Περι της Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων
Επειδή γράφονται και δημοσιεύονται από «διάφορους» ανακρίβειες, θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Το θυμάμαι σαν να ‘ναι τώρα, καλοκαιράκι του 1967, τα παιδιά των Άνω Βριλησσίων, είχαμε δύο γήπεδα για μπάλα, το «μικρό» στο χωράφι που τώρα είναι το 3ο γυμνάσιο Βορείου Ηπείρου και Αγιάσου και το «μεγάλο» στο χωράφι εκεί που πλέον βρίσκεται η Ναυτική Βάση, ομηρικοί αγώνες, ματωμένα χέρια πόδια.
Ένα απόγευμα λοιπόν που παίζαμε στο «μεγάλο» γήπεδο στην Αναπαύσεως η οποία σημειωτέον ήταν χωματόδρομος και η οδός Καλλιανίου και Φιλικής Εταιρείας δεν υπήρχαν καν, βλέπουμε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να πλησιάζει κατά πάνω μας, αρχίσαμε να τρέχουμε προς τα πάνω, κατέβηκε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης και από μέσα του βγήκαν στρατιωτικοί. Ένας από αυτούς ήταν μεγάλος σε βαθμό αφού οι άλλοι μπροστά του κάθοταν προσοχή.
Έκαναν μια βόλτα σε όλο το χωράφι ο επικεφαλής τους, κάτι έδειχνε σε διάφορα σημεία και αφού μας χαιρέτησε από μακριά, ανέβηκαν πάλι στο ελικόπτερο και έφυγαν.
Μετά από λίγους μήνες ήρθαν τα μηχανήματα και άρχισαν να σκάβουν όλο το χωράφι, στρατιωτικά αυτοκίνητα πηγαινοέρχονταν όλη μέρα και εμείς από περιέργεια που μας έχανες που μας έβρισκες, έξω από το πρόχειρο συρματόπλεγμα να χαζεύουμε. Το χωράφι ήταν εντελώς άδειο από δέντρα και θάμνους, μόνο μερικά σχοίνα, αγριαχλαδιές και αγριελιές υπήρχαν προς τη μεριά της σημερινής οδού Φιλικής Εταιρείας προς τον Μαρινόπουλο, μερικές από αυτές υπάρχουν ακόμα.
Όταν τελείωσαν τα έργα το 1968 και σηκώθηκαν οι κεραίες, με εντολή του διοικητή του στρατοπέδου (υπήρχε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού), φυτεύτηκαν πεύκα, κυπαρίσσια και μερικοί ευκάλυπτοι, οι οποίοι δεν υπάρχουν πια. Στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Πεντέλης, κοντά στην πύλη, η οποία ήταν στην γωνιά Αναπαύσεως και Πεντέλης, κατασκευάστηκε κι ένα περίπτερο, το οποίο υπήρχε εκεί μέχρι το τέλος του 1981.
Η περιοχή της Ναυτικής Βάσης, καθώς και όλη η περιοχή από την οδό Ολύμπου έως την Αναπαύσεως και από την λεωφόρο Πεντέλης έως την Βριλησσού, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης τον Αύγουστο του 1986 επί προεδρίας του Αντώνη Ράμφου. Το οικοδομικό τετράγωνο της Ναυτικής Βάσης, χαρακτηρίστηκε σαν χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών σε έκταση 52 στρεμμάτων συνολικά. Η εφαρμογή του σχεδίου πόλης έγινε όμως πολύ αργότερα το 1991 ( το 1990 η <Κοινότητα Βριλησσίων ανακηρύχθηκε σε δήμο) επί δημαρχίας Νίκου Παπαδόπουλου. Τότε χαράχθηκαν και κατασκευάστηκαν η οδός Καλλιανίου και η οδός Φιλικής Εταιρείας που περιβάλλουν την Ναυτική Βάση.
Τα 3,10 στρέμματα από τα 52, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του υποσταθμού της Δ.Ε.Η (2003-2004) για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των γύρω περιοχών.
Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ “ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ”) και του τότε δημάρχου Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος στις προεκλογικές του υποσχέσεις, είχε τονίσει ότι δεν θα δεχθεί την κατασκευή του υποσταθμού της Δ.Ε.Η. και ήταν ο κύριος λόγος που κέρδισε τις εκλογές, με διαφορά ελάχιστων ψήφων, ο υποσταθμός κατασκευάστηκε και ο δήμαρχος υπαναχώρησε.
Εδώ να θυμίσουμε ότι με απόφαση του 2004 το ΣτΕ, έκρινε παράνομη την κατασκευή του υποσταθμού της Δ.Ε.Η. και την υπ αριθ. 7009/17-26.2.2003 απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας (Τσοχατζόπουλος), Πολιτισμού (Βενιζέλος) και της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (Ζήση).
Στις 20 Απριλίου 2005 σε μια συμβολική τελετή, παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό η χρήση της Ναυτικής Βάσης στο δήμο Βριλησσίων.
Στις 11 Οκτωβρίου του 2006, έγιναν τα εγκαίνια του πάρκου της Ναυτικής Βάσης, από τον Αργύρη Ντινόπουλο, δύο μήνες πριν αποχωρήσει από την δημαρχία.
Αυτά και άμα δεν ξέρετε να ρωτάτε, το τι γράφεται στην Βικιπαίδεια δεν είναι πάντα σωστό
Λεωνίδας Μάρκογλου, κατά κόσμον ο Ανωβριλησσιώτης