Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, αναφέρει σε συνέντευξη του στο channel 4, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετκά με τη συζήτηση γύρω από το Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:
«Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει πεθάνει από το 2012. Είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Κάποιοι σέρνουν τον χορό των ζόμπι».
Στο ερώτημα αν προτιμάει μείωση του χρέους ή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Μπορώ να διαλέξω και τα δύο; ... Εμείς θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού».
Μάλιστα όπως δήλωσε, θα ζητήσουμε μείωση του χρέους, επιστροφή του κατοχικού δανείου που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ CHANNEL 4 ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
-Θέλετε η Ευρώπη να «κουρέψει» το μισό χρέος. Η μεγάλη ερώτηση είναι τι θα κάνετε αν η Ευρώπη πει όχι.
Έχω απαντήσει στην ερώτηση αυτή χιλιάδες φορές από το 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συναγερμός που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο.
Αυτό που διεκδικούμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς «κούρεμα» μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης.
-Θέλετε να σταματήσετε το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά η Ευρώπη να συνεχίσει να σας δανείζει χρήματα; Είστε σίγουρος πως θα το κάνει;
Στην πραγματικότητα εμείς δεν ζητάμε νέα δανεικά. Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέα δανεικά για να ξεπληρώσουμε τα παλιά δάνεια. Φυσικά και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, με όλους τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτό το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.
Αυτό που διεκδικούμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς "κούρεμα" μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 με τη Γερμανία. Και αναρωτιέμαι, με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείται η Γερμανία μία λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από την οποία επωφελήθηκε και η ίδια πριν από πολλά χρόνια, καθώς έβγαινε από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με ανοιχτές τις πληγές της.
-Υπάρχει νέα διαμάχη γύρω από το "grexit", με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου να γράφουν πως η Ευρώπη μπορεί να σας διώξει από την ευρωζώνη.
Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει πεθάνει από το 2012. Είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Κάποιοι σέρνουν τον χορό των ζόμπι.
Το ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουμε την προτεσταντική στρατηγική της εφαρμογής νόμων, ακόμη και αν είναι λανθασμένοι, ακόμη και αν μας ζημιώνουν, ή αν θα ακολουθήσουμε την πορεία του "whatever it takes", να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ, και πιο σημαντικά, την κοινωνία μας, τον λαό μας.
-Οι Γερμανοί όμως λένε πως ναι μεν πήραμε μεγάλο κούρεμα του χρέους το 1953, αλλά σε αντάλλαγμα αλλάξαμε το σύστημά μας και παραδεχτήκαμε πως κάναμε λάθος. Λένε πως εσείς δεν μπορείτε να το καταφέρετε.
Εμείς δεν έχουμε ευθύνη για το πελατειακό κράτος που δημιουργήθηκε από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα ως τώρα. Χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό κράτος που είναι δίπλα στον πολίτη. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το πάρτι της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Εμείς δεν κρύβουμε κανέναν.
- Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα "βαθύ κράτος". Πως μπορεί ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει μια χώρα σαν την Ελλάδα, με δεδομένους τους φόβους που έχετε για την κατάσταση;
Είμαι αποφασισμένος, όλοι είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Όχι να φορέσουμε το κουστούμι της εξουσίας και να κυβερνήσουμε με τον ίδιο τρόπο, αλλά να φέρουμε μία ουσιαστική νέα μεταπολίτευση.
Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και έχω σχέδιο για το πως θα σταματήσουμε αυτό το πάρτι της ανομίας. Και πως θα κάνουμε πάλι την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με δικαιοσύνη, ισονομία και αξιοκρατία. Εμείς δεν κρατάμε μια χειροβομβίδα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά μια πυξίδα, μια πυξίδα για να αλλάξει η Ευρώπη πορεία.
- Τι προτιμάτε, μείωση του χρέους ή επιστροφή των μαρμάρων;
Μπορώ να διαλέξω και τα δύο; ...Εμείς θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού. Θα ζητήσουμε μείωση του χρέους, επιστροφή του κατοχικού δανείου που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά και την επιστροφή των μαρμάρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους.