Η διάψευση των συζητήσεων για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά άνοιξε πέντε ημέρες…
πριν την προσφυγή στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου τη συζήτηση για την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που βγει κυβέρνηση.
Η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Κάρολου Παπούλια, λήγει στις αρχές του Μαρτίου και ενώ παράλληλα είναι πιθανό να είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε περίπτωση που δεν έχει σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Από το ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα στην πρώτη ψηφοφορία μετά τις εκλογές (τέταρτη συνολικά μετά τρεις αποτυχημένες που οδήγησαν στις πρόωρες κάλπες) απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, τείνουν στην κατάθεση πρότασης για υποψηφιότητα προερχόμενη από το χώρο της Κεντροδεξιάς, απορρίπτοντας ωστόσο την περίπτωση Δήμα, την οποία προτίθεται να επανακαταθέσει η ΝΔ.
Παράλληλα, με μία μετριοπαθή υποψηφιότητα από το χώρο της Κεντροδεξιάς για την Προεδρία της Δημοκρατίας
που πληροί τις «υπερκομματικές» προϋποθέσεις που απαιτούνται, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα στριμώξουν στα σχοινιά την ηγεσία της ΝΔ, εξαναγκάζοντάς την ουσιαστικά σε έναν ιστορικό συμβιβασμό, ο οποίος θα στείλει μήνυμα ενότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τους όρους του ελληνικού προγράμματος. Μία τέτοια επιλογή θα επιβεβαίωνε ουσιαστικά τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1, σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να διχάσει αλλά να ενώσει».
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν έχουν γίνει κουβέντες για ονοματολογία, προτάσσοντας πάνω από όλα την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ωστόσο, η «γραμμή» αυτή ακολουθείται από την Κουμουνδούρου ώστε να μην υπάρξει αλλαγή ατζέντας λίγο πριν τις κάλπες που μπορεί να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα την ώρα που πρωταρχικός στόχος παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα επίμαχα δημοσιεύματα, με το ρεπορτάζ ωστόσο να επιμένει ότι το όνομά του είναι σε αυτά που «παίζουν» σοβαρά για να προταθούν από την Κουμουνδούρου. Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο χαρακτηρίζεται πολύ καλή. Υπενθυμίζεται η… αρμένικη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο ήταν επικεφαλής ο κ. Αβραμόπουλος, η οποία είχε διαρκέσει κάτι λιγότερο από 4 ώρες, εξοργίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επίσης και οι εξόχως φιλικά διακείμενες ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, με αφορμή την πρότασή του για χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Σε συνέντευξή του στον Alpha ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β» Αθηνών, Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στον κ. Αβραμόπουλο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «φρόντισε να έχει τις φυσιολογικές σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν καλλιέργησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος έκανε σωστά τη δουλειά του».
Στο τραπέζι των συζητήσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Η περίπτωση του έχει χαρακτηριστεί «ιδανική» τόσο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορούσε να επιφέρει το αίσθημα ενότητας που επιδιώκει η Κουμουνδούρου.
Μία ακόμα επιλογή, αυτή τη φορά από την πλευρά της Αριστεράς, αποτελεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Η περίπτωσή του ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρείται ότι δεν θα τύχει ευνοϊκής ανταπόκρισης από τη Νέα Δημοκρατία.
Λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για τον οποίον ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σε συνέντευξή του στο Βήμα fm σημείωσε χαρακτηριστικά «ποτέ, ποτέ, ποτέ! Για να το κλείσουμε οριστικά. Διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Πρόεδρος».
Πηγή : w.trelokouneli.gr