Δράση Βριλήσσια // Democracy Values και άλλες αστειότητες
Ανοίγοντας κανείς την ιστοσελίδα του Δήμου Βριλησσίων θα παρατηρήσει το εικονίδιο που φέρει τον τίτλο «Democracy Values for Youth Participation» (Δημοκρατικές αξίες για τη Συμμετοχή των Νέων). Ο σύνδεσμος αυτός παραπέμπει σε μια ξεχωριστή ιστοσελίδα, υποτομέα της κεντρικής, ο οποίος διαθέτει τη δυνατότητα επικοινωνίας (Φόρουμ), εν προκειμένω, μεταξύ της δημοτικής αρχής και των τοπικών ομάδων νέων.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που είχαμε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο (συνεδρίαση περσινού Μαΐου για την Ναυτική Βάση), την άμεση αξιοποίηση του συγκεκριμένου φόρουμ και τη μετατροπή του σε σελίδα της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βριλησσίων, ώστε, υπό προϋποθέσεις, να αναβαθμιστεί ο ρόλος και οι δυνατότητες της Επιτροπής, που παραμένει ανενεργής και απαξιωμένη αν και θα μπορούσε, ιδίως αυτή την περίοδο, να παίξει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του προαστίου.
Εκτός των άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα μικρό περιουσιακό στοιχείου του Δήμου, σε μια περίοδο που ο Δήμος υπογράφει συμβάσεις με τον Δήμαρχο Τρικκαίων (και πρόεδρο της ΚΕΔΕ) «για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου» ύψους 365.676,00 ευρώ. (Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δ. Βριλησσίων του Δ. Τρικκαίων και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Δ. Τρικκαίων - Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ, Βριλήσσια 17/12/2020, Αριθ. Πρωτ 2020/15416).
Τι είναι όμως το Youth Participation Forum που τόσο πολύ προσελκύει τη σημερινή δημοτική αρχή; Όπως περιγράφεται, είναι ένα Φόρουμ Συμμετοχής των Νέων, που αποσκοπεί σε έναν εσωτερικό διάλογο μεταξύ της δημοτικής αρχής και των τοπικών ομάδων νέων, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στις ομάδες των νέων να επικοινωνούν με τη δημοτική αρχή όπου θα καταθέτουν τις προτάσεις τους και θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για τα τοπικά θέματα...
Φυσικά τίποτε από αυτά δεν έγινε. Διοργανώθηκε μια διημερίδα στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2018 στο ΤΥΠΕΤ (φωτο) παρουσία του Δημάρχου, στελεχών του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) και του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στη συνέχεια το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, καμία νεολαία, καμία επικοινωνία, ο Δήμος Βριλησσίων απλώς διατηρεί στην ιστοσελίδα του μια παροπλισμένη πλατφόρμα...
Αυτήν ακριβώς την ανενεργή σελίδα ζητάμε εδώ και ένα χρόνο να διαθέσει η δημοτική αρχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου αλλά ουδείς δίνει σημασία.
Ποιοι είναι όμως οι «συνεργάτες» του Δήμου που σχετίζονται με την πλατφόρμα Youth Participation Forum;
Αν και είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις διαδρομές μεταξύ δημοτικών, διαδημοτικών, ευρωπαϊκών και άλλων εταίρων που «συνδράμουν» τους δήμους, το βέβαιο είναι ότι κανείς από όλους αυτούς δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα των δράσεών του, παρά την επίκληση όλων στις δημοκρατικές αξίες!
Εν προκειμένω, η συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιουνίου 2015, με ετήσια συμμετοχή ύψους 5.000,00 Ευρώ, επειδή έτσι «Ο Δήμος θα πραγματοποιεί κοινές δράσεις ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας μέσω της αμοιβαίας διαχείρισης των Δράσεων, θα αξιοποιήσει έναν πρωτοποριακό επιστημονικό μηχανισμό με εξειδικευμένο προσωπικό για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, θα επιτύχει την στήριξη των πολιτών και των φορέων τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησής τους στη διαμόρφωση αναπτυξιακών στρατηγικών... » κλπ (μπλα, μπλα, μπλα)
6 χρόνια μετά, τι υλοποιήθηκε;
Το Δίκτυο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία 23 OTA και σύμφωνα με τους σκοπούς του, έχει ως αποστολή την «εφαρμογή του Μοντέλου της Τετραπλής Έλικας για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα διευκολύνει την συνεργασία και θα διαθέτει μία συμπληρωματική δράση με τις Τοπικές Αρχές και την Κυβέρνηση, τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τον Ιδιωτικό Τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». Έχει αναλάβει τη λειτουργία του «Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αμφίπολης» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και το πρόγραμμα «Mobile Biodiversity», κοινό πρόγραμμα του Δήμου Kresna στην Βουλγαρία με τον Δήμο Παγγαίου της Καβάλας για την «ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις εν λόγω περιοχές» !
Το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – ICSD είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς, την προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην άνοδο του πνευματικού και οικονομικού επιπέδου, στον επιστημονικό προβληματισμό, τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, την καταπολέμηση της φτώχειας. Έργο της η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ιωάννινα, η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Νικολάου Σκουφά Ηπείρου, η επιχορήγηση φορέων για τη λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους (Στεγαστικό Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2021).
Άραγε γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο ο Δήμος Βριλησσίων να αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο την ιστοσελίδα του;
Αλλά στο θέμα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης θα επανέλθουμε... Διότι η περίοδος το επιβάλει!