Μετά τη ρήξη στο Παρίσι σενάρια πολιτικής κρίσης στην Αθήνα
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση - Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις 10 το πρωί της Πέμπτης - Δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο protothema.gr: Δεν συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της Τρόικας θέμα παράτασης του Μνημονίου
Το αδιέξοδο με την Τρόικα και τις πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας θα συζητήσουν το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Παρίσι με την Τρόικα δεν πήγε καλά καθώς το ΔΝΤ επιμένει στις απαιτήσεις του ενώ η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και είναι πιο διαλακτική δεν δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπεριφέρθηκε ωσάν να μην ήθελε να υπάρξει συμφωνία, απέρριπτε τα στοιχεία που παρέθετε η ελληνική πλευρά και ενίοτε άλλαζε και θέσεις αυξάνοντας τις απαιτήσεις.
Είναι δεδομένη η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θεωρούσε ότι η απόσταση θα καλυφθεί. Φυσικά οι διεργασίες θα συνεχιστούν με τηλεφωνικές επικοινωνίες και τηλεδιασκέψεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και ομολόγους του. Είναι άλλωστε εμφανές ότι το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί με πολιτική απόφαση την οποία όμως δεν προσφέρουν προς το παρόν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Γενικότερα η ΕΕ δείχνει απρόθυμη να καλύψει τις δικές της δεσμεύσεις με πρώτη την ελάφρυνση του χρέους.
Το να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση το σύνολο των απαιτήσεων της Τρόικας μοιάζει από αδύνατο εώς εξαιρετικά απίθανο. Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που να συνεπάγονται ακόμη και μείωση των συντάξεων και πλήρη διάλυση του εργασιακού πλαισίου είναι δύσκολο να περάσουν από την βουλή. Ακόμη κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή ψηφίσει τις ρυθμίσεις που θα έλθουν η κυβέρνηση θα έχει καταρρεύσει. Μία τόσο επαχθής συμφωνία θα συνιστά απόδειξη της αποτυχίας της. Φυσικά δεν θα υπάρχει καν θέμα για την εξεύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα. Αν και το κλίμα είναι ήδη αρνητικό στην κυβέρνηση ελπίζουν ακόμη σε μία διευθέτηση της τελευταίας στιγμής που να επιτρέπει μία διαχειρίσιμη στο εσωτεριό συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο η Τρόικα απέναντι στην κυβέρνηση αλλά συνολικά απέναντι στην χώρα και οι εξελίξεις αφορούν και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μετά την σημερινή εξέλιξη το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη απομακρύνεται. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε μία δύσκολη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 του επόμενου μήνα όπου θα συζητηθεί πολιτικά το θέμα της Ελλάδας. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το αδιέξοδο πυροδοτεί έκτακτες πολιτικές εξελίξεις από μία ευρύτερη συναίνεση προκειμένου να απαντήσει η χώρα με ομοψυχία ή να αποδεχθεί την όποια επαχθή συμφωνία μέχρι και σενάρια εκλογών. Ωστόσο είναι σαφές ότι το επιχείρημα προς την ΕΕ να στηρίξουν την παρούσα κυβέρνηση για να μην έλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε αποτέλεσμα. Αντίθετα η ΕΕ ακολούθησε μία τακτική αποδυνάμωσης της κυβέρνησης.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο protothema.gr ότι δεν συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της Τρόικας θέμα παράτασης του Μνημονίου ενώ άλλη πηγή από το υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι τα σενάρια του Bloomberg αφορούν ενδεχομένως παράταση του προγράμματος διάσωσης για λίγες μόνο ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει δήλωση έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Πηγή : www.protothema.gr