Παιδικά βιβλία-Ιουλίτα Ηλιοπούλου: «Τίμος ο Αθηναίος» κριτική της Ελένης Σαραντίτη
Για το αγαπημένο στα παιδιά ζωάκι με την αστεία και χαριτωμένη εμφάνιση, τον μικρόσωμο σκαντζόχοιρο (ή ακανθόχοιρο), έχουν γραφτεί μάλλον αρκετά βιβλία. Μάλιστα, προ καιρού είχα παρουσιάσει από τις στήλες του diastixo.gr το έργο της φιλολόγου Ιωάννας Γιαννακοπούλου Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί, με την όμορφη εικονογράφηση της Ζωής Σεϊτάνη (Εκδόσεις Αιώρα, 2013)· είναι μια ιστορία για τον φόβο που συχνά μας κατακλύζει και τη νίκη του αποφασισμένου ατόμου επάνω σε αυτόν.
Ο Τίμος ο Αθηναίος, ο μικρούλης σκαντζόχοιρος της ποιήτριας αλλά και συγγραφέως βιβλίων για παιδιά (ας θυμηθούμε την Πράσινη Σκουφίτσα ή το Άλλο και τούτο! – βιβλία με πρωτοτυπία, που σπινθηροβολούν, και με ωραιότατη, επίσης, εικονογράφηση), δεν φοβάται ιδιαιτέρως –αν και αποφεύγει φωνές και διαπληκτισμούς–, είναι όμως περίεργος, ρομαντικός, αγαπά τη γνώση και διαρκώς την αποζητά. Άλλωστε, χάρη στην αγάπη του για τη μάθηση, όχι μόνο αυτή που τους δινόταν στο… σκαντζοχοιροδιδασκαλείο, έκανε το ωραιότερο ταξιδάκι. Το ταξίδι που απόλαυσε η ψυχή του. Και που φώτισε τον νου του. Αλλά ιδού πώς συνέβη το σημαντικό για τον Τίμο γεγονός:
O δάσκαλός τους, ο γερο-Τζάνης, μια μέρα, όχι και πολύ μακρινή, οδήγησε τους μαθητές του ψηλά στον Υμηττό για το μάθημα του προσανατολισμού· πλην κοιτώντας ο μικρούλης σκαντζόχοιρος την Αθήνα από ψηλά, μαγεύτηκε. Κι εκείνος ο Παρθενώνας πώς θα έλαμψε στα μάτια του! «Κύριε, κύριε, τι είναι αυτό το… δάσος εκεί κάτω;»
«Δεν είναι δάσος, βρε κουτέ», του είπε η μεγαλύτερη αδελφή του, η Ευτέρπη. «Είναι μια πόλη καθωσπρέπει».
«Α! Αγαπητά μου παιδιά», ύψωσε τη φωνή του ο δάσκαλος ο κύριος Τζάνης, «μπροστά σας βλέπετε την Αθήνα!»
Βιβλίο πρόσχαρο, χαριέστατο, με φρέσκα λόγια, φρέσκο βλέμμα, χιούμορ διακριτικό, «ταξιδεύει» το παιδί (προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας) σε μια Αθήνα άξια να αγαπηθεί, προσφέροντάς του πληροφορίες για την πόλη, αλλά και την απόλαυση της ωραίας εικονογράφησης και των ευφάνταστων και γλυκόηχων στίχων της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
«Άαα!» έκαναν κάποιοι. Ο Τίμος, απλώς, ήταν καταγοητευμένος. Κατάπινε με λαχτάρα τις λέξεις που ο δάσκαλος ταίριαζε μια μια αφηγούμενος την ιστορία της πανάρχαιας, δοξασμένης πόλης:
…Επήραν μάρμαρο λευκό
κολόνες φτιάξαν και ναό
σπίτια και βιβλιοθήκες
φωλιές για τους σπουργίτες…
Έως ότου τελείωσε: «Κοιτάξτε, να! Φαίνεται από δω λίγο ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς που είχε μέσα το άγαλμά της. Το πιο ωραίο μνημείο σ’ ολόκληρο τον κόσμο!»
Ο Τίμος ήταν πλέον συνεπαρμένος. Και αποφασισμένος· θα κατέβαινε στον πολιτισμό. Θα εγκατέλειπε το βουνό. Στην Αθήνα. Και μάλιστα, γρήγορα. Ίσως εκεί συναντούσε και την ίδια τη θεά. Λαχταρούσε, ενώ συγχρόνως τραγουδούσε το τραγουδάκι που συνέθεσε για χάρη της φωτεινής πόλης:
Άλφα – άνοιξη κι αέρας
Θήτα – σα θυμάρι, σα θεός
Ήτα – ήλιος και ημέρα
Νι – νάνι, νύχτα και νονός
Άλφα – Αθήνα μου αρχαία,
κάνε αμέσως να σε βρω…
Έβαλε, λοιπόν, σε μια μικρή τσάντα πασατέμπο, ένα μπουκάλι νερό κι άρχισε να περπατά. Και να περπατά. Μέρες στα σχεδόν αχάραχτα μονοπάτια του μεγάλου βουνού. Είχε συναντήσεις καλές και κακές· είχε φόβους, είχε και χαρές. Είχε και ανακαλύψεις. Και αποκαλύψεις. Πόλη σύγχρονη, πολύβουη πια η Αθήνα, και οι δρόμοι της γεμάτοι απρόοπτα. Ωστόσο, ο σκαντζόχοιρος δεν σταμάτησε να τραγουδά:
Μακριά, σ’ άγνωστα μέρη
μονάχος περπατώ
τον άνεμο απ’ το χέρι
τον πήρα βοηθό…
Βοριά, νοτιά, χαλάζι
ήλιε κι αστροφεγγιά
η Αθήνα δεν θα μοιάζει
με πόλη άλλη καμιά!
Και πράγματι. Ευφράνθηκε τόσο η καρδιά του μικρούλη, ώστε αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Σε μέρος χλοερό και γαλήνιο. Αλλά τα ταξίδια δεν τελειώνουν ποτέ. Το ταξίδι είναι η αιώνια πρόκληση. Το απ’ αιώνος κάλεσμα. Το ζεις, τα χαίρεσαι, έπειτα απλώνεις τον χάρτη της ψυχής σου, το βλέπεις μέσα σου ολοκάθαρα, και αρχίζεις να ταξιδεύεις ξανά.
Τώρα ο Τίμος ακούει τα ανοιξιάτικα βράδια το γλυκολάλητο αηδόνι να τραγουδά τη χαρά του:
Άκρη, άκρη στο μπαλκόνι
κάποιος τ’ όνειρό του απλώνει
μισοφέγγαρο χρυσό
έχει η Αθήνα φυλαχτό!
Βιβλίο πρόσχαρο, χαριέστατο, με φρέσκα λόγια, φρέσκο βλέμμα, χιούμορ διακριτικό, «ταξιδεύει» το παιδί (προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας) σε μια Αθήνα άξια να αγαπηθεί, προσφέροντάς του πληροφορίες για την πόλη, αλλά και την απόλαυση της ωραίας εικονογράφησης και των ευφάνταστων και γλυκόηχων στίχων της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Γεμάτα χαρά, χάρη και διαύγεια τα μελοποιημένα από τον Γιώργο Κουρουπό «Τραγούδια του Τίμου», τα οποία ερμηνεύει θαυμάσια η Δάφνη Πανουργιά.
Τίμος ο Αθηναίος
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
εικονογράφηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουρουπός
Ύψιλον
54 σελ.
ISBN 978-960-17-0355-8
Τιμή € 13,00
Πηγή : diastixo.gr