα δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του σκύλου σας.
Αν δεν είστε σίγουροι, ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, μετρήστε την θερμοκρασία του σώματός του σκύλου σας, για να σιγουρευτείτε. Αν δεν ξέρετε πως να μετρήσετε την θερμοκρασία του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;
Υπερβολική έκκριση σάλιου.
Το λαχάνιασμα και η έκκριση σάλιου είναι ένας από τους τρόπους για να διατηρεί ο σκύλος σας την θερμοκρασία του σώματός του σταθερή. Οπότε, αν έχει πάθει υπερθέρμανση, το σώμα του υπερλειτουργεί για να μειώσει την θερμοκρασία. Ωστόσο, η σιελόρροια μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκλείσει όλα τα άλλα ενδεχόμενα πριν καταλήξετε σε αυτό.
Κοκκινισμένα ούλα.
Τα κοκκινισμένα ούλα είναι σημάδι, ότι ο οργανισμός του σκύλου δεν είναι σωστά ενυδατωμένος. Ως αποτέλεσμα, τα ούλα και άλλα μαλακά μέρη κοκκινίζουν.
Ταλαντευόμενη και ασυντόνιστη κίνηση.
Αν ο σκύλος έχει χάσει τις αισθήσεις του, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια οργάνων. Αν το περπάτημά του είναι ασυντόνιστο ή έχει πρόβλημα με το μένει ξύπνιος, πηγαίνετέ τον σκύλο γρήγορα στον κτηνίατρο.
Πως μπορείτε να θεραπεύσετε την θερμοπληξία;
Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και χωρίς ακραία μέτρα. Βάλτε τον σκύλο σας κάτω από μια σκιά ή σε ένα δροσερό μέρος, για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματός του.
Η ενυδάτωση είναι ένας ακόμη τρόπος για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Δώστε του να πιει κρύο νερό, αλλά όχι παγωμένο, γιατί μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν ο σκύλος δεν μπορεί να πιει νερό, πηγαίνετε τον αμέσως στον κτηνίατρο.
Το να βρέξετε τον σκύλο σας με το λάστιχο νερού θα βοηθήσει στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου σας.
Τρίψτε τις πατούσες του σκύλου με οινόπνευμα.
Το οινόπνευμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου. Σύμφωνα με το Petwave, το να βάλουμε κάτι κρύο στα πόδια του σκύλου θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Αν τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται, μην διστάσετε να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο. Το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές εποχές, αλλά πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα κατοικίδιά μας για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε.
πηγή : www.stogiatro.gr