Μελέτες δοκίμια-Κωνσταντίνος Παπουλίδης: «Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν (1862-1869)» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

2016-04-21 09:56
Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν (1862-1869) Κωνσταντίνος Κ. Παπουλίδης Εκδόσεις Κυριακίδη


Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Παπουλίδης μας γνωρίζει το βιβλίο του ιερομόναχου Μελετίου Κωνσταμονίτου. Ο ιερομόναχος γεννήθηκε το έτος 1822 στη Βέροια της Μακεδονίας, το δε 1836 μετέβη στη μονή του Αγίου Αθανασίου της Σφινίτσης, επαρχίας του Κίτρους (σήμερα η μονή ανήκει στο νομό Ημαθίας). Εκεί μετά από δυο έτη έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Μελέτιος, ενώ το 1840 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Έπειτα περιηγήθηκε στην ευρωπαϊκή Τουρκία κηρύττοντας τον λόγο του Θεού. Το 1844 πήγε στο Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε στο ιερό κοινόβιο της μονής Κωνσταμονίτου ως συνάδελφος του καθηγουμένου πατήρ Συμεών. Εκεί εργάστηκε για τη μονή με σύμπνοια. Έκανε σπουδαίο έργο αν σκεφτούμε ότι βρήκε τη μονή σε αθλία κατάσταση, σχεδόν σε ερείπια. Έπειτα ταξίδεψε στη Ρωσία.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο απορείς πώς ο Μελέτιος με τα μέσα εκείνης της εποχής έφτασε μέχρι τα πέρατα της Ρωσίας. Το οδοιπορικό του είναι σημαντικό και αποτελεί καθρέπτη της ρωσικής ευσέβειας και της φιλοαγιορείτικης παραδόσεως.

Πραγματοποίησε δυο ταξίδια. Το πρώτο του ταξίδι το πραγματοποίησε από τον Μάιο του 1862 μέχρι τον Οκτώβριο του 1866 και το δεύτερο από τον Μάιο του 1867 μέχρι τον Αύγουστο του 1869. Ο Μελέτιος πήρε άδεια και ταξίδεψε μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Συμεών και τον ιερομόναχο Ευγένιο. Απέπλευσαν από το Άγιο Όρος και έφτασαν πρώτα στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα επιβιβάστηκαν σε άλλο πλοίο, αφού πήραν διαβατήρια που ίσχυαν μέχρι την επίσκεψή τους στην Πετρούπολη. Διέπλευσαν τον Εύξεινο Πόντο και έφτασαν στην πόλη της Οδησσού. Ο Μελέτιος εντυπωσιάστηκε από την Οδησσό, τις οικοδομές της πόλης, τις δενδροστοιχίες, τις μεγάλες οδούς και τις εκκλησίες με τα ψηλά κωδωνοστάσια. Περιγράφει και άλλες πόλεις, μα στέκεται πιο πολύ στη Μόσχα και την Πετρούπολη. Η Μόσχα, γράφει ο Μελέτιος, είναι η πιο παλιά πόλη στη Ρωσία και η δεύτερη μετά την Πετρούπολη. Η Πετρούπολη, λέει, είναι η πρωτεύουσα αλλά στη Μόσχα στέφονται οι βασιλιάδες. Η Μόσχα έχει φιλανθρωπικά καταστήματα, δημοτικά, ενοριακά, ιδιωτικά. Ο ίδιος επισκέφτηκε πολλά από αυτά και επαίνεσε τη φιλάνθρωπη διάθεσή τους. Αλλά και πολλές μονές είχαν φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν (1862-1869) Κωνσταντίνος Κ. Παπουλίδης Εκδόσεις Κυριακίδη

Μετά τη Μόσχα μετέβη με τον σιδηρόδρομο στην Πετρούπολη. Γράφει: «Η Πετρούπολις είναι πόλις ωραιοτάτη, διασχίζεται από τον ποταμόν Νεύαν, όστις δια πολλών διωρύγων περιβρέχει πολλάς οδούς της πόλεως και μετακομίζει διάφορα εμπορεύματα εις πολλά μέρη της πόλεως... Ως προς το σχέδιον δε αυτής ...είναι η μεγαλυτέρα πόλις της Ρωσίας και ίσως η ωραιοτέρα και πολλών ευρωπαϊκών πρωτευουσών πόλεων». Αλλά το ταξίδι του ιερομόναχου Μελέτιου δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν πραγματοποιούνταν μόνο στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Πραγματοποιήθηκε όμως και στη Σιβηρία και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον. Ο Μελέτιος ταξίδεψε μέχρι την Σορταβάλα της Φιλανδίας και από την Βίλνα μέχρι την Κιάχτα της Σιβηρίας στη λίμνη Βαϊκάλη. Διαβάζοντας το βιβλίο απορείς πώς ο Μελέτιος με τα μέσα εκείνης της εποχής έφτασε μέχρι τα πέρατα της Ρωσίας. Το οδοιπορικό του είναι σημαντικό και αποτελεί καθρέπτη της ρωσικής ευσέβειας και της φιλοαγιορείτικης παραδόσεως.

Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν (1862-1869)
Κωνσταντίνος Κ. Παπουλίδης
Εκδόσεις Κυριακίδη
144 σελ.
ISBN 978-618-5105-62-4
Τιμή € 16,80
001 patakis eshop

Πηγή : diastixo.gr