Cine-Δράση|Νέο πρόγραμμα προβολών
To 2020 το Cine-Δράση μπαίνει στο 10ο χρόνο του και συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του. Όπως συνήθως, έτσι και για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα εξαιρετικών προβολών και δραστηριοτήτων για τους φίλους του σινεμά στην πόλη μας.
Ξεκινάμε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 8:15 μ.μ. με Γιορτή για τον καινούριο χρόνο. Βλέπουμε την ταινία «Τραγουδώντας με τον Angry Bird». Κόβουμε την πίτα μας και ακούμε μουσική από το μουσικό σχήμα DUO StringLA.
Συνεχίζουμε (Πέμπτη 9 Ιανουαρίου) με το Yesterday μια ταινία του 2018 από τη Μεγάλη Βρετανία, μια ιδιαίτερου τύπου σάτιρα προς την εφήμερη δόξα και παράλληλα ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.
Σειρά έχει (Πέμπτη 16 Ιανουαρίου), το φιλμ Το αριστούργημά μου από την Αργεντινή(2018) μια γλυκόπικρη μαύρη κωμωδία για τη φιλία που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ και συμμετείχε, εκτός διαγωνισμού, στη Βενετία.
Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, δύο μόνον ημέρες πριν την επέτειο του Ολοκαυτώματος προβάλουμε Το τραγούδι του Φοίνικα (Γερμανία, 2014), ένα βραδυφλεγές φιλμ νουάρ του Christian Petzold για την μεταπολεμική Γερμανία.
Συνεχίζουμε (Πέμπτη 30 Ιανουαρίου), με την αμερικανική ταινία του 2018 «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» που αφορά την κληρονομιά και το συλλογικό τραύμα του να είσαι Αφροαμερικανός σε μια χώρα χτισμένη πάνω στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
Στις 24 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 8 χρόνια από τον άδικο θάνατο (2012) του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Έτσι την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 προβάλουμε το ντοκιμαντέρ του επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Αγγελόπουλου, Αλέξανδρου Λαμπρίδη «Το τέλος μιας Αιωνιότητας» . Το φιλμ αναφέρεται στην ταινία «Μία αιωνιότητα, μία μέρα» και τις τρεις διαδοχικές προτάσεις που είχε ο σκηνοθέτης για το τέλος της ταινίας. Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Στη συνέχεια (Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου), είναι το φιλμ «Μαζί ή τίποτα» (Γερμανία 2017) του Φατίχ Ακίν. Η ταινία αναδεικνύει την πολυμετωπική άνοδο των εθνικιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στη σύγχρονη Ευρώπη της κρίσης και εκπέμπει ένα δριμύ κατηγορώ για τις πολιτικές ανοχής που ενισχύουν αυτή την άνοδο.
Συνεχίζουμε, (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου), με το Ταξί στην Tεχεράνη (2015) ένα φιλμ χαρακτηριστικό του ιρανικού σινεμά, του πιο ζωντανού σινεμά της Ασιατικής ηπείρου. Καταδικασμένος σε αναγκαστική αργία από το ιρανικό κράτος, ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί γυρίζει μια μυστική ταινία υποδυόμενος τον ταξιτζή, μέσα σε ένα ταξί το οποίο έχει μετατρέψει σε στούντιο.
Οι δύο ταινίες που ακολουθούν είναι από την Ισπανία. Τα Ευτυχισμένα 140 του 2014 σε σκηνοθεσία Gracia Querejeta (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου) και οι Προϋποθέσεις για να θεωρείται κανείς φυσιολογικός (2015) (Πέμπτη 12 Μαρτίου), δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Cine Δράση τις προβάλει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Στην πρώτη μια γυναίκα αναστατώνει τον περίγυρο της όταν στα τεσσαρακοστά της γενέθλια συγκεντρώνει φίλους και συγγενείς σε ένα πολυτελές εξοχικό σπίτι και τους ανακοινώνει ότι έχει κερδίσει 140 εκατομμύρια στο Λόττο. Στη δεύτερη μια ακόμα νεαρότερη γυναίκα αντιλαμβάνεται κάποια στιγμή στη ζωή της ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί φυσιολογικός άνθρωπος, οπότε πέφτει με τα μούτρα να γίνει ακριβώς αυτό. Και ο κύκλος με τις ταινίες για τις γυναίκες, τις συνθήκες στις οποίες ζουν και τις συμβάσεις τις οποίες πρέπει να υποτάσσονται, ειδικά όταν ανήκουν σε κοινότητες που κρατούν με αυστηρότητα τις παραδόσεις και στις οποίες ο άνδρας έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα ολοκληρώνεται με την Αμμοθύελλα του 2016 στην οποία μια νεαρή κοπέλα τα βάζει με τα ήθη και τα έθιμα των Βεδουίνων. Μετά την προβολή της «Αμμοθύελλας» ( Πέμπτη 5 Μαρτίου), ακολουθεί συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Μουσικής θα προβάλλουμε το φιλμ του Jim Jarmusch Πάτερσον (2016). (Πέμπτη 19 Μαρτίου). Το Πάτερσον είναι μια πόλη στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ κάποτε γνωστή ως «πόλη του μεταξιού», σήμερα τόπος κατοικίας πολλών ισπανόφωνων, Αράβων και μουσουλμάνων μεταναστών. «Πάτερσον» ονομάζεται επίσης ένα από τα διασημότερα ποιήματα του Αμερικανού μοντερνιστή λογοτέχνη Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, στο οποίο με απέριττη μα γεμάτη εικόνες και συναισθήματα γλώσσα εξυμνεί την αόρατη ομορφιά της καθημερινής ζωής. Το όνομα της πόλης και του ποιήματος έχει ο Πάτερσον ένας οδηγός λεωφορείου που στην καθημερινότητα του δίνει βάση στις μικρές και μεγάλες νίκες της ζωής.
Και το πρόγραμμα του τριμήνου ολοκληρώνεται με την ελληνική ταινία του 2016 Πλατεία Αμερικής σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σακαρίδη (Πέμπτη 26 Μαρτίου). Οι ήρωες του «Amerika Square» είναι τρεις και μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Όσο διαρκεί η ταινία ζει ο καθένας μια δική του ταινία, με αρχή, μέση, τέλος και κεντρικό άξονα τη φυγή. Φυγή εκτός των ελληνικών συνόρων, εκτός της κρίσης, εκτός της μεγάλης σύμβασης να μένεις ίδιος ενώ όλα γύρω σου αλλάζουν με ρυθμούς πολυβόλου.
Όπως συνήθως την επιμέλεια του προγράμματος είχε η φίλη του Cine Δράση Βίκυ Μαλλίρη, η δε εκτύπωση είναι προσφορά των εκδόσεων Γαβριηλίδης.
Τους ευχαριστούμε!
Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση
Προβολές κάθε Πέμπτη 8:15 μ.μ.
Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος», Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), Πλαταιών και Υμηττού, Βριλήσσια
www.cinedrasi.com
facebook groups: cinemadrasi
email: cinedrasi2011@gmail.com