Δράση για μια Άλλη Πόλη-H λαϊκή φεύγει από την Αναλήψεως και πάει στην... Αναλήψεως!
Όλος ο παραλογισμός της δημόσιας και τοπικής διοίκησης στο θέμα της λαϊκής
Από την προηγούμενη δημαρχιακή περίοδο, μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της λαϊκής και η αναβλητικότητα των διοικήσεων να βρουν κάποια λύση, ώστε αυτή να μη διενεργείται μόνο στην οδό Αναλήψεως αλλά εκ περιτροπής και σε κάποιον άλλο δρόμο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. (πριν κατασκευαστεί ο ποδηλατοδρόμος). (1)
Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές το θέμα ζεσταίνεται, ξαναρχίζουν οι υποσχέσεις και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ διοίκησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις δυο παρατάξεις να εναλλάσσονται στους ρόλους που είχαν την προηγούμενη περίοδο. Κάπως έτσι η δημοτική αρχή αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο από όσο αφήνονταν να εννοηθεί! Οι παρατάξεις αλληλοκατηγορούνταν χωρίς... τον ξενοδόχο!
Ο «ξενοδόχος», σύμφωνα με τον νόμο του 2017 (Ν.4497/17 για την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων...), είναι η «Επιτροπή Λαϊκών Αγορών Αττικής» που συγκροτείται από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, 6 περιφερειακούς συμβούλους (ένας από την μειοψηφία), έναν εκπρόσωπο της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), τον Προϊστάμενο της Γ. Δ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας και τέσσερις εκπροσώπους των πωλητών (δύο «παραγωγούς», δύο «επαγγελματίες» - εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τους). Κανείς από Δήμο!
Με άλλα λόγια, ο Δήμος Βριλησσίων (και κάθε Δήμος) δεν έχει αρμοδιότητα για το πού θα γίνεται η λαϊκή στα όριά του και μπορεί μόνο να εισηγηθεί τη γνώμη του! Η Περιφέρεια καθορίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας και την επιλογή του χώρου διεξαγωγής κάθε λαϊκής, όχι οι δήμοι! (2) Προφανώς, για το πολιτικό σύστημα είναι προτιμότερο αυτά τα θέματα να τα διαχειρίζονται τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες παρά οι δήμοι... (3)
Κατόπιν όλων αυτών και μετά από ενδελεχή έρευνα του κ. Κ. Πολίτη- τι πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση Μανιατογιάννη;
Να αποστείλει την εξής εισήγηση – πρόταση προς την Περιφέρεια:
• Την άμεση ίδρυση νέας λαϊκής αγοράς στο Δήμο Βριλησσίων μήκους έως 500 μέτρων.
• Την άμεση εκ περιτροπής λειτουργία ανά έξι μήνες της νέας λαϊκής αγοράς στο Δήμο Βριλησσίων στην οδό Αναλήψεως από την οδό Κονίτσης μέχρι την οδό Πλαταιών και από την οδό Σαλαμίνος μέχρι την οδό Αγίου Αντωνίου.
• Την άμεση κατάργηση της υφιστάμενης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς με τη μορφή που έχει σήμερα.
• Την άμεση συγκρότηση μεικτής επιτροπής παρακολούθησης της λαϊκής και αξιολόγησης της λειτουργίας της από αιρετά στελέχη των δύο φορέων καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τελικό στόχο μια πρότυπη λαϊκή αγορά.
Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση; Ας δούμε συνοπτικά το ιστορικό:
Καταρχάς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των εγγράφων και την αλληλογραφία του δήμου που διενήργησε ο κ. Πολίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο από το το 1995 είχε επισημάνει προς το Ταμείο Λαϊκών Αγορών ότι η λαϊκή των Βριλησσίων έχει γίνει πολύ μεγάλη σε έκταση και είχε ζητήσει «την οριοθέτησή της από την οδό Κονίτσης μέχρι την οδό Πλαταιών όταν αυτή γίνεται στην οδό Αναλήψεώς και από την Κύπρου μέχρι την οδό Πάρνηθος όταν αυτή γίνεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.»
Αυτό σημαίνει ότι το «πρόβλημα» είχε επισημανθεί πριν 23 χρόνια, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια, όπως φαίνεται και από τα σχετικά έγγραφα του 2003 (3977/4-3-03), του 2006 (8039/28-4-06), του 2008, (1102/21-1-08) και του 2010, (1282/29-1-10), όλα προερχόμενα από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας- Πειραιά. Σε δε σχετικό έγγραφο του 2010, (14649/10-8-10) αναφέρεται ως απόφαση του Οργανισμού ότι «ύστερα από το με αριθμό 9682/6-8-10 έγγραφο – φαξ του Δήμου Βριλησσίων η λαϊκή αγορά θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας επί της οδού Αναλήψεώς».
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου και των δήμων είναι ότι, όταν η διοίκηση άρχισε να αλληλογραφεί για το θέμα, (ο αείμνηστος Αντιδήμαρχος κ. Χονδροματίδης), ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών «υπενθύμισε» στο δήμο μας, ότι «η λαϊκή αγορά Βριλήσσια της Γ’ Αθηνών λειτουργεί σύμφωνα με την αριθμόν 320503/87 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών επί της οδού Αναλήψεως μόνιμα από το έτος 2010 μέχρι σήμερα. Το όριο της είναι από Κονίτσης, έως 50 μέτρα από την Αγίου Αντωνίου». Επίσης σχετικά με τις θέσεις των πωλητών ανέφερε ότι ο αριθμός τους είναι περίπου τετρακόσιοι (400) πωλητές. Με άλλα λόγια, από το 1987 ο δήμος Βριλησσίων αδυνατεί να συνεννοηθεί με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης, ενώ η λαϊκή «διαστέλλεται» έχοντας καταστεί μια από τις μεγαλύτερες της Αττικής.
Το θέμα συζητήθηκε και στο Δ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου 2016. Εκεί κατατέθηκε και γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με την καταλληλότητα ή όχι κάποιων δρόμων να υποδεχθούν την λαϊκή, από την οποία προέκυψε ότι οι εναλλακτικές πλην της Αναλήψεως εμφανίζουν σημαντικά έως ανυπέρβλητα προβλήματα. 'Έτσι σήμερα η διοίκηση, κατέληξε στη θέση ότι «η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς με τη μορφή που έχει σήμερα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει...». (πρακτικά Δ.Σ. 13/12/2018, εισήγηση Κ. Πολίτη).
Εξ’ ου και η τελική πρόταση: Η λαϊκή να παραμένει στην οδό Αναλήψεως και αφού άλλη λύση δεν υπάρχει, να μειωθεί το μήκος περίπου στο μισό, ώστε να «χωράει» ανά εξάμηνο πρώτα στο τμήμα από Κονίτσης μέχρι Πλαταιών και το δεύτερο εξάμηνο από Σαλαμίνος μέχρι Αγ. Αντωνίου.
Δεν είναι σκοπός μας να αντιπολιτευόμαστε για θέματα που σε μια «κανονική» χώρα και σε μια κανονική αυτοδιοίκηση θα λύνονταν εύκολα δια της κοινής λογικής.
Αλλά εδώ, πρώτον, έχουμε έναν δήμο που αφενός, επί 30 χρόνια δεν ορίζει τα του οίκου του, επειδή αποφασίζεται κάπου αλλού το πού θα πραγματοποιείται η λαϊκή του.
Δεύτερον, έχουμε ένα δήμο που επισήμως θεωρεί ότι στα Βριλήσσια δεν υπάρχει άλλη θέση για την λαϊκή, πλην αυτής της οδού Αναλήψεως. Τώρα, πώς γίνεται να οργανώνεται λαϊκή στα στενάκια της Κυψέλης και δεκάδων άλλων πυκνοκατοικημένων δήμων της Αττικής αλλά αυτό να μην είναι εφικτό στους φαρδιούς δρόμους των Βριλησσίων, είναι ένα ζήτημα.
Τρίτον, αποφασίζουμε να μικρύνουμε την λαϊκή μας, επειδή δεν υπάρχει άλλη λύση, ώστε αυτή να χωράει στην μισή Αναλήψεως! Άραγε, το ότι η λαϊκή είναι μεγάλη, δεν δείχνει ότι οι κάτοικοι ενδιαφέρονται να αγοράζουν προϊόντα από αυτήν; Από την πλευρά των χρηστών της, γιατί να περιορίσουμε το μήκος της;
Τέταρτον. Φοβόμαστε ότι κι αν ακόμη το θέμα της λαϊκής ενέπιπτε αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του δήμου Βριλησσίων, και πάλι ουδείς θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να βρεθεί άλλη λύση πλην της οδού Αναλήψεως! Είναι ενδεικτικό ότι ούτε οι υποψήφιοι δήμαρχοι, νέοι και παλαιοί, παίρνουν θέση για τη λαϊκή, κι’ ας βρισκόμαστε σε προεκλογικό χρόνο. Κανείς δεν θέλει να αναλάβει το «πολιτικό κόστος», μια χαρά το θέμα κρύβεται πίσω από την απόφαση της διοίκησης.
Κάποια λύση όμως, θα πρέπει να υπάρχει!
Για την ιστορία, η «Δράση» πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο τη μεταφορά ανά εξάμηνο της λαϊκής στην οδό Κισσάβου (από Μητροπούλου μέχρι και άνοδο της Αλφειού), παρά τα αρνητικά που αναφέρθηκαν και υπάρχουν και στη συγκεκριμένη επιλογή. (κυρίως, έλλειψη αγωγού ομβρίων). Και αυτή η πρόταση γνωρίζουμε ότι θα συναντούσε αντιδράσεις (4), αλλά, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, οφείλουμε να την αναφέρουμε! Μια λύση που επίσης συζητήσαμε (στη «Δράση») και απορρίψαμε ήταν η μονιμοποίηση της λαϊκής στο χώρο της Ναυτικής Βάσης, πράγμα που θα επέτρεπε μεν καλύτερες υποδομές, σε βάρος όμως του ελεύθερου χώρου, που μάλιστα βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί εκτός της οδού Αναλήψεως! Αν και -για να μην ανησυχείτε- κανείς δεν θα μας ρωτήσει!
«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»!
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη
φωτογραφία: Έργο του Κορνήλιου. Ο Κορνήλιος (Παπαδημοσθένης)γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Καλές Τέχνες στη Φλωρεντία και την Τέχνη του Ψηφιδωτού στη Ραβέννα, Ιταλία (1972–1982).
Παραπομπές
(1) 13 Απριλίου 2015: Ο νέος δήμαρχος, Ξένος Μανιατογιάννης καθησυχάζει τους πολίτες και τους διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά τo Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιατογιάννης δηλώνει στο Vrilissianews: «Το θέμα της λαϊκής αγοράς υπάρχει από τότε που γίνεται μόνο στην οδό Αναλήψεως και έχει επιβαρύνει μόνο ένα δρόμο στα Βριλήσσια. Η πρόθεση της διοίκησης είναι να υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που θα συζητηθούν αμέσως μετά το Πάσχα τόσο στην Επιτροπή Διαβούλευσης όσο και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να βρεθεί η καλύτερη εναλλακτική λύση και να μπορέσουμε να μοιράσουμε την λαϊκή ισόποσα και ισόνομα μέσα στα Βριλήσσια».
https://vrilissianews.gr/vrilissia/laiki-agora-vrilission-gia-panta-stin-odo-analipseos/:
(2) Άρθρο 29, «Ίδρυση, μετακίνηση, επέκταση και κατάργηση λαϊκών αγορών»: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου και γνωμοδότηση της οικείας Επιτροπής Λαϊκών Αγορών και της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, αποφασίζει για την ίδρυση και την κατάργηση λαϊκής αγοράς. Για τη μετακίνηση, την επέκταση, τη χωροθέτηση και την εν γένει λειτουργία των λαϊκών αγορών αποφασίζουν οι υπηρεσίες των φορέων λειτουργίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη των επιτροπών του άρθρου 28. Για την επέκταση λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ζητείται και η γνώμη του οικείου δήμου. Αν αυτή δεν παρασχεθεί εντός τριάντα (30) ημερών, οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν και χωρίς αυτή».
(3) «Ζούγκλα με τους δικούς της νόμους θυμίζουν πολλές λαϊκές αγορές, όπου μια δράκα «πωλητών», που συνήθως εμφανίζονται και ως «συνδικαλιστές», προσπαθεί να ελέγξει όχι μόνο τις τιμές αλλά και τους πάγκους της αγοράς. Άδειες ενοικιάζονται παρανόμως προς 15.000-45.000 ευρώ ετησίως. Προϊόντα διακινούνται σε τεράστιες ποσότητες που δεν δικαιολογούνται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που εμφανίζονται να έχουν πολλοί δήθεν παραγωγοί…» Βήμα, 14-11-2008
(4) Από την ιστοσελίδα της «Δράσης», 2011: «Πόλεμος και για τη λαϊκή! Υπόμνημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Καλλίμαχος" και δημοτών». Διαμαρτυρίας κατοίκων της οδού Αλφειού και του εκπολιτιστικού συλλόγου «Καλλίμαχος».
https://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=2032