Ένωση Ποντίων Μελισσίων | 70 χρόνια από την ίδρυσή της

2024-09-16 23:10

Θέμα : ΕΠΕΤΕΙΟΣ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων, ενός από τους παλαιότερους ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας. Τα αείμνηστα ιδρυτικά της μέλη δημιούργησαν έτσι ένα κοινό σημείο αναφοράς στη θέση της αλησμόνητης πατρίδας τους στη βάση της Μνήμης,  των παραδόσεων, του πολιτισμού και του ποντιακού ήθους.

Οι άνθρωποι εκείνοι μιλούσαν την ποντιακή μας διάλεκτο, την εγγύτερη σωζόμενη στην αρχαία ιωνική. Με το τραγούδι και το χορό έδιναν διέξοδο στο βαρύ και αγιάτρευτο πένθος που είχε σημαδέψει τη γενιά τους. Στις επτά δεκαετίες που πέρασαν, η Ένωση Ποντίων Μελισσίων συνέχισε την πορεία της με επιτυχία χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των νέων γενεών των Ποντίων της πόλης.

Οι στόχοι βέβαια του οργανωμένου ποντιακού χώρου διευρύνονταν και επαναδιατυπώνονταν συν τω χρόνω, καθώς με την έρευνα των στοιχείων βάθαινε η αντίληψη γύρω από τη μαρτυρική έξοδο από την πατρίδα. Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ[1] και η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ[2] έγιναν αίτημα των Ποντίων όπου γης παράλληλα με αυτό της διατήρησης των παραδόσεων και του πολιτισμού μας. Οι επιπτώσεις αυτών των γεγονότων τόσο για τους Ποντίους που εκδιώχτηκαν, όσο και για τους Ποντίους που έμειναν πίσω στα πάτρια εδάφη συνθέτουν το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα[3],  στη βάση του οποίου, οφείλουμε όλοι οι Πόντιοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας, καθώς οι γενοκτονίες κατά λαών επαναλαμβάνονται και ο τουρκικός επεκτατισμός επανέρχεται δριμύτερος. Σαν Ένωση Ποντίων Μελισσίων συνεχίζουμε με οδηγό τους παραπάνω στόχους.    

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων προγραμματίζουμε πολλές εκδηλώσεις  τιμητικές και ενημερωτικές. Περιμένουμε να είστε όλοι παρόντες στις εκδηλώσεις μας και κοντά στην Ένωσή μας.                              

Με τιμή

Η Πρόεδρος

Ιωαννίδου Αντιγόνη