Δράση Βριλήσσια // Ένας θησαυρός στα συρτάρια του Δήμου!
Κι’ όμως! Υπάρχει μελέτη ανάπλασης της Ναυτικής Βάσης και του δημοτικού χώρου στα Άνω Βριλήσσια αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί!
Συχνά, όταν πρόκειται για τον δυσκίνητο και πολιτικά ανορθολογικό χώρο της αυτοδιοίκησης, η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία!
Όλοι στο προάστιο γνωρίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινή γνώμη απασχολείται έντονα το τελευταίο διάστημα με το ζήτημα της απομάκρυνσης των απορριμματοφόρων από τον χώρο της Ναυτικής Βάσης και την αναζήτηση λύσεων, τόσο για την ανάπλαση και απόδοση του συνόλου του πρώην οχυρού στους δημότες, όσο και για τη δημιουργία ενός νέου χώρου στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτού του ζητήματος, (που χρονολογείται πάνω από μια δεκαετία, σχετιζόμενο με την εκκρεμότητα της έγκρισης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης), έχουν ακουστεί πολλά. Όμως προς το παρόν, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία διαθέτει τον μηχανισμό και τα μέσα για να την διαμορφώσει, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση, ούτε καν μάλιστα έχουν προσεγγισθεί οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωσή της, όπως επισημάναμε και ζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο του περσινού Μαΐου.
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μας, όταν περιήλθε στην αντίληψή μας μεταπτυχιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική Τοπίου», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αφορά ακριβώς μια ολοκληρωμένη σχεδιαστική πρόταση ανάπλασης του χώρου του «Ναυτικού Οχυρού» (Ο.Τ. 415) -ευρύτερα γνωστού ως «Ναυτική Βάση» και ως Πάρκο «Μαρία Κάλλας»- και του έναντι αυτού Δημοτικού χώρου στάθμευσης (Ο.Τ. 444) στον Δήμο Βριλησσίων, αναρτημένη δημόσια και ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών!
Ιδού η διεύθυνση για να μελετήσει κάθε ενδιαφερόμενος το σύνολο της μελέτης, με τις φωτογραφίες και τα παραρτήματά της: https://hdl.handle.net/10329/7239.
Καλά, θα σκεφτεί ο καλοπροαίρετος αναγνώστης, πώς να γνωρίζει η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων τις μελέτες που εκπονούνται στα Πανεπιστήμια της χώρας; Έστω.
Τι θα λέγατε όμως αν σας πληροφορούσαμε ότι την συγκεκριμένη μελέτη υπογράφει η Ελευθερία Σταθοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. και Msc Landscape Architecture A.U.A., η οποία είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηριακής Ανάπτυξης Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βριλησσίων; Τι θα λέγατε εάν συνειδητοποιούσατε ότι για στην εκπόνηση της μελέτη αυτής συνέβαλαν οι Υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων;
Με άλλα λόγια, την ώρα που οι διοικούντες υποτίθεται ότι αναζητούν λύσεις για το θέμα της Ναυτικής Βάσης, υπάρχει κατατεθειμένη στον δήμο και σε γνώση της διοίκησης, εδώ και αρκετό καιρό, πρόταση - μελέτη άμεσα διαθέσιμη, εμπεριστατωμένη, ενημερωμένη και ΔΩΡΕΑΝ, κατάλληλη - τουλάχιστον - ως βάση συζήτησης για όσα σήμερα απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο! Αλλά η διοίκηση την κρατά στα συρτάρια και δεν ενημερώνει κανέναν για την ύπαρξή της!.
Εάν βέβαια, είχαν δαπανηθεί, ως είθισται, κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου, η τύχη της μελέτης θα ήταν διαφορετική. Όμως αυτή διατίθεται δωρεάν και έχει εκπονηθεί ΕΝΤΟΣ του Δήμου, καταρρίπτοντας και τους σχετικούς επαναλαμβανόμενους μύθους, περί της κάθε φορά αναγκαιότητας προσφυγής στην «αγορά» για την εκπόνηση μελετών.
Αναλυτικά, η 206 σελίδων προσαρμοσμένη στα ισχύοντα πολεοδομικά δεδομένα των Βριλησσίων μελέτη, «έχει ως στόχο την ανάδειξη του Ναυτικού Οχυρού υπερτοπικά και τη δημιουργία ενός θελκτικού χώρου πρασίνου καθώς και ενός υπερσύγχρονου και πρωτοποριακού υπόγειου χώρου στάθμευσης των οχημάτων του Δήμου, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πράσινης πόλης και στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Χρήσεις που επελέγησαν, όπως το πευκοδάσος, τα ξέφωτα με τον φυσικό χλοοτάπητα, η προσβασιμότητα στον λόφο που καλύπτει το Οχυρό, η τεχνητή λίμνη (που διατηρείται), οι ανθώνες και η φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου που δημιουργούν ένα φυσικό μεσογειακό περιβάλλον ελκυστικό για το κοινό, ενώ η εγκατάσταση στον χώρο του κυλικείου, ενός υπαίθριου αμφιθεάτρου, μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης με τμήματα παίδων και ενηλίκων, δύο παιδικών χαρών και διαφόρων υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενα από τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, εξασφαλίζουν την επισκεψιμότητα και τη μακρά παραμονή στο χώρο διεποχικά. Επιπλέον, η υπόγεια εγκατάσταση των οχημάτων του Δήμου στο δημοτικό χώρο στάθμευσης και η διαμόρφωση του χώρου υπέργεια με χώρους πρασίνου και πολιτιστικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν την εικόνα της περιοχής, ενώ η πεζογέφυρα με την οποία προτείνεται η σύνδεση των δύο χώρων λειτουργεί ως τοπόσημο στην ευρύτερη περιοχή». (Περίληψη της μελέτης, σελ.4).
Η μελέτη συνοδεύεται με Τοπογραφικό Διάγραμμα των υπό μελέτη περιοχών, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, πλήρη αποτύπωση του Ναυτικού Οχυρού, σχεδιαστική πρόταση για Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Πάρκο, σχεδιαστική πρόταση για Γραφειακούς Χώρους υποστήριξης των λειτουργιών του Πάρκου, Σχέδιο Φύτευσης του Πάρκου, Σχεδιαστική πρόταση για τον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του προτεινόμενου Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, Σχέδιο φύτευσης του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, Πεζογέφυρα που συνδέει το χώρο του «Ναυτικού Οχυρού» με τον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, Κατασκευαστικές Λεπτομέρειες, Φυτοτεχνικό Σχέδιο στο χώρο των γηπέδων του Πάρκου, Φυτοτεχνικό Σχέδιο στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης, Τεύχος Ερωτηματολογίου και Τεύχος σχεδίων.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, αυτονόητα:
Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος «θησαυρός» να παραμένει αναξιοποίητος στα συρτάρια του Δήμου, σαν να μην υπάρχει; Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο; Πώς γίνεται να μην κοινοποιούνται προτάσεις που ανοίγουν δυνατότητες και ιδέες, για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων του Δήμου; Ποιοι κρατούν χωρίς πληροφόρηση και για ποιο λόγο, τους δημότες και το δημοτικό συμβούλιο; Και ως πότε θα συνεχίζεται η εν κρυπτώ διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου ερήμην της τοπικής κοινωνίας; Άραγε, ίδια τύχη, περιμένει τις όποιες προτάσεις κατατεθούν; .
Η ΔΡΑΣΗ εισηγείται την μελέτη της κας Σταθοπούλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο ως μια εξαιρετική βάση συζήτησης για την περιοχή της Ναυτικής Βάσης και των Άνω Βριλησσίων, οραματική, με προοπτική για την ανάδειξη γενικότερα του Δήμου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως μιας παράλληλης, οργανωμένης διαδικασίας ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συμμετοχής της στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Χρόνια το επισημαίνουμε:
Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από οραματικά στοιχεία, από ιδέες και εφαρμογές πρωτότυπες και ταυτόχρονα εφικτές, που θα κινητοποιούν τους δημότες και θα αξιοποιούν τους πόρους προς μια σχεδιασμένη κατεύθυνση. Έχει ανάγκη από σύγχρονες υποδομές, επενδύοντας σε μια νέα κοινωνικοποίηση, όχι από μίζερες αντιπαραθέσεις για καντίνες και φρεσκοβαμμένους υδατόπυργους...
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη
Στη φωτογραφία, Ελευθερία Σταθοπούλου, «Πρόταση διαμόρφωσης υπόγειου χώρου στάθμευσης, γραφείων, πλατείας, μικρού αμφιθεάτρου και κτηρίου πολλαπλών χρήσεων με φυτεμένο δώμα και δυνατότητα φιλοξενίας θερινού κινηματογράφου, στο ΟΤ 444 στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων».