Οξύτατη αντιπαράθεση της ΠΟΕ ΟΤΑ με την Κυβέρνηση για την αξιολόγηση

2014-07-16 15:28
Οξύτατη αντιπαράθεση της ΠΟΕ ΟΤΑ με την Κυβέρνηση για την αξιολόγηση  Στο στόχαστρο των συνδικαλιστών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 

Το ζήτημα της αξιολόγησης προκαλεί νέα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μιλώντας στον Real FM, o υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν επικριτικός για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ για τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. 

«Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο. Θέλω δημόσια να εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για αυτή την ανακοίνωση και πραγματικά νομίζω ότι προσβάλλει την κοινή λογική».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο είχε σημειώσει ότι προχωρά κανονικά ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου, από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το ΑΣΕΠ. 

Και αυτό παρά τις επιθέσεις της ΠΟΕ- ΟΤΑ που «όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο» αναφέρει το υπουργείο.

«Η προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δημοσίου στοχεύει στην άρση των αδικιών που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παθογενειών και κυρίως στην απομάκρυνση εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδεικνύεται ότι δεν τιμούν τον τίτλο του δημοσίου υπαλλήλου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή την αδικία αποκαθιστούμε. Η καθ' όλα νόμιμη και πρόσφατα νομοθετημένη από τη Βουλή των Ελλήνων διαδικασία αντικειμενικού επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα συνεχιστεί κανονικά. Δεν αναστατώνουμε εκείνους που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν- τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων- παρά μόνο εκείνους που έχουν υπαρκτό λόγο να ανησυχούν» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η δικαστική απόφαση που δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη καμία απόφαση επιμερισμού, καθιστούν ουσιαστικά ανενεργή τη διαδικασία της αξιολόγησης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ.
 

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον νόμο για την αξιολόγηση, πρώτη απαραίτητη ενέργεια αποτελεί η έκδοση της πράξης επιμερισμού των ποσοστών.

«Η έκδοση και αποστολή των πινάκων επιμερισμού αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου οι υπάλληλοι να συντάξουν τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και οι αξιολογητές να συντάξουν τις εκθέσεις αξιολόγησης.

» Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχουν συνταχθεί ακόμα ή δεν έχουν αποσταλεί οι πίνακες επιμερισμού, οι αξιολογητές δεν δύνανται να προβούν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων» ενώ ούτε οι υπάλληλοι «έχουν καμία υποχρέωση και καμία δυνατότητα να συντάξουν εκθέσεις αυτοαξιολόγησης» εξηγεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Κ.Μητσοτάκης: Ισχύει ο στόχος των 15.000 απολύσεων για το 2013 και 2014

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κι όχι την επαναδιαπραγμάτευση για τις απολύσεις, θεωρεί ως κυβερνητική προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό που αφορά τους πολλούς, κάτι το οποίο αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι ένα μικρό υποσύνολό της» είπε στον Real FM.

«Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα τα οποία συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στο πλαίσιο της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης που κάνει με την τρόικα. Παραδείγματος χάρη, το ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Και όσο κι αν αυτό εμένα μπορεί να μην με βολεύει, διότι καλούμαι να κάνω μία δύσκολη δουλειά, πιστεύω ακράδαντα ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.»

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, είπε ότι «ο στόχος των 15.000 απολύσεων για τα έτη 2013 και το 2014 ισχύει» σημειώνοντας πως «μετά από πολύ επίπονες διαπραγματεύσεις, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταφέραμε να μην υπάρχει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων για το 2015 και μετά» ωστόσο πρόσθεσε, αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν και κάποιες απολύσεις το 2015» και εξήγησε:

«Παραδείγματος χάρη, ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων είναι μια διαδικασία που θα τρέξει και εντός του 2015, αλλά δεν θα υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων συνδεδεμένος με τη διαθεσιμότητα, έτσι όπως αυτή είχε δρομολογηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και το πετύχαμε αυτό ακριβώς γιατί προτάξαμε μια συνολική μεταρρυθμιστική ατζέντα για το Δημόσιο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της αξιολόγησης του προσωπικού και των δομών».

Πηγή : www.thebest.gr