5 πράγματα που κάνουμε και ενοχλούν το σκύλο μας
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος σου σε φτάνει στα όρια σου με αυτά που κάνει αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να τον φτάνεις και εσύ στα όρια του με αυτά που κάνεις;
Ακολουθούν 5 φαινομενικά αθώα πράγματα που κάνουμε στο σκύλο μας αλλά εκείνον τον ενοχλούν...
1. Οι αγκαλιές
Το να αγκαλιάζεις το σκύλο σου συνέχεια είναι για σένα ο τρόπος σου να του δείξεις πόσο πολύ νοιάζεσαι για εκείνον. Υπάρχουν σίγουρα σκύλοι που το απολαμβάνουν και κάποιοι που το ανέχονται. Στο σύνολο τους όμως δεν τους αρέσει και τόσο πολύ. Οι αγκαλιές δεν είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν ή να κοινωνικοποιηθούν οπότε το να τυλίγετε τα χέρια σας γύρω του, του είναι κάτι ξένο. Πρέπει να σεβαστούμε τον προσωπικό του χώρο και να παρατηρήσουμε το σκύλο μας εάν τελικά απολαμβάνει ή όχι τις αγκαλιές. Παρατηρούμε την γλώσσα του σώματος του όταν πάμε να τον αγκαλιάσουμε και εάν δούμε ότι σκύλος μας κάνει σήματα ηρεμίας (γυρίζει το κεφάλι και κοιτάει αλλού, κατεβάζει τα αυτιά, χαμηλώνει το σώμα του, κατεβάζει την ουρά του, βγάζει τη γλώσσα του και γλείφεται, χασμουριέται, γουρλώνει τα μάτια του κ.α. ) τον αφήνουμε στην ησυχία του γιατί είναι προφανές ότι δεν του αρέσουν οι αγκαλιές.
2. Το να είναι σκύλος του καναπέ
Σίγουρα υπάρχουν κουτάβια και σκύλοι που τους αρέσει το ραχάτι και η ξάπλα αλλά οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν να κάθονται στον καναπέ μην κάνοντας κάτι. Εάν τους αφήσετε όλη μέρα σπίτι μονούς τους θα βρουν να κάνουν κάτι για να διασκεδάσουν: να φάνε τα παπούτσια σας, τα μαξιλάρια, τα σκουπίδια ή ότι άλλο είναι διαθέσιμο. Όπως και εμείς έτσι και αυτά βαριούνται οπότε ψάχνουν να κάνουν κάτι. Μπορεί να έχετε μια πολυάσχολη ζωή αλλά από τη στιγμή που αποφασίσατε να πάρετε σκύλο πρέπει να βρείτε χρόνο για να τον εκτονώνετε και να τον γυμνάζετε. Θυμηθείτε όταν ήσασταν παιδιά και σας έστελναν για θελήματα αλλά εσείς το μόνο που θέλατε ήταν να τρέξετε και να παίξετε έτσι ακριβώς νιώθει και ο σκύλος όταν τον αφήνετε σπίτι χωρίς εκτόνωση και παιχνίδι.
3. Να πιέζουμε το σκύλο μας να εκτελεί εντολές
Σίγουρα όλοι θα θέλαμε ένα σκύλο που κάνει «κόλπα». Είναι εύκολο να τον εκπαιδεύσουμε να κάθεται, να δίνει το πατουσι του, να έρχεται δίπλα μας κ.α. Όμως αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τον πιέζουμε για να εκτελέσει τις εντολές. Όλα θέλουν το χρόνο τους και εάν δείτε ότι ο σκύλος σας δεν θέλει άλλο και σας το δείχνει με σήματα ηρεμίας (όπως το να γυρνά το κεφάλι του όταν του λέτε «κάτσε») αφήστε τον και δοκιμάστε πάλι αργότερα.
4. Το να επικοινωνείτε μαζί τους μόνο με λόγια
Αν και οι σκύλοι μπορεί να καταλαβαίνουν μερικές λέξεις όπως το όνομα τους και κάποιες εντολές (κάτσε, έλα κλπ) υπάρχουν και άλλες τόσες που δεν τις καταλαβαίνουν. Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και μαζί μας και επίσης κοιτούν το δικό μας σώμα για να καταλάβουν τι θέλουμε να τους πούμε. Οπότε είναι απογοητευτικό άλλο να λες με λόγια στο σκύλο σου και άλλο να δείχνει η γλώσσα του σώματος σου. Για παράδειγμα εάν πείτε στο σκύλο σας «μείνε» και ταυτόχρονα σκύψετε προς το μέρος του μπορεί να το εκλάβει σαν έλα να σε πάρω αγκαλιά. Είναι δύσκολη η επικοινωνία ούτως ή άλλως ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που επικοινωνούν λεκτικά οπότε σκεφτείτε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει με το σκύλο μας. Για αυτό προσπαθήστε αυτό που λέτε λεκτικά να το υποστηρίζετε και με τη γλώσσα του σώματος σας.
5. Το να του μιλάτε «μωρουδίστικα» (baby talk)
Είμαστε όλοι ένοχοι γιατί έχουμε μιλήσει μωρουδίστικα στο σκύλο μας αλλά και γιατί να μην το κάνουμε αφού είναι τόσο χαριτωμένος και για εμάς είναι και το μωρό μας. Η μωρουδίστικη φωνή που χρησιμοποιούμε όμως δεν ακούγεται και τόσο χαριτωμένα στο σκύλο μας. Όταν μιλάμε με μια φωνή σε υψηλή συχνότητα και παραπονιάρικα ο σκύλος μπορεί να νομίζει ότι κάτι μας συμβαίνει. Σε ορισμένα σκυλιά επίσης αυξάνει το στρες όταν του μιλάτε μωρουδίστικα την ώρα που κάνει κάτι λάθος. Επίσης μπορεί να το εκλάβουν ως επιβράβευση αφού κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή σας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην «ενοχλούμε» τον σκύλο μας κάνοντας όλα τα παραπάνω. Το ότι δεν μιλάει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει αυτό που τον ενοχλεί. Να παρατηρείτε τον σκύλο σας αυτός θα σας δείξει τι να κάνετε.
Πηγή: woofland.gr