Παιδικά βιβλία-Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου: «Ο θησαυρός της Εβίτας» κριτική της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη
H Εύη Τσιτιρίδου, παιδαγωγός και συγγραφέας, γνωστή αρθρογράφος από το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Καθημερινή «Ο Ερευνητές πάνε παντού», έχει παρουσιάσει αξιόλογο συγγραφικό έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα βιβλία Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη [Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου], Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια [Βραχεία Λίστα Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2015 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου], Παραμύθια της Ίμβρου, Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας, Μην τρως τη μαμά μου κ.ά.
Πριν από λίγες μέρες, πήρα στα χέρια μου το τελευταίο της βιβλίο, με τον όμορφο τίτλο Ο θησαυρός της Εβίτας, στο οποίο η συγγραφέας πλάθει μια ακόμη ιστορία για να μιλήσει στους μικρούς αναγνώστες για ό,τι θεωρεί πολυτιμότερο στη ζωή, για τον Θησαυρό που νοηματοδοτεί τη ζωή μας και την αξιώνει.
Η συγγραφέας γράφει με λόγο απλό, αισθητικά ποιοτικό, που ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεση και στις απαιτήσεις των παιδιών.
Κατά τη μυθοπλασία, η μικρή Εβίτα, για να απαντήσει σωστά σ’ ένα ερώτημα του δασκάλου της για το «ποιος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου», ξεκινά ένα ταξίδι καταβύθισης –η λέξη έχει τη δική της σημαντική– στην παράξενη χώρα του Υπόγειου Γλωσσολύτη. Οδηγός της η Φτερωτή Ελαφίνα και αχώριστος σύντροφος ο γάτος της, ο Ζωηρός.
Με ποιητικό σχεδόν τρόπο, διάστικτο από συμβολισμούς, η συγγραφέας περιγράφει ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτειες, στο οποίο η μικρή ηρωίδα του βιβλίου θα συναντήσει καλόγνωμα μαγικά πλάσματα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις και απειλές, μέχρι να ανακαλύψει μόνη της «το εσωτερικό της φως», την απάντηση στο πρόβλημα που την απασχολούσε.
«...Πόσο λάθος έκανε να πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί... Αφού όλα της έλεγαν με τον τρόπο τους ότι τον είχε ήδη βρει κι ας μην μπορούσε να τον δει. Μα ποιος ήταν επιτέλους αυτός ο περιβόητος θησαυρός; Τι είναι αυτό που, σ’ όποιο μέρος της γης κι αν ζούμε, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, σ’ όποια φυλή και έθνος κι αν ανήκουμε, σ’ όποιον Θεό κι αν πιστεύουμε, μας κάνει ευτυχισμένους, όταν το έχουμε; Ακόμη ψάχνεις να το βρεις; Η Εβίτα, πάντως, μόλις το βρήκε, ένιωσε άλλος άνθρωπος. Το φωτάκι μέσα της άναψε για τα καλά...
- Έλα κοντά μου, Ζωηρέ! φώναξε στον αγαπημένο της γάτο, που δεν έχασε καιρό και πλαααφ! βούτηξε στο ποτάμι. Ώρα για παιχνίδι, φιλαράκο! Κι αργότερα, δίχως άγχος και βιασύνη, θα οργανώσουμε μαζί την επιστροφή μας στο σπίτι. Πεθύμησα την οικογένειά μου, το αφράτο τσουρέκι της γιαγιάς, τις νερομπογιές μου, το ποδήλατο και τον υπολογιστή μου, να πάμε βόλτα με τον μπαμπά στη θάλασσα την Κυριακή. Ακόμη και τις κατσάδες του δασκάλου μου για τα λάθη στην ορθογραφία πεθύμησα! Και φυσικά όλα τα ζιζάνια, τους συμμαθητές μου!
Πο-πο-πο, βουτιές και παιχνίδια στο νερό! Τόση ήταν η χαρά τους που η Εβίτα και ο Ζωηρός το ’ριξαν στο τραγούδι:
Το πιο ακριβό το πιο σπουδαίο
το ’χουμε μέσα μας σου λέω!
Μαγεία δε θέλει ούτε βιασύνη
μα φαντασία και καλοσύνη!
Η συγγραφέας γράφει με λόγο απλό, αισθητικά ποιοτικό, που ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεση και στις απαιτήσεις των παιδιών. Με αίσθηση ευθύνης, όσον αφορά τη γλώσσα και την καθαρότητα των νοημάτων, φέρνει στην επιφάνεια τις αξίες και τα προβλήματα της ζωής. Με τη γοητευτική επίδραση του μύθου, βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει κι ανοίγοντας τη φαντασία του σε άλλους ορίζοντες, να ψάξει λύσεις όταν «η φοβερή τριάδα του γίγαντα Αχόρταγου, της μάγισσας Ζήλιας και του μονίμως βαριεστημένου παιδιού τους, του Κατσούφη, γυρίζει σαν σβούρα και λιγοστεύει τον αέρα γύρω του».
Με τη γοητευτική επίδραση του μύθου, βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει
Με μαεστρία ξεχωριστή και με κατάλληλα παιγνιδίσματα της φαντασίας και του λόγου, που μόνο οι γνήσιοι συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας μπορούν να ανακαλύψουν, μιλάει λιτά, τρυφερά στο παιδί για την αγάπη των ταπεινών, των καθημερινών πραγμάτων που μπορούν να πλημμυρίσουν την ψυχή του από χαρά.
Μιλάει απροσποίητα για την αξία της ενότητας, ελεύθερης από φυλετικούς, γλωσσικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Για την αξία του Άλλου δίπλα μας που πολλές φορές, κλεισμένοι «στην κορνίζα της ύπαρξής μας», λησμονούμε ή απορρίπτουμε.
Με λίγα λόγια, Ο θησαυρός της Εβίτας, καλογραμμένος από την Εύη Τσιτιρίδου, ζωγραφισμένος με το μαγικό, αφαιρετικό χρωστήρα της Ίριδας Σαμαρτζή και φροντισμένος από την πολύπειρη Βασιλική Τζόκα, είναι βιβλίο που μπορούμε με ασφάλεια ν’ αφήσουμε στα χέρια των παιδιών, βέβαιοι πως θα το διαβάσουν με μια αναπνοή.
Ο θησαυρός της Εβίτας
Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή
Καλέντης
40 σελ.
ISBN 978-960-594-005-8
Τιμή € 15,00
Πηγή : diastixo.gr