Για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, η κλιματική αλλαγή άλλαξε εντελώς τη φορά της ροής ενός ποταμού.
Πρόκεται για ποταμό στην επικράτεια του Γιούκον του Καναδά που πλέον εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό κάτω από την Αλάσκα, αντί για τη Βερίγγειο Θάλασσα.
Αν και η αλλαγή φοράς ενός ποταμού δεν είναι κάτι ανήκουστο στην ιστορία, δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοια γρήγορη αλλαγή, που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Καναδών και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Σούγκαρ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στην Τακόμα.
Το φαινόμενο ξεκίνησε το 2016 λόγω της γρήγορης τήξης του πολύ μεγάλου παγετώνα Κάσκαουλς. Η εισροή του λιωμένου πάγου απέκλεισε τον ποταμό Σλιμς, στερώντας νερό από τη λίμνη Κλουέιν, τη μεγαλύτερη στο Γιούκον, και η ροή του γλυκού νερού μετατοπίστηκε στον ποταμό Άλσεκ, ο οποίος χύνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό νότια της Αλάσκα. Στην περιοχή αυτή τώρα θα υπάρξει μία γρήγορη εισροή γλυκού νερού στον ωκεανό.
Η αλλαγή ξεκίνησε το 2016, όταν το νερό από το λιωμένο πάγο πέρασε μέσα από ένα φράγμα πάγου, στερώντας μία παγετώδη πηγή νερού από τον ποταμό Σλιμς.
Τώρα, το επίπεδο της λίμνης πέφτει γρήγορα, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στο περιβάλλον γύρω της και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη γεωλογία της περιοχής.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταβολή αυτή οφείλεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αφού εξέτασαν τον παγετώνα και υπολόγισαν ότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να υποχωρήσει εάν βρισκόταν σε συνθήκες σταθερού κλίματος. Ο Σούγκαρ πιστεύει επίσης ότι είναι απίθανο ο ποταμός Σλιμς να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδά του.