Δράση για μια Άλλη πόλη-Η κατάργηση των Κοινοτήτων: Η δημοκρατία τους γίνεται ολοένα και πιο προσχηματική!
Ειδική σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση ζήτησε η ΔΡΑΣΗ
Ξαναδίνουμε στην Αυτοδιοίκηση τη διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών τους. Μάκης Βορίδης, ΥΠΕΣ.
Το τι πραγματικά «ξαναδίνει» στους Δήμους ο κ. Βορίδης, θα αποσαφηνιστεί σύντομα. Σε πρώτη φάση πάντως επισημαίνουμε ότι, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ένα εξ όσων πραγματικά σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, είναι να διαλύσει τις Κοινότητες της χώρας, εισηγούμενη την κατάργησή τους!
Και αυτή δεν είναι βέβαια, η μόνη πτυχή του νέου σχεδίου νόμου για την Αυτοδιοίκηση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, το οποίο η ΔΡΑΣΗ, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου, ζήτησε να συζητηθεί άμεσα σε επόμενη ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., αίτημα που ο δήμαρχος έκανε δεκτό. Τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια...
Ιδού λοιπόν τι προβλέπει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου συγκριτικά με τα ισχύοντα («Καλλικράτης»):
Πρώτον,
δεν θα υφίσταται πλέον Κοινοτικό Συμβούλιο ή Πρόεδρος της Κοινότητας για τις μικρές κοινότητες , αλλά Εκπρόσωπος της Κοινότητας!
Σχέδιο Νόμου: Αρχές Δημοτικών Κοινοτήτων: Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 500 κατοίκων διοικούνται από τον Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας. Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 501 διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας.
«Κλεισθένης»: Κοινότητες – Όργανα διοίκησης κοινοτήτων. Όργανα των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων είναι: α) Το συμβούλιο της κοινότητας. β) Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας. Όργανο των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκους είναι ο πρόεδρος της κοινότητας».
Δεύτερον,
Σχέδιο Νόμου: Δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στις κοινότητες που αποτελούν έδρες των δήμων, εκτός περιπτώσεων Δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων.
Τρίτο,
Περιορίζεται ο αριθμός των τοπικών συμβούλων.
Σχέδιο Νόμου: Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από 3 μέλη σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό 501 – 3.000 κατοίκων, 5 μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό 3.001 – 15.000, 7 μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό 15.001 – 50.000) και 9 μέλη για κοινότητες με πληθυσμό 50.001.
«Κλεισθένης»: Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από 3 μέλη σε κοινότητες με πληθυσμό 501-2.000 κατοίκους, από 5 μέλη σε κοινότητες με πληθυσμό 2.001-10.000 κατοίκους, 11 μέλη σε κοινότητες με πληθυσμό 10.001-50.000 κατοίκους και 15 μέλη σε κοινότητες με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες και άνω κατοίκους.
Τέταρτο,
Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών αρχών.
Για να εκλεγεί κάποιος κοινοτικός σύμβουλος θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο δημοτικού συνδυασμού, δηλαδή να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο κομματικό γραφείο της περιοχής:
Σχέδιο Νόμου: Η εκλογή εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, το οποίο αποτελεί επί ποινή ακυρότητας τμήμα των ψηφοδελτίων των συνδυασμών.
«Κλεισθένης»: «Η εκλογή των συμβούλων και των προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και κατά συνδυασμούς. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων έως και 500 κατοίκων γίνεται επίσης με χωριστή κάλπη, αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων).
---------------------------------------------------------------------------------------
Η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, την οποία η ΔΡΑΣΗ στηρίζει ολόψυχα:
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου οπού θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.
Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
1. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος Δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές.
Καλούμε τα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Συμβούλια της χώρας να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων. Του θεσμού που στη συνείδηση κάθε Έλληνα εκπροσωπεί τη συνύπαρξη για το κοινό καλό. Του θεσμού που έχει ρίζες την παράδοση και ακτίνα δράσης όλα τα σύγχρονα κινήματα ενεργών πολιτών και πρωτοβουλιών.
Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Κοινοτήτων. Καλούμε τους συγχωριανούς μας και τους συμπολίτες μας να ενώσουν τις φωνές τους με τη φωνή τους!
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ = ΔΥΝΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος