Δράση για μια Άλλη Πόλη-Τρίτη 23 Μαρτίου, 8.00μμ το δεύτερο διαδικτυακό μάθημα με την Ιωάννα Τσιβάκου
Διαδικασίες εξατομίκευσης στις δυτικές κοινωνίες από τον Μεσαίωνα έως τα μέσα του εικοστού.
Το δεύτερο διαδικτυακό μάθημα με την καθηγήτρια (κοινωνιολογία των οργανώσεων) του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Τσιβάκου, υπό τον γενικό τίτλο «Διαφορές και συγκλίσεις μεταξύ του Έλληνα και του δυτικού ατόμου», θα γίνει την Τρίτη 23 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ, με θέμα: Διαδικασίες εξατομίκευσης στις δυτικές κοινωνίες από τον Μεσαίωνα έως τα μέσα του εικοστού.
Θα εξηγηθεί η έννοια του δυτικού ατομικισμού από το τέλος του Μεσαίωνα έως την εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας. Πώς μια τέτοια διαδικασία συνέβαλε, αφ’ ενός, στην άνοδο της βιομηχανίας και ιδίως στο τρόπο διοίκησης που καλούμε «γραφειοκρατία, και, αφετέρου, στην άνοδο του κλασικού φιλελευθερισμού και στην εργαλειακή λογική. Πρόκειται για τις δομικές και πνευματικές προϋποθέσεις που άλλαξαν τις κοινωνικές σχέσεις και διαμόρφωσαν το σύστημα που καλούμε «καπιταλισμό».
Τα διαδικτυακά μαθήματα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο και διαρκούν μία ώρα.
Για την παρακολούθηση συνδέεστε 5 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα (8.00 μ.μ.) στην ιστοσελίδα της ΔΡΑΣΗΣ στο Facebook:https://www.facebook.com/groups/drasivrilissia
Η εκδήλωση μπορεί να κοινοποιείται ελεύθερα.
(*Το βίντεο της εκδήλωσης αναρτάται την επόμενη ημέρα στη σελίδα μας στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCxAb2CMkIs7K63LPgRA2F3A).
Υπενθυμίζουμε ότι η «ΔΡΑΣΗ» διοργανώνει τα τρία μαθήματα με σκοπό να συμβάλει στον εορτασμό του 1821, όχι μέσω μιας εξιστόρησης των γεγονότων, αλλά μέσω της πολιτισμικής και θεσμικής ανάλυσης της εποχής και του επαναστατημένου λαού.
Τα μαθήματα έχουν ως στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών και κοινωνικών συνιστωσών που διαμόρφωσαν το ελληνικό υποκείμενο κατά τη στιγμή της εθνικής επανάστασης και αυτές που το διαμορφώνουν σήμερα. Θα επικεντρωθούν κυρίως, στον Έλληνα την εποχή που άρχισε ο επαναστατικός αγώνας και στον σημερινό Έλληνα, ιδίως στη νέα γενιά. Ποιοι παράγοντες είχαν και έχουν συγκροτήσει τον τρόπο που αντιλαμβανόταν και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, ποιες ήταν και είναι οι βαθύτερες πεποιθήσεις και αξίες του; Για να αναδειχθεί αυτό το ζήτημα, θα συγκριθεί ο πολιτισμικός τύπος του Έλληνα με αυτόν του δυτικού ατόμου, προχωρώντας στη διαλεύκανση των διαδικασιών της εξατομίκευσης (ή εξατομικισμού) και των θεσμών που καθόρισαν το τελευταίο.
Επιπλέον, επειδή συχνά χρησιμοποιούνται όροι δυσνόητοι για το μορφωμένο μεν, αλλά μη εξειδικευμένο στις κοινωνικές επιστήμες κοινό, θα επιχειρηθεί –ιδιαίτερα για τα δυτικό άτομο- η (κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένη) επιστημονική προσέγγιση εννοιών όπως «εξατομίκευση», «δυτική γραφειοκρατία», «νεοφιλελευθερισμός». Προφανώς, σε τρία μαθήματα δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν επαρκώς όλα τα ζητήματα, η φιλοδοξία όμως είναι, να δοθούν οι πληροφορίες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων μας αλλά και των αλλαγών που συντελούνται σήμερα στο περιβάλλον μας.
Η Ιωάννα Τσιβάκου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Της ακαδημαϊκής της καριέρας προηγήθηκε η απασχόλησή της ως διευθυντικού στελέχους σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως και του συμβούλου σε οργανισμούς του δημοσίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας της, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχικά και του Παντείου εν συνεχεία, εντρύφησε στην κοινωνιολογία των οργανώσεων. Εστίασε τη μελέτη της στην κοινωνική και ιδεολογική διάσταση των θεσμών και των κοινωνικών σχέσεων, ιδιαίτερα στους σύγχρονους τόπους εργασίας όπου ο εργαζόμενος συμπλέκεται με την ψηφιακή τεχνολογία. Συνεργάστηκε με γνωστά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών περιοδικών.
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», «Νεφέλη» και «Ι. Σιδέρης». Τελευταία της βιβλία από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης, όπου θέτει υπό διερεύνηση δυσμορφίες των ελληνικών θεσμών, όπως και ζητήματα της ελληνικής κουλτούρας, είναι: «Το Γραφειοκρατικό Σκότος: Ο Χρόνος του Νόμου», «Ο ΗΓΕΤΗΣ: ως ενσάρκωση του θεσμού», «Ατομικισμός και Φιλία: Η Ταυτότητα των Νέων Ελλήνων», «Συναίσθημα και Ορθολογικότητα: η ελληνική εμπειρία». Το τελευταίο, είχε παρουσιαστεί ζωντανά, τον Φεβρουάριο του 2020 στο «στέκι» της ΔΡΑΣΗΣ. Είναι κάτοικος Βριλησσίων, με ενδιαφέρον για την πόλη της.
Διαφορές και συγκλίσεις μεταξύ του Έλληνα και του δυτικού ατόμου
Τρία διαδικτυακά μαθήματα
Μάθημα 1ο Τρίτη, 9 Μαρτίου ώρα 20.00 – 21.00
- Το ελληνικό υποκείμενο: Από τα τέλη του Βυζαντίου έως τη στιγμή της επανάστασης.
-----------------------------------------------------------------------
Μάθημα 2ο Τρίτη, 23 Μαρτίου ώρα 20.00 – 21.00
- Διαδικασίες εξατομίκευσης στις δυτικές κοινωνίες από τον Μεσαίωνα έως τα μέσα του εικοστού.
-----------------------------------------------------------------------
Μάθημα 3ο Τρίτη, 6 Απριλίου ώρα 20.00 – 21.00
- Οι μεγάλες αλλαγές της σύγχρονης εποχής και οι επιρροές τους στο ανθρώπινο υποκείμενο
Ευχαριστούμε τον γραφίστα Γιάννη Τσόλκα για τη δημιουργία και προσφορά των αφισών και τον Χάρη Στρατόγλου για την τεχνική υποστήριξη των μεταδόσεων.