Αγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου με Αθανασίου με φόντο τον… Μάο Τσε Τούνγκ
Αγριος καβγάς ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου με κατηγορίες για τροπολογίες «πλυντήρια σκανδάλων» μέχρι και αναφορές στον… υπουργό Προπαγάνδας του Μάο Τσε Τούνγκ.
Ολα ξεκίνησαν όταν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου – παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» – αντέδρασε έντονα στο αίτημα Αθανασίου να συντμηθεί ο χρος ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης
«Περιφρονείτε τον Κανονισμό και τις προθεσμίες για να φέρνετε εδώ ντροπολογίες με τις οποίες ξεπλένετε ευθύνες» είπε και θύμισε ότι υπήρξε «εκτενέστατο πόρισμα κόλαφος για τον κατασταλτικό έλεγχο του έκτου παγκόσμιου πρωταθλήματος κλασσικού αθλητισμού, Αθήνα 1997 και υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία με την οποία το ξεπλύνατε και αυτό το πόρισμα. Βοά ο τόπος ότι έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο σκανδάλων των κομμάτων σας».
Ο Χ. Αθανασίου απάντησε εξίσου έντονα: «Αν νομίζετε, και παρακαλώ, οποιοσδήποτε νομίζει, τον προκαλώ, ότι έγινε ρύθμιση για να ευνοηθεί οποιοσδήποτε, να αναφερθεί το όνομά του» είπε και κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου «επειδή ενεργεί σαν τον υπουργό Προπαγάνδας του Μάο, τον Τσε Ποτά».
«Μόνο τον Τσε Ποτά επικαλείστε. Φαίνεται πως αυτό έχετε διαβάσει μόνο» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω διαβάσει πολλά» επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι θα ενισχύσει την επανένταξη κρατουμένων.
Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι αν περάσει η 1η Δεκεμβρίου χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι αποφάσεις-πλαίσιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασίες παράβασης των κρατών λόγω μη εναρμόνισης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η δικαστική συνεργασία, ιδιαίτερα σε ποινικές υποθέσεις, έχει τεθεί στα συμβούλια υπουργών ως ακρογωνιαίος λίθος και ότι οι διατάξεις συνιστούν ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικό νομοθέτημα που θα βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα επιπλέον εργαλείο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ισχύς του δεν αφορά μόνον την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού μπορεί να ενισχυθεί η δυνατότητα επανένταξης του καταδικασμένου στην κοινωνία με την έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει καθώς προωθείται η έννοια του ενιαίου δικαστικού χώρου, προάγεται η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και ενισχύεται η ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη των καταδικασθέντων.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι επί της αρχής αντίθετοι με τον σκοπό του νομοσχεδίου που είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου, είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Δήλωσε ωστόσο ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται επειδή δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί το νομοσχέδιο εισάγεται με επείγουσα διαδικασία.
Τον προβληματισμό του για την παρέμβαση στο εσωτερικό δίκαιο εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Το ενδεχόμενο παραβίασης συνταγματικών κανόνων σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης και επισήμανε ότι υπάρχει αοριστία στην περιγραφή των εγκλημάτων.
«Αυτό το νομοθέτημα ακόμη και αν έχει δέκα καλά, κρύβει πολύ αντιδραστική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πρόσχημα του ενιαίου χώρου δικαιοσύνης», δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε όπως είναι. Επιφυλάσσομαι πως θα εκφράσουμε την άρνηση μας» σημείωσε.
Αναβολή της συζήτησης προκειμένου να δοθεί στους βουλευτές χρόνος να μελετήσουν το νομοσχέδιο, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για σειρά διατάξεων.
Πηγή : arouraios.gr