Φίλιππος Φιλίππου: «Η γυναίκα ως έργο τέχνης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Ο Φίλιππος Φιλίππου έχει εκδώσει είκοσι βιβλία. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε φορτηγά καράβια. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1983. Από τότε, έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, βιογραφίες, αστυνομικά, άρθρα, δοκίμια και κριτικές για βιβλία.
Το νέο του μυθιστόρημα, Η γυναίκα ως έργο τέχνης, είναι μια σπουδή γραφής με ηρωίδα μια γυναίκα. Από την πλευρά της γυναίκας, ο συγγραφέας βλέπει τη ζωή και πλάθει το κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρό της. Η Ζέφη είναι νέα και ονειρεύεται τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες της, αλλά και τον κοινωνικό της περίγυρο. Οι παιδικές μνήμες, όμως, όπως και το οικογενειακό περιβάλλον, την εμποδίζουν να βρει την ευτυχία που τόσο επιθυμεί. Ενώ βρίσκει την αγάπη από τον Άγγελο και νιώθει ευτυχισμένη, η ανωριμότητα την κάνει να παραπαίει. Τι φταιει και δεν ξέρει τι θέλει; Έχει αυτοπεποίθηση, τα έχει βρει με τον εαυτό της; Γιατί από μια σεμνή κοπέλα μετατρέπεται σε μια νέα του συρμού. Αλλάζει την εμφάνισή της, αλλά στην ουσία έχει αλλάξει και στάση ζωής. Ο εγωισμός της, καθώς και το ότι αρέσει στο άλλο φύλο, την οδηγεί σ’ έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο. Από την αντίθετη πλευρά είναι ο Άγγελος. Την αγαπά και θέλει να περάσουν όμορφα ως ζευγάρι. Όμως η Ζέφη έχει διαφορετική γνώμη. Παλεύει ασταμάτητα με τους προσωπικούς της δαίμονες. Θα τα καταφέρει; Είναι δύσκολο – και, σε έναν αγώνα για το καλύτερο, πρέπει να έχεις θέληση και να προχωράς βήμα βήμα.
Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα και μας ταξιδεύει στον έρωτα, που είναι διαχρονικός.
Η κοινωνία της δεκαετίας του 1980 είναι μια ψεύτικη φούσκα, που υπόσχεται στους νέους ευμάρεια και εύκολο κέρδος. Ψεύτικοι έρωτες για πάθη που έχουν απροσδόκητο τέλος. Και το πάθος του έρωτα να σιγοκαίει. Και όποιος παίζει με τον έρωτα καίγεται. Γιατί ο έρωτας ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Η Ζέφη, ο Άγγελος και όλοι οι ήρωες του βιβλίου στήνουν ένα σκηνικό που υπάρχει μέσα στην κοινωνία και που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, γιατί είμαστε αδιάφοροι για τον ανθρώπινο πόνο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας μυήσει στη σκέψη της Ζέφης και να μας διηγηθεί σκηνές από την καθημερινή της ζωή. Με πάθος και αγάπη, μαθαίνουμε τα όνειρα και τις αγωνίες της δεκαετίας του 1980 αλλά και του σήμερα, που μοιάζει να βρίσκεται στον αέρα από τα οικονομικά προβλήματα. Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα και μας ταξιδεύει στον έρωτα, που είναι διαχρονικός.
Η γυναίκα ως έργο τέχνης
Φίλιππος Φιλίππου
Κλειδάριθμος
296 σελ.
Τιμή € 11,90
Πηγή : diastixo.gr