Δράση Βριλήσσια // H Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Επιτροπή Διαβούλευσης και ... το ακορντεόν!
Η ΔΡΑΣΗ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου - Μάρκος Κρητικός
ο κείμενο που ακολουθεί είναι – απομαγνητοφωνημένη - η προφορική τοποθέτηση του Μάρκου Κρητικού εκ μέρους της ΔΡΑΣΗΣ, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022. (Συνεδρίαση 15ης Δεκεμβρίου).
Θεωρητικά, ευγενής επιδίωξη κάθε διοίκησης, είναι να υλοποιήσει για τον Δήμο της ένα όραμα, ένα σχέδιο, με οδηγό τις ανάγκες των κατοίκων, ένα πρόγραμμα που θα υλοποιείται στη διάρκεια της πρώτης, της δεύτερης θητείας της και που προφανώς θα αντανακλάται σταδιακά και στο εκάστοτε τεχνικό πρόγραμμα. Εγώ αναρωτιέμαι, ποια είναι η εικόνα της πόλης που έχει η σημερινή διοίκηση για το προάστειο, μια εικόνα που θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, τι θα αφήσει στους δημότες στο τέλος της θητείας της; Σ’ εμάς αυτό δεν είναι καθόλου καθαρό.
Δεύτερον, για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν όλα όσα αυτό περιλαμβάνει, πού θα μας οδηγήσει; Σε ποια κατάσταση θα είναι ο δήμος, ποια θα είναι η φιλοσοφία του δήμου σε ό,τι αφορά τους κατοίκους, τον τρόπο διοίκησης, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, στο πώς αυτοί κινούνται, δραστηριοποιούνται ή ταλαιπωρούνται μέσα στον δημόσιο χώρο. Αυτά είναι μερικά βασικά ζητήματα που καλό θα ήταν να έχουν ξεκαθαριστεί πριν συζητήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά τα ίδια τα έργα, δεν θα αναφερθώ. Τα περισσότερα έχουν ήδη – και δικαίως- ειπωθεί. Είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα του οποίου τα έργα έχουν ξανασυζητηθεί από το 2020 και παλαιότερα. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πρόγραμμα ακορντεόν, που θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις, από το αν και πότε θα προχωρήσει το ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας ή αν προχωρήσει το άλλο πρόγραμμα. Αυξομειώνονται οι αριθμοί, ευημερούν οι αριθμοί, παρουσιάζεται ένα τεχνικό πρόγραμμα εκατομμυρίων επί εκατομμυρίων και στο τέλος οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, σε ότι αφορά τα έργα και τις ανάγκες του δήμου.
Δεν θα αναφερθώ στα πολλά έργα που αναφέρονται, τα περισσότερα έχουν ειπωθεί. Σε ένα θέλω μόνο να σταθώ. Σε ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Πισιμίσης. Στο ζήτημα της δημοτικής βιβλιοθήκης. Την πολύ κακή εικόνα που αυτή εμφανίζει, σας την περιέγραψε και δεν έχω λόγους να την αμφισβητήσω. Όμως εμείς ειδικότερα έχουμε ένα χρέος, τόσο απέναντι στον Σάμη Γαβριηλίδη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε βάλει εμφατικά το ζήτημα «δημοτική βιβλιοθήκη», είχε ασχοληθεί, είχε ετοιμάσει μέχρι και προσχέδιο λειτουργίας της, όσο και απέναντι στην παράταξή μας, που θεωρεί ότι η δημοτική βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πλέον σημαντικά τεχνικά έργα για το προάστιο. Ένα έργο που δεν είναι μόνο τεχνικό, αλλά πνευματικό, και το καταλαβαίνουμε όλοι, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και σε πολλαπλά επίπεδα στον δήμο μας. Και δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν πρόνοιες στον προϋπολογισμό και προβλέψεις για το αύριο της βιβλιοθήκης.
Στο επόμενο θέμα που θα εστιάσω είναι στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Τέθηκαν σοβαρές παρατηρήσεις, για το πώς αυτό το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε, όπου για παράδειγμα, δεν μπορεί να εγγράφεται και να ψηφίζεται ένα κονδύλι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Σε ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Θεοφίλης για συγκεκριμένα έργα, για την ασφάλειά τους κτλ, γνωριζόμαστε εδώ, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν καθόλου σαφείς. Η εικόνα για τη χρονική έκταση των συμβάσεων και την ανάγκη να οδηγηθούμε σε τέτοια κόστη είναι ασαφής.
Και ένα τελευταίο, πάλι για την Επιτροπή Διαβούλευσης. Τι να πω; Ότι ενώ βάσει νόμου υποχρεούται να συνεδριάζει τακτικά, αυτή συνεδρίασε μια φορά που ήταν η πρώτη και η τελευταία; Κι αυτό επειδή ήταν υποχρεωτικό για να προχωρήσει ο προϋπολογισμός; Τι έχει κάνει η διοίκησή σας για να ενισχύσει τη συμμετοχή του κόσμου, για να συμμετέχουν οι δημότες; Είδατε πως η επιτροπή μαράζωσε. Συμμετείχαν ελάχιστοι άνθρωποι στο τέλος. Φταίει ο κόσμος; Φταίνε οι πολίτες, οι συμπολίτες μας; Ναι, υπάρχει ο covid. Ναι υπάρχουν δυσκολίες, το κατανοώ. Αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, υποχρεούστε να καταβάλετε πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες εσείς! Εσείς όμως, αντί να κάνετε προσπάθειες, ίσα – ίσα τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Δεν είναι πολιτική αυτή, και μετά να ισχυρίζεστε ως δήμος ότι θέλετε να πάτε «όλοι μαζί».
Κατά τη γνώμη μας είναι μεγάλη η ευθύνη σας για το μαράζωμα της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιπροσωπευτικό του πώς αντιμετωπίζετε τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά της πόλης, που δεν δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί ένα ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας στο πλαίσιο του δήμου.
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη