Cine Δράση-Μεταπολεμικός Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος, Μέρος 7ο: Το σινεμά πριν και μετά τον Jean-Luc Godard
Συνεχίζεται ο 2ος κύκλος συζητήσεων "ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το ΣΙΝΕΜΑ" με θέμα τον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο».
Εξαντλήσαμε τα τρομερά παιδιά της γαλλικής νουβέλ βαγκ. Εμβαθύναμε στον Francois Truffaut, εντρυφήσαμε στον Claude Chabrol, αναλύσαμε τον Eric Rohmer και όλους τους σκηνοθέτες της «Αριστερής Όχθης», τους αποκαλούμενους και συνοδοιπόρους του γαλλικού νέου κύματος. Μας απασχόλησε το ύφος και το περιεχόμενο των ταινιών τους, οι καινοτομίες που έφεραν στο σινεμά, το ιστορικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δοκίμασαν τους νεωτερισμούς τους και δημιούργησαν τις ταινίες τους. Ιστορικό υπόβαθρο συγκλονιστικό, αφού δεν ήταν άλλο από αυτό που οδήγησε και ακολούθησε τη μεγάλη νεανική, και όχι μόνον, επανάσταση που επικράτησε να αποκαλούμε «Μάης του ΄68».
Μας έμεινε ο Godard για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο. Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική τέχνη, τόσο που σήμερα μιλάμε για σινεμά πριν και μετά από αυτόν. Υπήρξε και είναι ακόμα σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, μοντέρ κλπ. Γύρισε περισσότερες από 60 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές. Ξεκίνησε το 1960 να σκηνοθετεί, η τελευταία του ταινία ήταν το «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» (Adieu au Langage) το 2014.
Σήμερα, 88 κιόλας χρόνων, εργάζεται πάνω στην επόμενη ταινία του. Οι δημιουργίες του, έχουν επηρεάσει τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως από τον Martin Scorseze, τον Robert Altman, τον Quentin Tarantino, τον Wim Venders, τον Jim Jarmush μέχρι τον Pier Paolo Pazolini και τον Wong Kar Wai. Κατέκτησε 37 Βραβεία από 82 συνολικά υποψηφιότητες, ενώ μόλις το 2015 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών.
Όποιος θέλει να αποκτήσει μια εικόνα για τη δουλειά του και να παρακολουθήσει αποσπάσματα από τις ταινίες «Ζούσε τη Ζωή της» (1962), «Η περιφρόνηση» (1963), «Ο τρελός Πιερρό» (1965), «Αλφαβίλ»(1965),» Η Κινέζα» (1967), και πολλές άλλες, ας έρθει τη Δευτέρα 19/3/2018, στις 8:00μμ, στο γνωστό στέκι Πίνδου 30 και Μαραθώνος. Θα δει ταινίες, θα ακούσει υπέροχες και τεκμηριωμένες αναλύσεις από τον Παναγιώτη Δενδραμή και θα έχει τη χαρά να πει τη γνώμη του και να την κουβεντιάσει με τους υπόλοιπους.
Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο στέκι της "Δράσης", Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια.