Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα από το υπουργείο Υγείας
Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ στη χώρα μας τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Το υπουργείο Υγείας, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει, ήδη, ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.
Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή και στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Πηγή : www.entertv.gr