Jane Hawking: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
H Jane Beryl Hawking Wilde Jones, το γένος Wilde, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1944. Γνωστή στο κοινό ως Jane Hawking, είναι Αγγλίδα συγγραφέας και παιδαγωγός. Είναι η πρώην σύζυγος του Stephen Hawking και η συγγραφέας της αυτοβιογραφίας Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα: Η ζωή μου με τον Στίβεν. Η Jane και ο Stephen Hawking συναντήθηκαν με κοινούς φίλους του κολεγίου σε ένα πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ο Stephen έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS, γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig) που καταλήγει σε μικρό προσδόκιμο ζωής. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1965 και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Robert, τη Lucy και τον Timothy. Μετά από χρόνια εργασίας, η Jane έλαβε το διδακτορικό της στη μεσαιωνική ισπανική ποίηση, τον Απρίλιο του 1981. Η Jane χώρισε με τον Stephen και το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικό Jonathan Hellyer Jones. Σήμερα κατοικεί με τον δεύτερο σύζυγό της στην Αγγλία.
Είστε από τα πιο κοντινά πρόσωπα του Στίβεν Χόκινγκ, ζήσατε αρκετές δεκαετίες μαζί του. Πώς ξεκίνησε αυτή η γνωριμία;
Συναντηθήκαμε σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έγινε από κάποιους κοινούς μας φίλους στο σπίτι των γονιών τους, την πρώτη Ιανουαρίου του 1963.
Πώς ήταν ως έφηβος; Τι του άρεσε; Ποια ήταν τα ενδιαφέροντά του;
Ο Στίβεν δεν ήταν έφηβος τον καιρό που γνωριστήκαμε, σε αντίθεση με εμένα. Το πάρτι για τα εικοστά πρώτα γενέθλιά του (η ηλικία που θεωρούνταν τότε ως το σημείο ενηλικίωσης) ήταν μία εβδομάδα αργότερα. Ενδιαφερόταν για την επιστήμη και είχε πάθος με την όπερα.
Σταθήκατε δίπλα του, τον στηρίξατε σε όλες τις επιλογές του και παρά το πρόβλημα υγείας του κατάφερε να δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και να γίνεται γνωστό το έργο του. Μήπως, όπως λένε, δίπλα σε κάθε σπουδαίο άντρα υπάρχει μια σπουδαία γυναίκα;
Μα φυσικά!
Ποια ήταν η θεωρία που τον εκτόξευσε στα ύψη και τον έκανε διάσημο;
Είναι διάσημος για τη δουλειά του σχετικά με τις μαύρες τρύπες και τη γένεση του σύμπαντος.
Από τις περιγραφές που κάνετε, ο Στίβεν Χόκινγκ παρέμεινε απλός και ταπεινός παρά τη δημοσιότητά του. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Ο Στίβεν ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από τη βοήθεια των άλλων για να αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, και έτσι δεν μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι πομπώδης και υπεροπτικός.
Τιμήθηκε με τιμές που κανένας άλλος ζων επιστήμονας δεν έχει λάβει. Είναι τόσο μεγάλο το έργο του;
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ανέπτυξε απλώς μια επιστήμη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα αλλά ότι, επιπλέον, όλα αυτά τα έκανε μέσα στο μυαλό του, καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στιλό ή χαρτί.
Πέρα από το έργο του, ο Χόκινγκ εξέδωσε και βιβλία. Πού οφείλεται η μεγάλη εμπορική τους επιτυχία;
Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο πίσω από την επιστήμη και εκπλήσσεται που κάποιος με τον βαθμό αναπηρίας του μπορούσε να παράγει ένα τόσο καταπληκτικό έργο.
Μέσα από το βιβλίο σας γνωρίσαμε και τις δικές σας κλίσεις και ασχολίες με τη μουσική αλλά και τις γλώσσες. Με ποιες δραστηριότητες, από αυτές, ασχολείστε σήμερα;
Με όλες: ταξίδια, γλώσσες, χορός, μουσική, κηπουρική, τένις, σκι και φυσικά με την οικογένειά μου.
Το βιβλίο σας το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και μέσα από τις σελίδες του διακρίνεται η αγάπη σας για τον Χόκινγκ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του;
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν απρόθυμη να γράψω ένα βιβλίου τύπου απομνημονευμάτων, αλλά όταν σταδιακά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους βιογραφίες οι οποίες δεν ήταν αυθεντικές, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Η φήμη του Στίβεν έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας και πάνω μας, και θέλησα να πω την αλήθεια για τη ζωή που περάσαμε μαζί. Εξάλλου, ήμουν το μοναδικό άτομο που είχε πολύ ακριβείς και λεπτομερείς αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια και πολλές από αυτές είναι μνήμες τις οποίες ο ίδιος ο Στίβεν δεν ήξερε καν, αφού ο ρόλος μου ήταν σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο. Επιπλέον, ήθελα να αφυπνίσω τις αρχές, τις υπηρεσίες υγείας, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες για τον τρόμο της νόσου του κινητικού νευρώνα (motor neuron disease), ελπίζοντας ότι στο μέλλον τα θύματά της αλλά και τα πρόσωπα φροντίδες δίπλα τους δεν θα υποφέρουν όπως υποφέραμε εμείς.
Κάπου αναφέρετε μέσα στο βιβλίο και για μια επίσκεψη του Χόκινγκ στην Ελλάδα. Εσείς την έχετε επισκεφτεί;
Ναι, έχω επισκεφτεί τη Χαλκιδική στις διακοπές μου με την οικογένεια, αλλά δυστυχώς δεν έχω πάει στους σημαντικούς ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, για τους οποίους έμαθα τόσο πολλά στα μαθητικά μου χρόνια.
Ποιο είναι το μήνυμά σας στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
Αν δείτε ένα ανάπηρο άτομο στον δρόμο, θυμηθείτε ότι η ζωή είναι μια συνεχή πάλη για επιβίωση για το άτομο αυτό. Γι’ αυτό δώστε του τη βοήθειά σας, αν είναι απαραίτητο, και θυμηθείτε ότι αν προσφερθούν οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτό το άτομο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα ή ότι, ακόμα, μπορεί να είναι και μια ιδιοφυΐα.
Μετάφραση από τα αγγλικά: Θοδωρής Ιντζέμπελης
Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα
Η ζωή μου με τον Στίβεν
Jane Hawking
Μετάφραση: Έφη Φρυδά
Gema
670 σελ.
ISBN 978-960-6893-33-9
Τιμή: €17,00
πηγή : diastixo.gr