Οι Έλληνες βγήκαν ξανά στους δρόμους. Ο λόγος είναι η κρίση, η λιτότητα και η ύφεση. Ζητήματα που πριν από πέντε χρόνια βρίσκονταν στα ύψη του δημόσιου ενδιαφέροντος, αναφύονται ξανά. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής των εξωτερικών ειδήσεων της βρετανικής Telegraph Ντέιβιντ Μπλερ αναφερόμενος στην Ελλάδα και την πολιτική μάχη που έχει ανάψει, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Το Σύνταγμα μετατρέπεται ξανά σε... θέατρο των συγκεντρωμένων με σπασμένα τζάμια, κατεβασμένα ρολά και γκράφιτι με συνθήματα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει.
Ο Μπλερ αναφέρει πως λογικά το δικαίωμα της ψήφου για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, ως πρωτοβουλία, δεν ανήκε στο λαό, αλλά προβλήθηκε ως ανάγκη από τον Αντώνη Σαμαρά καθώς δεν κατάφερε να εκλέγει τον Σταύρο Δήμα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γράφει ο Μπλέρ για τον Αντώνη Σαμαρά:«Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας επέβαλε τις τιμωρητικές περικοπές στον προϋπολογισμό ως αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης 190 δισ. ευρώ που έλαβε από τους διεθνείς δανειστές. Με όλο το πάθος του ανθρώπου που πιστεύει πως έχει αναλάβει την ηράκλεια υποχρέωση να ανατάξει την υγεία της χώρας του, πιστεύει πως οι πολιτικές του, τελικά, φέρνουν αποτέλεσμα».
Όπως αναφέρει ο Μπλερ, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πρώτη φορά από τότε που εισήλθε στη φάση της κρίσης και βλέπει μπροστά της την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2015. Ωστόσο, σημειώνει, οι ψηφοφόροι τείνουν να διαφοροποιηθούν καθώς θεωρούν πως το τίμημα που πλήρωσαν ήταν υψηλό με την ανεργία να καλπάζει. Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας διατείνεται πως ήρθε η ώρα να αποφασίσουν οι Έλληνες για το μέλλον και σε συνάρτηση με όλα τα γκάλοπ που φέρνουν το κόμμα του στην πρώτη θέση, ετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Βρίσκει απήχηση
«Όλες οι αποδείξεις δείχνουν πως το μήνυμα του 40χρονου λαϊκιστικό βρίσκει απήχηση. Εκτός και αν υπάρξει κάποιο σοκ που θα μοιάζει με σεισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός. Έστω και αν δεν φαίνεται να παίρνει την αυτοδυναμία που επιδιώκει, εντέλει θα είναι το κεντρικό κομμάτι μιας κυβέρνησης συνεργασίας».
Κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, κατά τον Μπλερ. Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί διαγραφή χρέους και επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου βοήθειας. Παράλληλα επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, παρά τα τραύματα που έχει δεχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. «Εάν ο Τσίπρας νικήσει, θα έχει θριαμβεύσει χρησιμοποιώντας έναν απλό μηχανισμό: λέει στον κόσμο αυτό που θέλει να ακούσει. Δηλαδή, παραμονή στο ευρώ χωρίς λιτότητα. Μόνο που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει άλλη άποψη. Η Τρόικα δεν επιθυμεί με τίποτα να σχεδιαστεί ξανά το πλάνο για την Ελλάδα και να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη χώρα που της έχει δώσει 190 δισ. ευρώ. Επιπλέον δεν επιθυμεί να διαγράψει μέρος του χρέους της, διότι αν το κάνει για την Ελλάδα, τότε θα το ζητήσουν και άλλοι», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο.
Σύγκρουση
Τι προβλέπει ο Μπλερ; Όλα τα δεδομένα και οι καταστάσεις δείχνουν πως επίκειται σύγκρουση ανάμεσα στον αριστερό πρωθυπουργό που θέλει να αποτινάξει τη λιτότητα και τους σκληροπυρηνικούς δανειστές που ήδη θεωρούν πως ήταν αρκετά επιεικείς. Ο κίνδυνος θάλλει και στις δυο πλευρές, με το απευκταίο σενάριο ενός Grexit να κείται στο βάθος. Ο Μπλερ σημειώνει πως αυτό το σενάριο δεν είναι το πλέον πιθανό, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι αναλυτές και αυτό διότι σε ιδιωτικές κουβέντες ο Τσίπρας εμφανίζεται πιο πραγματιστής.
Από την άλλη, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του θα βρεθεί αίφνης μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Πρώτα και κύρια πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλιώς τα ΑΤΜ θα αδειάσουν και ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας θα καταρρεύσει. Στο τέλος αυτός που θα υπαναχωρήσει θα είναι ο Τσίπρας, αναφέρει ο Μπλερ, ακόμη και αν χρειαστεί να διαχειριστεί τα ιδεολογικά θέματα εντός του κόμματός του. Λέει ο οικονομολόγος της Merrion Capital, Άλαν ΜακΚουάιντ: «Θα είναι δύσκολο γι' αυτόν, αλλά τελικά θέλει να μείνει στο ευρώ. Άρα θα κάνει ό,τι είναι να κάνει. Όπως συμβαίνει με όλους τους πολιτικούς όταν κάθονται στο θρόνο τους, προσαρμόζομαι με την πραγματικότητα».
Ο συμβιβασμός
Το περίγραμμα ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού είναι ήδη σαφές, αναφέρει ο Μπλερ. Ο κ Τσίπρας θα ξεχάσουμε την ακύρωση του χρέους , αλλά και η « τρόικα » θα δείξει κάποια καλή θέληση δίνοντας Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή. Με απλά λόγια, οι Βρυξέλλες πιθανώς θα καταλήξουν σε μια τυπική απόφαση που θα δίνει το περιθώριο σε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση. Ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν στο να προσφέρουν στην Ελλάδα καλύτερους όρους με το που θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.
Προδότης
Για να καταλήξει το άρθρο: «Αλλά ο κ Τσίπρας έχει ένα ακόμα χαρτί ζωτικής σημασίας που πρέπει να παίξει. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, η προοπτική της χώρας να φύγει από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες και να αναγκάσει την Τρόικα να πληρώσει σε μεγαλύτερη τιμή. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που λένε πως τελικά αυτή που υπαναχωρήσει θα είναι η ΕΕ, ειδικά στο θέμα του χρέους. Αν όμως είναι ο Τσίπρας αυτός που θα υποχωρήσει τότε οι ακτιβιστές που τον υποστηρίζουν, αύριο θα τον αποκαλούν προδότη. Έτσι η επόμενη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα θα μπορούσε να απευθύνεται σε αυτόν».
Πηγή : www.patrasevents.gr