Ερευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ξεκινά ο ΟΗΕ
2014-07-24 17:25
Στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου υιοθετήθηκε μια απόφαση που υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι με 29 ψήφους υπέρ —κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες—, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, μεταξύ των οποίων και από κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει την αποστολή μιας επιτροπής για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ στη Γάζα.
Η επιτροπή θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», επισημαίνεται στην απόφαση.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση (...) και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα. Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, «παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς» η οποία «διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους» εναντίον πολιτών, «κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία», δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.
«Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.
Κέρι: «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει»
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι εκτίμησε σήμερα ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες να τερματιστούν οι συγκρούσεις οι οποίες διαρκούν πλέον 16 ημέρες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Κάναμε βεβαίως κάποια βήματα μπροστά. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», είπε ο Κέρι λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Τζον Κέρι έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ αψηφώντας την απόφαση των ΗΠΑ για απαγόρευση των πτήσεων, σε μία προσπάθεια να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, αναμένεται να έχει συνομιλίες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο υπουργείο Άμυνας του Τελ Αβίβ.
Ερευνα για εγκλήματα πολέμου διέταξε η Ναβί Πιλάι
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.
Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.
Υπογράμμισε επίσης ότι για «μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις» εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.
Ένα σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί. Το κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζει «κατάφωρα τις γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».
Το κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκαλέσει επειγόντως σύνοδο των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου η Συνθήκη, ένα βασικό κείμενο του ανθρωπιστικού δικαίου, να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη σύγκληση σήμερα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νέα αιματηρή επίθεση το πρωί της Τετάρτης
Στο μεταξύ το αιματοκύλισμα συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα την ζωή τους από ισραηλινή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Με τους θανάτους αυτούς ανήλθαν σε περισσότερους από 30 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει σήμερα την ζωή τους και σε περισσότερους από 660 αυτοί που έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών, ο Άσραφ αλ Κούντρα.
Εξάλλου, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από τους Παλαιστινίους και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία τους και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Αποκατάσταση των πτήσεων προς το Ισραήλ ζήτησε ο Νετανιάχου
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αψήφησε την απαγόρευση και ανακοίνωσε πως παίρνει το αεροπλάνο για το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.
Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
«Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι το ίδιο: “Σταματήστε να πολεμάτε, αρχίστε να μιλάτε. Αντιμετωπίστε τις αιτίες της σύγκρουσης στη ρίζα τους”», υπογράμμισε παρόντος του Νετανιάχου.
Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, να σταματήσει τις εκτοξεύσεις των ρουκετών, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις «διεισδύσεις» στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα.
Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο. Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: «Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς», επιμένει.
Μαχμούντ Αμπάς: «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε»
Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική» στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς.
«Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Κανένας σ' αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα».
Πηγή : ww.briefingnews.gr
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου υιοθετήθηκε μια απόφαση που υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι με 29 ψήφους υπέρ —κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες—, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, μεταξύ των οποίων και από κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει την αποστολή μιας επιτροπής για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ στη Γάζα.
Η επιτροπή θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», επισημαίνεται στην απόφαση.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση (...) και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα. Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, «παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς» η οποία «διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους» εναντίον πολιτών, «κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία», δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.
«Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.
Κέρι: «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει»
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι εκτίμησε σήμερα ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες να τερματιστούν οι συγκρούσεις οι οποίες διαρκούν πλέον 16 ημέρες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Κάναμε βεβαίως κάποια βήματα μπροστά. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», είπε ο Κέρι λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Τζον Κέρι έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ αψηφώντας την απόφαση των ΗΠΑ για απαγόρευση των πτήσεων, σε μία προσπάθεια να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, αναμένεται να έχει συνομιλίες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο υπουργείο Άμυνας του Τελ Αβίβ.
Ερευνα για εγκλήματα πολέμου διέταξε η Ναβί Πιλάι
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.
Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.
Υπογράμμισε επίσης ότι για «μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις» εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.
Ένα σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί. Το κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζει «κατάφωρα τις γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».
Το κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκαλέσει επειγόντως σύνοδο των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου η Συνθήκη, ένα βασικό κείμενο του ανθρωπιστικού δικαίου, να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη σύγκληση σήμερα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νέα αιματηρή επίθεση το πρωί της Τετάρτης
Στο μεταξύ το αιματοκύλισμα συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα την ζωή τους από ισραηλινή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Με τους θανάτους αυτούς ανήλθαν σε περισσότερους από 30 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει σήμερα την ζωή τους και σε περισσότερους από 660 αυτοί που έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών, ο Άσραφ αλ Κούντρα.
Εξάλλου, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από τους Παλαιστινίους και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία τους και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Αποκατάσταση των πτήσεων προς το Ισραήλ ζήτησε ο Νετανιάχου
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αψήφησε την απαγόρευση και ανακοίνωσε πως παίρνει το αεροπλάνο για το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.
Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
«Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι το ίδιο: “Σταματήστε να πολεμάτε, αρχίστε να μιλάτε. Αντιμετωπίστε τις αιτίες της σύγκρουσης στη ρίζα τους”», υπογράμμισε παρόντος του Νετανιάχου.
Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, να σταματήσει τις εκτοξεύσεις των ρουκετών, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις «διεισδύσεις» στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα.
Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο. Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: «Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς», επιμένει.
Μαχμούντ Αμπάς: «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε»
Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική» στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς.
«Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Κανένας σ' αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα».
Πηγή : ww.briefingnews.gr