Αποπληρωμή φόρου σε 16 μήνες μέσω κάρτας
Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος έως και τον Νοέμβριο του 2015 επιτρέπει στον φορολογούμενο η χρήση της πιστωτικής του κάρτας, στον βαθμό που το υπολειπόμενο πιστωτικό όριο καλύπτει τη φορολογική υποχρέωση που προκύπτει από το εισόδημά του.
Η πολιτική των τραπεζών επιτρέπει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6, 9 ή 12 δόσεις, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Περαιτέρω διευκόλυνση είναι η δυνατότητα επιμερισμού ακόμη και κάθε δόσης έως και σε τρεις μικρότερες, μεταθέτοντας την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων ακόμη και 16 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τον Νοέμβριο του 2015. Σημαντικό είναι επίσης ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μέσω κάρτας δεν χρεώνεται με προμήθεια από την τράπεζα και είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν.
Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όσοι δεν επιλέξουν να «σπάσουν» τις δόσεις του φόρου σε υποδόσεις, δικαιούνται επίσης την έκπτωση φόρου 1,5% που δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, εάν επιλεγεί το σπάσιμο των δόσεων σε επιμέρους δόσεις, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα της έκπτωσης, αλλά μεταθέτει για πιο μακρύ χρονικό διάστημα την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.
Τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας δίνουν όλες οι τράπεζες. Η Attica Bank και η Citibank δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 6 δόσεις, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank σε 9 δόσεις, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει επεκτείνει τη σχετική δυνατότητα σε 12 μήνες. Η συνήθης πρακτική πάντως επιβάλλει την αποπληρωμή του φόρου εντός της τρέχουσας φορολογικής περιόδου, προκειμένου να μη συσσωρεύονται φόροι παρελθόντων ετών, όπως σημειώνει η «Καθημερινή».
Η χρήση των πιστωτικών καρτών για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αξιοποιείται πλέον από έναν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων και, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, πέρυσι πληρώθηκαν περί τα 600 εκατ. ευρώ σε φόρους με τη χρήση καρτών. Η εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων μέσω πιστωτικής κάρτας συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, χαμηλές επισφάλειες, καθώς επιλέγεται από φορολογουμένους που είναι συνεπείς στις συναλλαγές τους.
Πηγή : arouraios.gr