Πράσινη Αριστερά // Πολιτική Απόφαση 2ης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης

2021-05-12 15:35

Πολιτική Απόφαση
2η Προγραμματική Συνδιάσκεψη
11/5/21
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την σημερινή κρίση και την διέξοδο από αυτήν
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί την 2η Προγραμματική Συνδιάσκεψη, ως εφαλτήριο κοινής δράσης με πολίτες που:
  • αγωνίζονται για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την ενσωμάτωση της οικολογικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές που καθορίζουν στην ζωή τους,
  • αγωνίζονται για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Συμμετοχική Δημοκρατία με Αυτοδιαχείριση και Ελευθερία και Παραγωγή συμβατή με την Φύση,
  • αγωνίζονται για την επαναφορά της κυριαρχίας της πολιτικής επί της οικονομίας και όχι το αντίθετο, όπως ισχύει σήμερα διεθνώς.
Στόχος μας: ένα νέο πρότυπο ζωής, για έναν διαφορετικό κόσμο
 
Η κοινωνία και η χώρα, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και έναν χρόνο πανδημίας βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, καθηλωμένη σε μία μακροχρόνια κρίση.
Είμαστε πια στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και μέρα με την ημέρα μας αιφνιδιάζει όλο και πιο αρνητικά.

Η πανδημία συνεχίζεται με ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες, την ζωή τους, την καθημερινότητα και για την συνέχεια της χώρας.

Η κυβέρνηση με επιλογές ατυχέστατες χρησιμοποιώντας την πανδημία με επικοινωνιακά παιχνίδια για στενούς κομματικούς λόγους εις βάρος των πολιτών και της κοινωνίας, χωρίς σχέδιο, με αντιφατικές αποφάσεις και λειτουργώντας με δογματικές λογικές περί ιδιωτικού και δημοσίου, μας υποχρέωσε σε ένα αποτυχημένο εξάμηνο lockdown. Αποτέλεσμα, το γεγονός των σχεδόν 100 νεκρών την ημέρα (δεδομένου ότι στον πολύνεκρο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τις ημέρες των μαχών στο Αλβανικό μέτωπο είχαμε από 40 έως 60 νεκρούς) να περνάει στα ΜΜΕ ως τέταρτη είδηση αποδεικνύοντας τον τρόπο άσκησης της πολιτικής τους.

Η οικονομία σε ύφεση 9%, επισήμως, με προβλήματα για το σήμερα και για το αύριο της χώρας, που για να επανέλθουμε στην κακή κατάσταση του 2019 θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον στο 2023. Με την συγκεκριμένη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση, πιθανόν ένας τύπος μνημονίου να μην είναι αναπόφευκτος στο κοντινό μέλλον, με συνέπεια νέα δεινά για τους πολίτες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η περαιτέρω εξάρτηση της χώρας από άλλες δυνάμεις με διαφορετικά συμφέροντα από εμάς φαίνεται αναπόφευκτη.
Η περίφημη "Ανάπτυξη", που είχε εξαγγείλει η παρούσα κυβέρνηση, ότι θα γινόταν από τις πρώτες ημέρες που θα αναλάμβανε, αποδεικνύεται ένα ακόμη fake new. Αντίθετα δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, εκτελώντας με την πολιτική της συμβόλαια έναντι των πελατών της, που είναι συγκεκριμένες οικονομικές ελίτ και "οικογένειες":
  • Με τον νόμο Χατζηδάκη (όταν ήταν υπουργός ΠΕΚΑ), ουσιαστικά καταστρέφοντας το περιβάλλον εμπορευματοποιώντας τα πάντα
  • Με τους νόμους περί παιδείας, γυρνώντας την εκπαίδευση πίσω στην δεκαετία του '50
  • Με το σύνολο της νομοθεσίας γύρω από τα ασφαλιστικά
  • Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά (έργο του κ. Χατζηδάκη κι αυτό)
  • Με την κατάργηση της απλής αναλογικής, που διαιωνίζει τα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος
  • Με την βίαιη και χωρίς σχεδιασμό απολιγνιτοποίηση, αποκρύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις, δημιουργώντας περαιτέρω κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό δρόμο εισόδου της χώρας μας στην νέα ενεργειακή εποχή, αυτή των ΑΠΕ, για τα συμφέροντα ολίγων μεγάλων εταιρειών.
  • Το κτύπημα και ουσιαστικά η αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, δημιουργεί τριτοκοσμικές, απολυταρχικές μορφές εξουσίας και ανακόπτει με βίαιο τρόπο την αποκέντρωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
  • Εκατοντάδες νομοθετικές διατάξεις και τροπολογίες, μεταμεσονύκτιες στην Βουλή, ρουσφετολογικού και φωτογραφικού χαρακτήρα
  • Και πάνω από όλα, η εφαρμογή του δόγματος "Νόμος και τάξη" μας γυρνάει δεκαετίες πίσω, χτυπώντας τα δικαιώματα μέσα από ακροδεξιές και απολυταρχικές πρακτικές.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει καθημερινά την ανικανότητα της. Η πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" οδηγεί στο "άλμα στο κενό". Η διακυβέρνηση, το ότι δεν υπολογίζω κανένα και κάνω ότι θέλω, ξεπερνώντας θεσμούς και νόμους, οδηγεί την δημοκρατία μας και κατ' επέκταση την κοινωνία και την χώρα σε αδιέξοδο.

Η λογική της κυβέρνησης "αφού με ψηφίσατε τα επόμενα τέσσερα χρόνια κάνω ότι θέλω" υπονομεύει την Δημοκρατία και την κοινωνία. Προφανές είναι, ότι η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο υποστηρίζει το δόγμα που λέει ότι "δεν χρειάζονται οι κοινωνίες", σημαία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων από την δεκαετία του '70.
Μία κυβέρνηση που για ό, τι γίνεται, που δεν την βολεύει, είτε για την πανδημία, είτε για την οικονομία, ευθύνονται όλοι οι άλλοι που δεν κυβερνούν (η αντιπολίτευση, οι πολίτες, οι εκάστοτε επιτροπές) εκτός από αυτήν που κυβερνάει, είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την παράδοση των κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, παρουσιάζει την πανδημία ως μεγάλη επιτυχία τους. Στην οικονομία έλεγαν ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2%-3% (Μάρτιος του 2020) μετά έναν μήνα έλεγαν 1% (Απρίλιος 2020) με τελικό αποτέλεσμα ύφεση 9%.

Σήμερα η μόνη ελπίδα και το μόνο ορατό είναι τα πακέτα στήριξης. Η κυβέρνηση, ως δεν είχε δικαίωμα, εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό αποκρύπτοντας ότι υπήρχε "στικάκι" με κείμενο 4.000 σελίδων για το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ε.Ε. (μέχρι την διορία της 30ης Απριλίου 2021) λες και ήταν οικογενειακή υπόθεση του κ. Μητσοτάκη.

Δεν πρέπει με κανέναν  τρόπο να συνεχιστεί το μεγάλο φαγοπότι όπως έγινε τους πρώτους 18 μήνες της κυβέρνησης της Ν.Δ., με τα χρήματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ξεζουμίζοντας τον Ελληνικό λαό με τα πλεονάσματα, τα οποία δόθηκαν αδιαφανώς και χαριστικώς κατά εκατοντάδες εκατομμύρια σε ημέτερους και σε ΜΜΕ, καταστρατηγώντας κατακτημένους θεσμούς της Δημοκρατίας μας μεταπολιτευτικά, όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή έδωσε στους μακροχρόνια άνεργους ψίχουλα των 400 € (άπαξ).
Δυστυχώς αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση είναι τα επικοινωνιακά τρικ. Όταν αυτό όμως το επικοινωνιακό παιχνίδι γίνεται "προπαγάνδα Γκεμπελικού χαρακτήρα" με ΜΜΕ χειραγωγημένα με οποιοδήποτε τρόπο, τότε η Δημοκρατία οπισθοχωρεί και αρχίζουν άλλα προβλήματα, που ο Ελληνικός λαός τα έχει υποστεί μέχρι το 1974, με οδυνηρό τρόπο.

Αναπόφευκτη συνέπεια όλων αυτών είναι:
  • η οικονομία να υπονομευτεί  στο παρόν και στο μέλλον και το δημόσιο συμφέρον να υποταχθεί στη σφαίρα της οικονομικής εξάρτησης,
  • η παραγωγική βάση της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας να υποχωρήσει δραματικά,
  • να μην δημιουργούνται σταθερές θέσεις απασχόλησης και η ανεργία να αυξάνεται κατακόρυφα
  • η περιβαλλοντική υποβάθμιση να συνεχίζεται στο όνομα της εμπορευματοποίησης και του κέρδους των λίγων κι εκλεκτών
  • τα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης να διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για τον πολίτη
Η αντιπολίτευση και ο ρόλος της στο πολιτικό σύστημα
Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την κοινωνία.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεπαρκέστατη, έχοντας ακόμη τα βάρη και τις ευθύνες από τη διακυβέρνησή της, μην τολμώντας να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να κάνει τον απολογισμό της για τα πέντε χρόνια διακυβέρνησής της, καταρχήν στα μέλη της και τους ψηφοφόρους της και κατά δεύτερο λόγο στον Ελληνικό λαό. Αυτό της δημιουργεί περαιτέρω εσωστρέφεια και πιθανόν αξεπέραστα εσωτερικά προβλήματα. Ξεκομμένη από την κοινωνία και τα προβλήματα της, όπως ήταν και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής της, μοιάζει να την ενδιαφέρει περισσότερο πώς θα ξαναπάρει την κυβέρνηση ως αυτοσκοπό, λειτουργώντας ως ο δεύτερος πόλος του συστήματος, διαιωνίζοντας το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος και της Δημοκρατίας μας που είναι ο δικομματισμός.
Εν ολίγοις, η πολιτική που ασκεί είναι περισσότερο συνδικαλιστικού χαρακτήρα, με μικροπολιτικά κουτσομπολιά, παρά ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Συμπέρασμα, ενώ η Ν.Δ. πολύ γρήγορα φθίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελείται και μένει καθηλωμένος.
 
Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχοντας τα δικά τους προβλήματα, φαίνεται ότι δεν μπορούν να προτείνουν κάτι Διαφορετικό και Νέο για να ξεκολλήσει η χώρα από το μακροχρόνιο τέλμα που βρίσκεται.
Αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του πολιτικού μας συστήματος, όπου φέρει και την κύρια ευθύνη για το κατάντημα της κοινωνίας και της χώρας, είναι αυτό που πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο γιατί διαφορετικά θα διαιωνίζεται το πρόβλημα της  χώρας, ανακυκλώνοντας τα προβλήματα της κοινωνίας, από κόμματα ξεπερασμένα από τις σύγχρονες ανάγκες, με ιστορικές ευθύνες, και είναι αυτό που συνολικά είναι ξεπερασμένο και παρωχημένο, ως Παλαιό Πολιτικό Σύστημα.
 
Η κρίση του πολιτικού συστήματος
Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν είναι απλώς η άλλη όψη της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα. Συνιστά ταυτόχρονα βασική γενεσιουργό αιτία της και κύριο ανασταλτικό παράγοντα στην όποια προσπάθεια διεξόδου και ανάκαμψης.

Αναπτύχθηκε ένα πολιτικό σύστημα με σχετικοποιημένη την ισχύ των νόμων και των θεσμών και παράλληλα ένα εκτεταμένο πλέγμα διαπροσωπικών, εξωθεσμικών σχέσεων πολιτικών κομμάτων και πολιτικών με τους πολίτες. Οι πελατειακές σχέσεις και η διάχυτη παραβατικότητα αποτελούν άτυπο μεν αλλά υπαρκτό και διαρκώς παρόντα παράγοντα της σύγχρονης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Παράλληλα το κράτος, στα χέρια ιδιοτελών πολιτικών απετέλεσε το βασικό μέσον "εξόφλησης των οφειλών" των πελατειακών σχέσεων διασφαλίζοντας, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον, παντός τύπου και τρόπων σχέσεις συναλλαγής κομμάτων και πολιτικών με πολίτες.

Σύνοδος Κορυφής στο Porto
Στη Σύνοδο Κορυφής, στις 7 και 8 Μαΐου 2021, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που έχουν κοινωνική διάσταση, με σημαντικότερο το ζήτημα της απασχόλησης καθώς και τα ζητήματα ισότητας των φύλων και των πνευματικών δικαιωμάτων (πατεντών) για τα εμβόλια.
Στη διάσκεψη για την απασχόληση, αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας υπέγραψαν ένα κοινό έγγραφο στο οποίο υπόσχονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται να αγωνισθούν κατά των διακρίσεων λόγω φύλου και να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Στο ζήτημα των πατεντών επικράτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις με τη Γερμανία να μη συμφωνεί με την άρση τους.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – αναμένοντας τα κείμενα των αποφάσεων, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η
στήριξη της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι κατά των διακρίσεων λόγω φύλου σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας στις αμοιβές, ενώ τίθεται υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακευτικών εταιρειών και δηλώνει, ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι δημόσιο-κοινό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε όλον τον κόσμο
 
Πράσινη Συμφωνία – Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Με αφορμή την έναρξη σήμερα 9 Μαΐου 2021 της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλώνει ότι είναι θετική η στροφή της ΕΕ προς πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε μια συνολική Στρατηγική από το αγρόκτημα έως το πιάτο του καταναλωτή, καθώς και στην πολιτική για την απώλεια της βιοποικιλότητας, όπως περιγράφονται στα αντίστοιχα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, όμως, δηλώνουμε την ανησυχία μας σχετικά με το κατά πόσον οι προθέσεις αυτές θα εφαρμοστούν, αν ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες, έχοντας υπόψη μας τις παλινωδίες της ηγεσίας της ΕΕ στο παρελθόν. Εμείς το ευχόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό. Στεκόμαστε με επιφύλαξη ως προς τις προθέσεις των άλλων κομμάτων με βάση την πολιτική τους πρακτική. Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει στη χώρα μας.
 
Συνεργασίες-Συμμαχίες
Το ζήτημα των συνεργασιών και συμμαχιών με άλλα κόμματα και πρόσωπα, αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής μας.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ φέρνει μια νέα ειλικρινή και ρεαλιστική αντίληψη και ζητά από πολιτικούς σχηματισμούς, ομάδες διαλόγου, αυτόνομα πρόσωπα που αγωνίζονται για κοινές αξίες, να προχωρήσουμε μαζί στην δημιουργία ενός Αριστερού και Πράσινου πόλου.

Τα φυσιογνωμικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία του εκάστοτε εμπλεκόμενου, μπορούν να οδηγήσουν σε προγραμματική συμφωνία και συμπόρευση.

Για μας, κάθε συνεργασία πρέπει να έχει τελικό στόχο την παρέμβαση του Αριστερού Πράσινου χώρου σε ζητήματα που απασχολούν  την κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, από οποιαδήποτε θέση, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στην εξουσία.
 
Εργασία και Εργασιακές Σχέσεις.
Ο νόμος που ετοίμασε η νεοφιλελεύθερη ΝΔ εγκαθιδρύει εκ νέου, μεσαιωνικές αντιλήψεις περί της εργασίας, βαπτίζοντας δε μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, την υπερεργασία χωρίς αμοιβή, την κατάργηση του 8ώρου, την κατάργηση του 5ημέρου, την «ευέλικτη» τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, το ημερήσιο ωράριο -λάστιχο, την εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών στις 150,  την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
 
Η κυβέρνηση θέλει απροστάτευτους εργαζόμενους, ευάλωτους και χωρίς φωνή.
Θέλει τις επιχειρήσεις να ορίζουν τους κανόνες και γι αυτό νομοθετεί.
 
Τέλος,
η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πραγματοποίησε διαδικασία ανοικτών και δημόσιων διαλόγων και μέσω αυτών καταθέτει στην ελληνική κοινωνία προτάσεις:
  1. Για την Εξωτερική Πολιτική
  2. Για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  3. Για την Παιδεία
  4. Για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ελλάδας
  5. Για την Υγεία
  6. Για τη στρατηγική για τις πράσινες πολιτικές


Ταυτόχρονα συνεχίζει τις ανοικτές διαδικασίες τόσο για την διαμόρφωση νέων θέσεων και προτάσεων για άλλα θέματα, όσο και για καινούργια όπως την Ψηφιακή Εποχή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.