«Οχι» από την τρόικα στις 100 δόσεις για Εφορία και Ταμεία

2014-08-13 18:56

tomsen

 

«Φρένο» στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα και η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθιστούν αναγκαία μια ρύθμιση-«πακέτο».

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 ως 100 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής), με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ. Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου), με 6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από εφέτος τον Ιανουάριο, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της ρύθμισης ετέθη μετ’ επιτάσεως τον Ιούλιο στην τρόικα, αλλά η αντίδραση των δανειστών ήταν «παγωμένη», ενώ κάθετη ήταν και η άρνηση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου που ήλθαν στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ, φέρεται να επανέλαβαν τη θέση της Ουάσιγκτον ότι κάθε νέα ρύθμιση οφειλών δημιουργεί την προσδοκία για μία ακόμη καλύτερη που ενδεχομένως να έλθει στο μέλλον γεννώντας απροθυμία καταβολής χρεών. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

ΔΝΤ: Οχι χαριστικά

Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» που θα χαρακτηρίζεται από πολλές δόσεις λέγοντας ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα σε μια ανεπίσημη κουβέντα το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να συνέδεσε την ένταξη σε ενδεχόμενη ρύθμιση με αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ., κατάσχεση περιουσίας αν δεν καταβληθούν τρεις μόλις δόσεις) ακυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων.

Ειδικότερα για τις οφειλές προς τα Ταμεία το ΔΝΤ τόνισε ότι η ισχύουσα ρύθμιση χρεών που έχει εγκρίνει η τρόικα είναι επαρκής.
Παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να εξευρεθεί η «χρυσή τομή» που θα δώσει ανάσα στην αγορά. Δεν λείπουν πάντως και οι τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με κύκλους από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου να κάνουν λόγο για μια… «άτσαλη» προσπάθεια να τεθεί το θέμα στην τρόικα στη συνάντηση του Ιουλίου, «δείχνοντας» προς την πλευρά του υπουργείου Εργασίας…

«Το θέμα ετέθη διεξοδικά τον Ιούλιο και θα το επαναφέρουμε πολύ σύντομα» λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου και εξηγούν: «Περιμένουμε αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των προηγούμενων ρυθμίσεων ώστε να ενισχύσουμε τα επιχειρήματα για την ανάγκη μια νέας ρύθμισης που θα τονώσει τα έσοδα και θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Γιούνκερ

Παρότι ο αριθμός 100 θεωρείται φιλόδοξος στο υπουργείο Οικονομικών, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τήρηση των προαπαιτούμενων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι της τρόικας. Την ίδια στιγμή διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούν ότι η αλλαγή σκυτάλης στην Κομισιόν με την επερχόμενη ανάληψη καθηκόντων από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα οδηγήσει σε μια τροποποίηση της πολιτικής για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

Η Ελλάδα περιμένει, όπως είναι λογικό, την επόμενη μέρα μετά το δίδυμο Μπαρόζο – Ρεν που «σφράγισε» το ελληνικό Μνημόνιο από τα πόστα του προέδρου της Κομισιόν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων αντίστοιχα.

Οπως ανέφερε το Reuters, πολύ πιθανή θεωρείται πλέον μια κίνηση-τομή από την πλευρά της Κομισιόν στην εποχή Γιούνκερ η οποία θα αποδυναμώσει τον ρόλο του ΔΝΤ για τις αποφάσεις χάραξης πολιτικής στη χώρα μας ακόμη και αν δεν οδηγήσει άμεσα στην κατάργηση της τρόικας.

Πηγή : lykavitos.gr