Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μεγαλόπολη

2016-06-26 20:22

kalim2

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Μεγαλόπολη από την ισχυρή κακοκαιρία που την έπληξε το Σάββατο.

Ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους, μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνούς) και χαλάζι σε μέγεθος κάστανου, έπληξαν την περιοχή της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης.

Η βροχόπτωση ήταν τόσο ισχυρή που μέσα σε 7 ώρες έπεσαν 191 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 191 λίτρα νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο ή 191 m3 (κυβικά) σε ένα στρέμμα!

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, ενώ έπεσαν και σκεπές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια. Το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στη Μεγαλόπολη.

Σε 75 σπίτια έγινε άντληση υδάτων ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Μεγαλόπολη έφτασαν τις 200 και από την Τρίπολη τις 75. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς καταστράφηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χάθηκαν και αρκετά πουλερικά.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, του περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχου Χαράλαμπου Χιόνη, του δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία αποφασίστηε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν τη Δευτέρα.

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, γιατί τα νερά στην γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας έχουν περάσει από πάνω και απειλείται το ορυχείο της Θωκνίας. Υπήρξε διακοπή παροχής ρεύματος σε όλη την περιοχή και αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ για αρκετή ώρα δεν υπήρχε και δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα.

Στη Μεγαλόπολη έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την όλη την Πελοπόννησο, αλλά και την Αττική, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Στην Τρίπολη, ως αργά το βράδυ είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, ενώ σημειώθηκε και κατολίσθηση στην Μανθυρέα, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές ώρες η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης. Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Τρίπολης - Άστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα. Αργά το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο δημαρχείο Μεγαλόπολης σε μια προσπάθεια συντονισμού των προσπαθειών των αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Κλειστοί δρόμοι

siragga2

 

Για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Μεγαλόπολης αμέσως μετά την σήραγγα Ραψομμάτη προς Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας το οδόστρωμα γέμισε λάσπες από το χώμα που έπεσε από το βουνό, ενώ υπήρξε και συσσώρευση υδάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά οι αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα, επιστρέφοντας τα στην Τρίπολη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα απομακρύνθηκαν τα χώματα που είχαν πέσει στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο από Καλαμάτα προς Τρίπολη γίνεται επίσης με πολλά προβλήματα, στο ίδιο σημείο πριν τη σήραγγα Ραψομάτη, και τα αυτοκίνητα ανακατευθύνονται από την τροχαία αυτή την ώρα προς Σπάρτη από το Λεύκτρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν προβλήματα συσσώρευσης υδάτων και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας μετά την έξοδο της Μεγαλόπολης, επίσης από συσσώρευση υδάτων.

Πάνω από 5000 κεραυνοί στη Πελοπόννησο και το Ιόνιο το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 συνοδεύτηκαν από πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε πάνω από 5000 κεραυνούς σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών που επικεντρώνονταν στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου καθώς και του κεντρικού και νοτίου Ιονίου.