Ο Αυγουστίνος Κομπαγιάσι σε α΄ πρόσωπο
Το ενδιαφέρον μου για την ιστορία ξεκίνησε περίπου στα 15, όταν στο σχολείο μάς δίδασκαν για την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή ιστορία. Το ενδιαφέρον μου για τη ναυτική ιστορία ενισχύθηκε όταν διάβασα για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Ιαπωνία, ως νησί-έθνος, βασίζεται στη ναυτική δύναμή της για να έχει μια ισχυρή οικονομία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο πόλεμος της Ιαπωνίας εναντίον των Συμμάχων διεξήχθη τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τις επιπτώσεις που έχει η ναυτική ιστορία στην εθνική ιστορία, και από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές μου στην ιστορία στην Αγγλία, άλλο ένα μεγάλο ναυτικό έθνος, η μοίρα μου σφραγίστηκε. Εξειδικεύτηκα στη ναυτική ιστορία.
Έχοντας πει αυτά, τα ενδιαφέροντά μου επικεντρώνονται κυρίως στην εξέταση της ναυτικής στρατηγικής παρά στην τεχνική και τεχνολογική εξέλιξη των πολεμικών πλοίων. Πώς, δηλαδή, οι αυτοκρατορίες, τα κράτη και τα έθνη χρησιμοποιούσαν τη ναυτική ισχύ τους για να πετύχουν τους σκοπούς τους ή απλά για να διατηρήσουν την ισχύ τους και την οικονομία. Η εκπαίδευσή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά κάποιο τρόπο, με καθοδήγησε στην επανεκτίμηση της γενικά αποδεκτής ιστορίας. Το να θέτεις ερωτήματα σχετικά με τη συμβατική γνώση και να προσπαθείς να ρίξεις φως στο παρελθόν είναι δύο πράγματα που πάντα με συνάρπαζαν.
Οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη και, παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 70 εκατομμύρια ψυχές παγκοσμίως από το 1937 ως το 1945, έχουμε ξεχάσει πόσο τρομερός πόλεμος ήταν, τους λόγους για τους οποίους τα μεγάλα κράτη εκείνης της περιόδου διάλεξαν συγκεκριμένες πολιτικές και συγκρούστηκαν με τους γείτονές τους.
Έτσι προέκυψε το τελευταίο βιβλίο μου Η Ιαπωνία στον πόλεμο του Ειρηνικού. Έγραψα αυτό το βιβλίο για τις σημερινές γενιές που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με την ιστορία του 20ού αιώνα. Οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη και, παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 70 εκατομμύρια ψυχές παγκοσμίως από το 1937 ως το 1945, έχουμε ξεχάσει πόσο τρομερός πόλεμος ήταν, τους λόγους για τους οποίους τα μεγάλα κράτη εκείνης της περιόδου διάλεξαν συγκεκριμένες πολιτικές και συγκρούστηκαν με τους γείτονές τους. Το βιβλίο μου εξηγεί τα βασικά της ιαπωνικής ιστορίας από τον ύστερο 19ο αιώνα ως τον πρώιμο 20ό αιώνα, όταν η ραγδαία μεταμόρφωση της χώρας προκάλεσε τόσο πολλές οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις, η πολιτική κατάσταση ριζοσπαστικοποιήθηκε και στο τέλος, κυριαρχήθηκε από τον στρατό.
Το βιβλίο μου συνοψίζει την πολιτική κατάσταση στην Ιαπωνία, η οποία οδήγησε στην έναρξη του πολέμου με την Κίνα τη δεκαετία του 1930, πόλεμος που, με τη σειρά του, οδήγησε αναπόφευκτα στην επιδείνωση των σχέσεων της Ιαπωνίας με τη Δύση. Δυστυχώς, η Ιαπωνία πίστευε στη γερμανική νίκη, και ότι αν εξαπέλυε επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και κατέστρεφε τον στόλο των ΗΠΑ θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο. Μέγιστο σφάλμα.
Η ήττα της Ιαπωνίας συνήθως εξηγείται ως αποτέλεσμα της αμερικανικής υπεροχής σε άνδρες και πολεμικό υλικό. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα αλήθεια, αλλά η Ιαπωνία με τη σειρά της έκανε τα δικά της λάθη όσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου αυτού. Ιδιαίτερα απέτυχε στην ανάπτυξη ενός κατάλληλου σχεδίου αναφορικά με τον εφοδιασμό των στρατευμάτων της. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας ήταν ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς οι Ιάπωνες στρατιώτες κατάντησαν κυριολεκτικά να λιμοκτονούν και να συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Έτσι, η Ιαπωνία έχασε τον πόλεμο σε επίπεδο πολιτικής προπαγάνδας, αφού απέτυχε να πείσει τους λαούς της Ασίας ότι ερχόταν ως ελευθερωτής τους. Σε εσωτερικό επίπεδο, η οικονομία της καταστράφηκε και μαζί της κάθε πλευρά μιας φυσιολογικής πολιτικής ζωής. Μια τέλεια συνταγή αποτυχίας.
Το επόμενο βιβλίο μου θα έχει σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στη Μεσόγειο. Έχω πραγματικά μεγάλο πάθος για την ιστορία της περιοχής και, έχοντας εξειδικευτεί στην ύστερη ρωμαϊκή και βυζαντινή ιστορία, θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτή την περίοδο της ιστορίας στη Μεσόγειο, αν είναι δυνατό. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Μεσόγειος έγινε ένα θέατρο πολέμου, στο οποίο η Βρετανία προσπαθούσε να αποδυναμώσει τη Γερμανία με όλα τα διαθέσιμα τότε μέσα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας θανάσιμος αγώνας ανάμεσα στις βρετανικές και τις γερμανικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με το απέραντο ρωσικό μέτωπο, αυτό ήταν ένα πιο περίπλοκο θέατρο πολέμου, όπως άλλωστε υπαγόρευε η γεωγραφία. Συνεπώς, έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτό το θέμα! Έχουμε έναν κλασικό πόλεμο στη ξηρά, όπου οι Γερμανοί επιτίθενται στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, την αεραποβατική επιχείρηση για την κατάληψη της Κρήτης, τον πόλεμο της ερήμου στη Βόρεια Αφρική, όπου ο ναυτικός εφοδιασμός απέκτησε ζωτική σημασία για την τελική έκβαση του πολέμου. Ένας μεγάλος αριθμός αμφίβιων επιχειρήσεων και επιδρομών κομάντο, καθώς και κατασκοπευτικές αποστολές και αντιστασιακές δράσεις.
Στα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνεται η συγγραφή ενός βιβλίου για τη βυζαντινή ναυτική ιστορία, σκοπεύοντας στην αποτίμηση του ρόλου της ναυτικής ισχύος της αυτοκρατορίας που συνέβαλε στην επιβίωσή της για τόσους αιώνες. Με ενδιαφέρει επίσης η εξάπλωση του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία. Ήταν ο χριστιανισμός ένα είδος ιδεολογικής ισχύος του Βυζαντίου στην περιοχή; Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά σίγουρα ανήκει στα ερευνητικά ενδιαφέροντά μου.
Τέλος, αν καταφέρω να βρω έναν εκδότη στην Ιαπωνία θα έγραφα σίγουρα ένα βιβλίο για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Με απογοήτευε το γεγονός ότι η σχολική ιστορία σταματούσε να αναφέρεται στην Ελλάδα όταν ανέλαβε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα απλά εξαφανιζόταν από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Τώρα θα μπορούσα να καλύψω τα κενά, γράφοντας για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Πώς κατέκτησε η Ελλάδα την ανεξαρτησία της το 1821, που ίσως ήταν η απαρχή μιας παγκόσμιας τάσης εθνικών επαναστάσεων τον 19ο αιώνα, με αποτέλεσμα και τον εκδυτικισμό της Ιαπωνίας. Συνεπώς, συνδέεται και με την Ιαπωνία!
Η Ιαπωνία στον πόλεμο του Ειρηνικού
Αυγουστίνος Κομπαγιάσι
Μετάφραση: Γιάννης Χρονόπουλος
Historical Quest
272 σελ.
ISBN 978-618-5088-21-7
Τιμή: €13,30
πηγή : diastixo.gr