Δράση Βριλήσσια | Από την Κατοχή και την Απελευθέρωση στον Δεκέμβρη του 1944

2024-12-03 00:14

Από την Κατοχή και την Απελευθέρωση, στον Δεκέμβρη του 1944 - Δράση για μια  Άλλη Πόλη

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 19:00, το 2ο μάθημα Ιστορίας με τον Προκόπη Παπαστράτη

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρώτο μάθημα Ιστορίας που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση, στο πλαίσιο του κύκλου δωρεάν μαθημάτων με τίτλο «Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950 - Ένα έθνος σε κρίση», έρχεται η 2η συνάντηση, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:00 στο στέκι της ΔΡΑΣΗΣ.

Στο 2ο μάθημα με αφετηρία τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την απελευθέρωση και τον Δεκέμβρη του 1944, ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Προκόπης Παπαστράτης θα απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιες οι τρεις Ελληνικές Κυβερνήσεις και ποιος ο ρόλος τους;

2. Ποιες οι ευθύνες κατακτητών και συμμάχων για την Πείνα στην Κατοχή;

3. Πως αναπτύσσεται και εξελίσσεται το κίνημα της Αντίστασης;

4. Ποια η σημασία του Συνέδριου του Λιβάνου.

5. Πως και γιατί σχηματίζεται η Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας;

6. Γιατί υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας και ποια η σημασία της;

7. Ποια τα προβλήματα στην Ελλάδα που απελευθερώθηκε;

8. Πώς εξελίσσεται η κρίση της αποστράτευσης των αντιστασιακών οργανώσεων;

9. Τι σχεδιάζουν οι Άγγλοι και τι αποφασίζουν;

10. Πως εκδηλώνεται η κρίση και πως αντιδρούν οι δύο πλευρές;

Με βάση τη θεματική κάθε συνάντησης, ειδικοί προσκεκλημένοι του Καθηγητή Π. Παπαστράτη θα συνεπικουρούν το εγχείρημά του, ενώ τα  μαθήματα βιντεοσκοπούνται και μεταδίδονται από το κανάλι της ΔΡΑΣΗΣ για μια Άλλη Πόλη & του Cine Δράση στο you tube.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Προκόπης Παπαστράτης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Συγγραφέας του βιβλίου "British Policy Towards Greece During the Second World War" (Cambridge University Press, 1984). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη μελέτη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών κρατών με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στην περίοδο του μεσοπολέμου. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985-1988). Οι έρευνες του στρέφονται γύρω από θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας στον 20ο αιώνα. Είναι ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων γίνεται αφιλοκερδώς από τον Ηρακλή Μπόζιο, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Τα μαθήματα γίνονται την 1η Παρασκευή κάθε μήνα, ώρα 19:00, Πάρνηθος 21, Βριλήσσια (στέκι της ΔΡΑΣΗΣ για μια Άλλη Πόλη). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2111165797
Το πρώτο μάθημα μπορείτε να το δείτε στο κανάλι της ΔΡΑΣΗΣ στο YouTube