Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι προτιμά να δει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αλλάξει τους νόμους για την ελευθερία της μετακίνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Downing Street την Κυριακή δεν αρνήθηκε ότι η συζήτηση αυτή είχε πραγματοποιηθεί, αφού το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η Μέρκελ είχε απορρίψει τα αιτήματα του Κάμερον για έναν περιορισμό στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών. Πηγές είπαν στο περιοδικό πως η καγκελάριος ανέφερε ότι τα αιτήματα για τυχόν αλλαγές στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης αντιπροσώπευαν ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για τις ποσοστώσεις σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους Γερμανούς και ότι ο Κάμερον εξετάζει τώρα κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τους μετανάστες της ΕΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτός και αν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους μέσα σε τρεις μηνών από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς κατά πόσον το ρεπορτάζ του Der Spiegel για την συνάντηση Μέρκελ- Κάμερον ήταν ακριβές, ένας αξιωματούχος της Downing Street σχολίασε μόνο το εξής: «Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό, τι είναι σωστό για τη Βρετανία, όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές».
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου επιβεβαίωσε έμμεσα το ρεπορτάζ του Der Spiegel, επαναλαμβάνοντας μια δήλωση που είχε κάνει η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: «Η Γερμανία δεν θέλει να αγγίξει τη βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων εντός της ΕΕ». Τα επιχειρήματα της Μέρκελ υποστήριξε και ο Κεν Κλαρκ, βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων ήταν «απολύτως απαραίτητη» για την έννοια της ενιαίας αγοράς.
Όπως δήλωσε στο BBC, «δεν είναι μόνο μία από τις αρχές της ΕΕ, είναι η βάση της οποιασδήποτε σοβαρής εσωτερικής αγοράς. Οι Νορβηγοί, τους οποίους οι ευρωσκεπτικιστές θαυμάζουν, αποδέχονται την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό άλλων υπηκόων της ΕΕ στη χώρα τους, σε σχέση με τους δικούς τους υπηκόους, από ό,τι έχουμε εμείς. Αν θέλετε να είστε στην ενιαία αγορά, εάν θέλετε να είστε μια σύγχρονη οικονομία, τότε η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση».
Το περιστατικό έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Κάμερον έχει αλλάξει στάση και τη σκληρή γλώσσα για τη μετανάστευση, εν μέσω φόβων ότι οι Συντηρητικοί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να φτάσουν τόσο μακριά όσο θέλουν οι υποστηρικτές του UKIP. Ο Τζιμ Μεσίνα, ειδικός σε προεκλογικές εκστρατείες ο οποίος εργάστηκε στη εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα, λέγεται ότι είπε ανεπίσημα στους Τόρις ότι κάθε στιγμή που το κόμμα δεν μιλάει για την οικονομία, από τώρα και ως τις εκλογές, είναι χαμένη.
Το θέμα της μετανάστευσης είναι τα τελευταία «κακά νέα» για τον Κάμερον, όσον αφορά την Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες: την περασμένη εβδομάδα υπέστη ένα διπλό πλήγμα, όταν ένα κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017 κατέρρευσε και ένας βασικός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Δανία, είπε στη Βρετανία να αποδεχτεί το αίτημα των Βρυξελλών να πληρώσει επιπλέον 1,7 δισ. λίρες.
Πηγή : www.antinews.gr