Η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την απαγόρευση των τηλεοπτικών τυχερών παιχνιδιών
Στην απαγόρευση όλων των τυχερών παιγνίων που προβάλλει η τηλεόραση προσανατολίζεται η κυβέρνηση στη Βουλή.
Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται αναμένεται να οδηγήσει σε ολοσχερή κατάργηση των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται στα τηλεοπτικά κανάλια, κυρίως κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του τηλεθεατή. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η ολοσχερής κατάργηση του άρθρου 53 του νόμου 4002/2011, στο οποίο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τυχερών παιγνίων από τηλεοπτικά μέσα. Αυτό πρακτικά θα σημάνει την απουσία πλαισίου υλοποίησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι αξιολόγηση των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω τηλεοπτικών μέσων είναι άκρως δυσφημιστική για τα τηλεοπτικά μέσα.
Η αξιολόγηση έγινε από την Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και έδειξε ότι ορισμένα μέσα εξαπατούσαν συστηματικά τον ενδιαφερόμενο τηλεθεατή, τόσο διατηρώντας τον σε αναμονή τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης, αλλά και με άλλους τρόπους. Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι κάποια τηλεοπτικά μέσα σταμάτησαν την προβολή των συγκεκριμένων παιγνίων, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ζημιογόνος, χωρίς το... «γδύσιμο» του τηλεθεατή.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών-καταναλωτών και παράλληλα να διευρύνει την επιχειρηματολογία της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Η ίδια έχει βρεθεί στη γωνία από τους κοινοτικούς σχετικά με τις άδειες που έχει χορηγήσει σε διάφορους φορείς διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και πλέον θέλει να δείξει με τις κινήσεις της ότι το μονοπώλιο περιορίζεται σε μια αυστηρά ελεγχόμενη και ρυθμιζόμενη επιχείρηση.
Υπό την έννοια αυτή, προχθές η κυβέρνηση έλαβε μια μεγάλη «ανάσα», χάρις στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, αυτή η απόφαση συνιστά μόνον ανάσα, δεδομένου ότι το θέμα θα κλείσει οριστικά, μόνον με τη λήψη μια αντίστοιχης απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.