Η ιστορία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βριλησσίων
1η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας
Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας.
Σήμερα που και η χώρα μας περνά μια βαθιά οικονομική κρίση, επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Προστασίας που ως θεσμός δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής αλλά καλύπτει πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.
Η Πολιτική Προστασία αποτελεί την «ομπρέλα» του κράτους για την προστασία του πολίτη και την διαφύλαξη των φυσικών αγαθών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, εγκαταστάσεων και μνημείων της χώρας. Σκοπός της είναι η ελαχιστοποίηση των όποιων δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν από φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια διαταράσσοντας σε καιρό ειρήνης την ομαλή λειτουργία του κράτους.
Στα Βριλήσσια η πολιτική προστασία έκανε τα πρώτα βήματά της σις αρχές της δεκαετίας του 90 και πιο συγκεκριμένα από το 1992, επί δημαρχίας Νίκου Παπαδόπουλου και με επικεφαλής τον γράφοντα.
Ο δήμος μας είχε δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα στρατιωτικό Ρέο με πετρελαιοκίνητη αντλία και δεξαμενή 5 τόνων νερού, το οποίο χρησίμευε και για το πλύσιμο της λαϊκής και πότισμα του πρασίνου. Το δεύτερο ήταν ένα Ντοτζ χωρητικότητας 5 τόνων νερού.
Αλατιέρες δεν υπήρχαν και σε περίπτωση χιονόστρωσης, ο καθαρισμός των δρόμων γινόταν με ένα φορτωτη΄και ενοικιαζόμενα Μπομπ Κατ.
Η πρώτη συμμετοχή σε κατάσβεση πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας Βριλησσίων, έγινε το 1995 στην μεγάλη φωτιά της Πεντέλης που κατέκαψε την περιοχή του Ντράφι και πολλά σπίτια με όχημα το Ντοτζ και οδηγό τον Απόστολο Κορδούτη και πλήρωμα τον Κωνσταντινο Δροσινό και τον γράφοντα.
Το 1996 η Πολιτική Προστασία του δήμου όργανώθηκε καλύτερα και η πρώτη κίνηση που έγινε ήταν η μετατροπή παλαιού απορριμματοφόρου σε πυροσβεστικό 10 τόνων με κανόνι, όχημα που έμελλε να γράψει ιστορία στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Το 1996 ξεκίνησαν και οι βάρδιες φύλαξης του δάσους Αγίου Θεόκλητου σε καθημερινή βάση καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, τον πρώτο χρόνο μόνο από τον Θωμά Μουλαρογιάννη και τον γράφοντα, που είμασταν και το πλήρωμα του πυροσβεστικού και τα επόμενα χρόνια με συμμετοχή οδηγών και εργατών της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου σε βάρδιες. Συμμετοχή εθελοντών δημοτών μηδέν. Το 1996 στήθηκε και το πυροφυλάκειο όχι στη σημερινή του μορφή.
Εδώ να τονίσω την βοήθεια που είχαμε από το 4ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων.
Το 2002 επι δημαρχίας Σταμάτη Λώλα, αγοράσθηκε το πρώτο όχημα άμεσης επέμβασης (ντακότα), το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στη γρήγορη κατάσβεση πυρκαγιών στην έναρξή τους. Το συγκεκριμένο όχημα εφοδιάστηκε και με αλατιέρα για την αντιμετώπιση χιονιού και πάγου. Στις βάρδιες φύλαξης του δάσους άρχισαν να συμμετέχουν εκτός από τους προσκόπους και μερικοί δημότες.
Το 2004 επί δημαρχίας Αργύρη Ντινόπουλου, αγοράσθηκε δεύτερο πυροσβεστικό 10 τόνων με κανόνι που ενίσχυσε τον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων. Την Πολιτική Προστασία ανέλαβε ο Θωμάς Μουλαρογιάννης από το 2002 μέχρι το 2013.
Το 2006 επί δημαρχίας Κώστα ιωαννίδη, αγοράσθηκε το δεύτερο όχημα άμεσης επέμβασης (ντακότα), χωρητικότητας 1 τόνου και σε αυτό το όχημα προστέθηκε αλατιέρα για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων.
Έτσι τώρα ο στόλος οχημάτων πυρόσβεσης αποτελείται από 4 οχήματα.
Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας από το 2013 μέχρι σήμερα είναι ο Αναστάσιος Βιρβίλης.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και υπάρχει βοήθεια στη φύλαξη από τον Βριλησσό, την δημοτική παράταξη Δράση για μιά Άλλη Πόλη, τον Σύλλογο SOS Αδέσποτα Βριλησσίων και μερικούς δημότες.
Λεωνίδας Μάρκογλου κατά κόσμον ο Ανωβριλησσιώτης