Γιάννης Ν. Μπασκόζος: «Ιστορίες από το Μετς»
O Γιάννης Μπασκόζος, που έχει σπουδάσει μαθηματικά, είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για ένα διάστημα ήταν διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω και σήμερα είναι διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες Ο Αναγνώστης. Το 2005 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων ΜΕΖ και το 2011 την επίσης συλλογή Ποιοι ακούνε ακόμα τζαζ; και άλλες περίεργες ιστορίες. Η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τον τίτλο Ιστορίες από το Μετς περιλαμβάνουν 14 διηγήματα που συνθέτουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε μια ονομαστή και τρόπον τινά μποέμικη, σήμερα, γειτονιά της Αθήνας, ανάμεσα στο Παγκράτι, το Νέο Κόσμο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον λόφο του Αρδηττού και το Πρώτο Νεκροταφείο. Είναι μεν διηγήματα, αλλά έχουν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα με κεντρικό ήρωα έναν αφηγητή, ο οποίος έχοντας καταγράψει στη μνήμη του πρόσωπα και επεισόδια, τα ανασύρει, τα θυμάται και τα περιγράφει. Ο ήρωας ενίοτε νοσταλγεί και συχνά στοχάζεται πάνω σε αυτά.
Ο Γιάννης Μπασκόζος δεν είναι πολυγραφότατος. Ωστόσο, κάθε φορά που αποφασίζει να εκδώσει ένα βιβλίο, βγάζοντας τα εσώψυχά του, κατορθώνει να συγκινήσει τους αναγνώστες του με τις εκάστοτε αναμνήσεις του που δίνουν κάθε φορά το στίγμα της εποχής – του και μας.
Το πρώτο διήγημα, το «Ο Σεφέρης στον Λέντζο», αναφέρεται στην καφετέρια του Λέντζου στο Παγκράτι (έγινε πασίγνωστη με το τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη), όπου ο νεαρός αφηγητής έτρωγε με την παρέα του το ονομαστό γλυκό-παγωτό σικάγο. Εκεί, λοιπόν, συζητώντας για ποιήματα και φιλοσοφία, για Νίτσε και Φρόιντ, ο ήρωας που διάβαζε σχεδόν μόνο Ρώσους κλασικούς, Ντοστογέφσκι και άλλους, ξεφύλλισε την Κίχλη του Γιώργου Σεφέρη. Ήταν τότε που οι φίλοι-μαθητές διαβάζανε για να δώσουν πανελλήνιες και η ποίηση του Σεφέρη μπήκε για τα καλά στη ζωή του – δεν μαθαίνουμε όμως αν επηρεάστηκε από αυτήν ο ίδιος κι άρχισε να γράφει ποιήματα. Το δεύτερο διήγημα, «Η συναυλία», έχει ως πρωταγωνιστή τον Κώστα Μ. (στις ιστορίες μερικοί ήρωες εμφανίζονται με το πραγματικό τους όνομα και άλλοι με ψευδώνυμο για λόγους προνοίας και τακτ), ο οποίος σχεδίαζε μια ροκ συναυλία στο θεατράκι που βρισκόταν στο Άλσος Παγκρατίου. Ήθελε να είναι ανάμεσα στους πρώτους μάνατζερ στον αθηναϊκό μουσικό χώρο και προσπαθούσε να λανσάρει το ροκ συγκρότημα Athens Pistols. Υπήρχαν καλοί μουσικοί που δεν είχαν περάσει από ωδείο, υπήρχε ο χώρος, υπήρχε ο νεανικός ενθουσιασμός, υπήρχε και μια ερωτεύσιμη γκόμενα, η Έλενα, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με ηχηρή αποτυχία λόγω ποικίλων συγκυριών. Τελικά, ο Κώστας Μ., ατυχώς, δεν κατάφερε να γίνει Μπράιαν Επστάιν.
Το πιο διασκεδαστικό διήγημα είναι το «Χειρότερο βιβλίο της χρονιάς», όπου οι ήρωες έχουν όλοι ψευδώνυμα και είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Σε αυτό, ποιητές και ποιήτριες, γνώστες της λογοτεχνικής παραγωγής της χώρας, συνέστησαν μια κριτική επιτροπή και αποφάσισαν να βραβεύσουν το χειρότερο βιβλίο της χρονιάς στο θέατρο Βέμπο, όπου συγκεντρώθηκαν παρακμιακοί σκηνοθέτες, νεάζουσες κυρίες, φρικιά και οπαδοί των εναλλακτικών θεωριών – κι έγινε της κακομοίρας. Υπάρχει και το «Ένα βράδυ στο Χαιδάρι», όπου ο εκλιπών ποιητής Γιάννης [Βαρβέρης] με τον ποιητή Χριστόφορο και τρεις δημοσιογράφοι πήγαν με πρόταση του πρώτου σε λαϊκό κέντρο-σκυλάδικο, όπου τραγουδούσε ο «βάρδος» Γιάννης Φλωρινιώτης –κάποτε τον είχε καλέσει ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας. Έγινε, λέει, ένα τρελό γλέντι με σαμπάνιες και άσματα του τύπου «Το φιδίσιο το κορμί σου» και «Άντε, παιδί μου, τελείωνε».
Με την τελευταία ιστορία της συλλογής, «Ιστορίες από το Μετς», ο αναγνώστης μαθαίνει διάφορα πράγματα για τη γειτονιά του τίτλου, όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας – δεν μένει πια εκεί. Από το Μετς τη δεκαετία του ’50 και του ’60 περνούσε ο παγοπώλης, ο γανωτής, ο καρεκλάς, ο παγωτατζής και «διάφοροι ημίτρελοι και σαλοί», διαβάζουμε, κάτι που συνέβαινε και στις άλλες γειτονιές της Αθήνας που αγαπήσαμε – τώρα όχι πλέον.
Ο Γιάννης Μπασκόζος δεν είναι πολυγραφότατος. Ωστόσο, κάθε φορά που αποφασίζει να εκδώσει ένα βιβλίο, βγάζοντας τα εσώψυχά του, κατορθώνει να συγκινήσει τους αναγνώστες του με τις εκάστοτε αναμνήσεις του που δίνουν κάθε φορά το στίγμα της εποχής – του και μας.
Ιστορίες από το Μετς
Γιάννης Ν. Μπασκόζος
Κέδρος
96 σελ.
ISBN 978-960-04-4805-4
Τιμή: €9,90
πηγή : diastixo.gr