Λένα Διβάνη σε α' πρόσωπο
Βούτηξα με το κεφάλι στην περιπέτεια να γράψω μια συλλογική βιογραφία 9 ζευγαριών για δυο λόγους: Ο πρώτος και ουσιαστικότερος ήταν ότι φιλοδοξούσα πολλά χρόνια να κάνω την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 μέχρι τη χούντα φιλική προς τον μέσο φιλίστορα αναγνώστη, να τη ζωντανέψω ζωντανεύοντας τους πρωταγωνιστές της. Βλέπετε η απόσταση που χωρίζει τη δημόσια ιστορία, την εκδοχή δηλαδή που έχει κατά νουν ο μέσος Έλληνας, με την εκδοχή των επιστημόνων, των ιστορικών, είναι τεράστια και απογοητευτική. Μερίδιο της ευθύνης έχουμε και μεις οι ιστορικοί, που ποτέ δεν φροντίσαμε να εκλαϊκεύσουμε – κάτι που γίνεται κατά κόρον σε άλλες χώρες σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα ιδρώνουμε να πείσουμε παιδιά και γονείς ότι κρυφό σχολειό δεν υπήρξε, ούτε μαυροφόρα απελπισιά κυριάρχησε στον ελληνικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως πάντα ήθελα να διερευνήσω κάτι επίσης ανέγγιχτο στην Ελλάδα: την επίδραση του αφανούς ιδιωτικού βίου στη δημόσια δράση των πολιτικών, αλλά και αντιστρόφως, τη συχνά καταστροφική επίδραση της δημόσιας θέσης τους στην προσωπική τους ζωή.
Διάλεξα να διηγηθώ την ιστορία της χώρας μέσα από τις ζωές διάσημων ή διαβόητων ζευγαριών που τη σφράγισαν. Ο λόγος είναι απλός. Κανείς, ούτε η ίδια μας η μάνα, δεν μας ξέρει καλύτερα από τον/τη σύντροφό μας – αυτός έχει δει από την προνομιακή του θέση στη ζωή μας όλο το φως κι όλο το σκοτάδι μας.
Η έρευνα ήταν πολύ χρονοβόρα και περίπλοκη. Ο ιδιωτικός βίος των Ελλήνων πολιτικών θεωρείτο ιερός και απαραβίαστος (και ακόμα θεωρείται, πλην τρανταχτών εξαιρέσεων που σκυλεύτηκαν για πολιτικούς λόγους), σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στην Αμερική ή στη Μεγάλη Βρετανία, όπου όλα οφείλουν να είναι διαφανή και ελέγξιμα. Άρα στοιχεία επίσημα δεν βρίσκεις εύκολα. Δεν είσαι καν σίγουρος ότι θα βρεις τα σωστά στοιχεία στα ληξιαρχεία. Ο Γιωργάκης Παπανδρέου λ.χ., ο γιος του Γέρου της Δημοκρατίας και ετεροθαλής αδελφός του Αντρέα Παπανδρέου, έχει δύο ημερομηνίες γεννήσεως. Η μία στην Ελβετία, όπου γεννήθηκε και δηλώθηκε τη σωστή χρονιά αλλά με λάθος όνομα μητέρας, και μία στην Ελλάδα, όπου δηλώθηκε με λάθος ημερομηνία αλλά με σωστό όνομα μητέρας. Όλα αυτά έγιναν για να μην πληγεί η καριέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, όπως θα καταλάβουν οι αναγνώστες του βιβλίου. Εν ολίγοις, έπρεπε να διασταυρώνω συνεχώς ψήγματα πληροφοριών που έβρισκα στα πιο απίθανα σημεία. Έπρεπε να ακολουθώ τη διαίσθησή μου σαν ντετέκτιβ, να ανατρέπω συνεχώς την αφήγηση. Ήταν μια πρωτόγνωρη, κουραστική μεν αλλά πολύ δημιουργική και ευφρόσυνη διαδικασία. Δεν βαρέθηκα ποτέ και απ’ ό,τι βλέπω ευτυχώς δεν βαρέθηκαν καθόλου και οι αναγνώστες, που αγκάλιασαν κυριολεκτικά το βιβλίο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του!
Κανείς, ούτε η ίδια μας η μάνα, δεν μας ξέρει καλύτερα από τον/τη σύντροφό μας – αυτός έχει δει από την προνομιακή του θέση στη ζωή μας όλο το φως κι όλο το σκοτάδι μας.
Γράφοντας τα τελευταία κομμάτια αρχίσαμε να γυρίζουμε και τη σειρά. Μπήκαμε με φόρα στις ζωές αυτών των ζευγαριών παρέα με δυο εξαιρετικά ταλαντούχες και ακαταπόνητες σκηνοθέτριες, την Κατερίνα Ευαγγελάκου και τη Μύρνα Τσάπα, που αγάπησαν το θέμα όσο κι εγώ. Ερευνούσαν παράλληλα κι αυτές, μπήκαν στο παιγνίδι με τα μπούνια με τη συνδρομή ενός χαρισματικού επιτελείου συνεργατών. Δουλέψαμε σαν σταχανοβίτες και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη σειρά πριν από λίγες μέρες, γιατί η Cosmote History ήθελε να αρχίσει να προβάλλεται στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το πρώτο επεισόδιο διηγείται τη θυελλώδη σχέση του πιο γοητευτικού και λαοπλάνου ρήτορα που γνώρισε η χώρα, του Γεωργίου Παπανδρέου, και της ντίβας του ελληνικού θεάτρου, της Κυβέλης. Η Cosmote αποφάσισε μάλιστα να μεταδώσει ελεύθερο για όλους το πρώτο επεισόδιο από το κανάλι της στο YouTube, οπότε μπορούν να το χαρούν και οι μη συνδρομητές.
Να τονίσω με την ευκαιρία ότι η Cosmote έδωσε κυριολεκτικά το φιλί της ζωής σ’ αυτό το μισοπεθαμένο λόγω κρίσης είδος, το ιστορικό ντοκιμαντέρ, τη στιγμή ακριβώς που χρειαζόμασταν μια γερή δόση αυτογνωσίας ως πολίτες. Την ευχαριστούμε γιατί στάθηκε δίπλα μας σε όλα τα στάδια, μας πίστεψε με πάθος και έβρισκε λύσεις στα δύσκολα που προέκυπταν κάθε τόσο. Το πιο καλό νέο; Αποφάσισε να διαθέσει στα σχολεία που το επιθυμούν όλο της το περιεχόμενο. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με την εικόνα – δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος απ’ αυτόν για να αγαπήσουν την ιστορία!
Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας
Λένα Διβάνη
Εκδόσεις Πατάκη
475 σελ.
ISBN 978-960-16-8603-5
Τιμή €22,00
πηγή : diastixo.gr