ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ειρήνη δεν κατοικεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
2019-10-14 18:50
Η ειρήνη δεν κατοικεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η διπλωματία του Ευρωπαϊκού ιερατείου και τον Διεθνών οργανισμού (ΟΗΕ) ηττήθηκε.
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερομηνία: 13/10/2019
Ώρα: 12:00
Ώρα: 12:00
Η ειρήνη δεν κατοικεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η διπλωματία του Ευρωπαϊκού ιερατείου και τον Διεθνών οργανισμού (ΟΗΕ) ηττήθηκε.
Η Ευρώπη, απονευρωμένη, ανίκανη να σταθεί στο ύψος της, υποκριτικά και ασθμαίνοντας τραυλίζει λέξεις περί της ειρήνης στην περιοχή της Συρίας. Ακόμη όμως και αυτό, το κάνει στην βάση των οικονομικών συμφερόντων και συσχετισμών.
Η Γερμανία ως διπλωματικός νάνος, ασχολείται αποκλειστικά με τα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να αποκομίσει από έναν πόλεμο και διόλου με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους και συμμάχους της.
Η ενιαία «πολιτική άμυνας» κατέπεσε, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει, διότι δεν υπάρχει συνοχή, αντιθέτως υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας της και σε λίγο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί -τουλάχιστον- στην περιοχή της Ν. Α Μεσογείου. Η χώρα μας θα κληθεί να αναλάβει πολύ μεγάλο μέρος του πολεμικού παλιρροϊκού κύματος, αλλά και να αντισταθεί στον μεγαλύτερο αναθεωρητή των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, την Τουρκία.
Από τις νέες συνθήκες που ήδη διαμορφώνονται, το σημαντικότερο στοιχείο είναι το ότι η Τουρκία, de facto έχει εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και προσπαθεί να αναθεωρήσει την κυριαρχία της σε αυτά. Προβάλλει δηλαδή μέσω της ισχύος, την άποψη για διαφορετική αντιμετώπιση de jure κατάσταση.
Σε σχέση δε, με την Ελλάδα προσπαθεί να αναθεωρήσει την συνθήκη της Λωζάνης και πράττει το πρώτο βήμα καταργώντας την Συνθήκη σε σχέση με τα σύνορα της Συρίας (άρθρο 3).
Η χώρα αυτή θα πρέπει να απομονωθεί διπλωματικά και να αντιμετωπιστεί μέσω συμμαχιών, σε όλους τους τομείς και με όλες τις συνορεύουσες χώρες. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιεστεί να πάρει θέση απέναντι στις γενοκτονίες και τους εκτοπισμούς πληθυσμών που αυτή η χώρα διαπράττει συνεχώς.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ως θετική την σχέση που δημιουργείται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και φυσικά την Κύπρο. Κάτι αντίστοιχο επιβάλλεται να επεκταθεί και με χώρες όπως οι: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία.
Η Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαίο να θέσει στους Παγκόσμιους φορείς που συμμετέχει, αλλά και στο ΝΑΤΟ, νέους όρους, με νέο σκεπτικό.
Το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί μόνο σε όσους ΔΕΝ συμμετέχουν στις πολεμικές συρράξεις. Η Τουρκία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ απαιτείται να εφαρμόσουν πολιτικές απορρόφησης του συνόλου των προσφύγων που δημιουργούνται από τις πολεμικές τους δράσεις.
Η Ε.Ε. θα πρέπει να τοποθετήσει τα θέματα σε διαφορετική βάση από την ισχύουσα, αναλογιζόμενη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν.