Περισσότεροι από 2 εκατ. Καταλανοί πήραν μέρος σε μια συμβολική ψηφοφορία για το πολιτικό μέλλον της βόρειας ισπανικής περιφέρειας την Κυριακή, στη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας. Το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος έδειξε ότι το 80,7% επιθυμεί την ανεξαρτησία, ενώ το 4,54% επιθυμεί την παραμονή με τη Μαδρίτη.
Το δημοψήφισμα αντιμετωπίστηκε με έντονη αντίδραση από την ισπανική κυβέρνηση και παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει την διεξαγωγή του. Τα κόμματα κατά της ανεξαρτησίας μποϊκόταραν σε μεγάλο βαθμό το δημοψήφισμα, που έδειξε ότι οι περισσότεροι Καταλανοί τάσσονται υπέρ μιας διάσπασης με την Ισπανία. Ο Αρτούρ Μας, ο πρόεδρος της Καταλονίας, χαιρέτισε την ψηφοφορία ως «απόλυτη επιτυχία». Όπως είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της: «Αυτό δείχνει την ισχυρή αποφασιστικότητα των Καταλανών να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Οι Καταλανοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το δικό τους πολιτικό μέλλον».
Οι καταλανοί ηγέτες έχουν από καιρό παραδεχθεί ότι η ψήφος δεν έχει άμεσες νομικές συνέπειες, αλλά ελπίζουν ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής θα ενισχύσει την πολιτική τους υπόθεση, τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε τα 2.25 εκατ. Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7,5 εκατ., εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας ήλπιζε αρχικά να διεξάγει ένα πιο επίσημο δημοψήφισμα, στη γραμμή της ψηφοφορίας για την απόσχιση της Σκοτίας τον Σεπτέμβριο. Αλλά οι φιλοδοξίες της απετράπησαν κατ 'επανάληψη από την Μαδρίτη, η οποία υποστηρίζει ότι το ισπανικό σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για την περιφερειακή αυτοδιάθεση - πόσο μάλλον για τη διάλυση της χώρας. Η θέση αυτή έχει ευρέως υιοθετηθεί τόσο από το συνταγματικό δικαστήριο, όσο και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ισπανούς Σοσιαλιστές.
Παρά μια σειρά νομικών προσφυγών της τελευταίας στιγμής και μια προειδοποίηση από την κρατική υπηρεσία δίωξης, η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη την περιοχή ήταν ομαλή και ειρηνική, δήλωσαν καταλανοί αξιωματούχοι. Σε πολλές πόλεις, οι ψηφοφόροι σχημάτισαν μεγάλες ουρές, προτού καν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα, δημιουργώντας αυτό που οι συμμετέχοντες περιγράφουν ως «εορταστική ατμόσφαιρα».
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχό δήλωσε σε συνέδριο του κόμματος το Σάββατο ότι η καταλανική ψήφος «δεν είναι ένα δημοψήφισμα, δεν είναι μια διαβούλευση, ή κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι «δεν θα έχει καμία επίδραση». Στα εκλογικά τμήματα στη Βαρκελώνη, ωστόσο, το συναίσθημα ήταν διαφορετικό.
Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ήταν: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος;» Αν υπήρχε καταφατική απάντηση, το ψηφοδέλτιο έθετε ένα δεύτερο ερώτημα: «Θέλετε το κράτος να είναι ανεξάρτητο;» Οι ηγέτες υπέρ της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη είχαν αρνηθεί επανειλημμένα να θέσουν ως στόχο την προσέλευση των ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα - και η πολιτική πίεση από τη Μαδρίτη - θα μπορούσαν να πείσουν πολλούς Καταλανούς να απέχουν. Κατά τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές το 2012, ωστόσο, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα, παρέχοντας μια γενική ένδειξη των αριθμών στην οποία μπορούσε να βασιστεί το στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας. Στην πιο πρόσφατη διαδήλωση για ανεξαρτησία στη Βαρκελώνη συμμετείχαν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Πηγή : www.antinews.gr/