«Η Ελλάδα παραμένει κίνδυνος για την ευρωζώνη»
Η Ελλάδα απασχολεί ξανά τα διεθνή ΜΜΕ, μετά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Οι διεθνείς πιστωτές βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ οι
FT υποστηρίζουν ότι η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη και ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή μας στην ενιαία νομισματική ένωση δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί, ενώ σημειώνουν ότι το ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων λειτουργεί ξανά ως «δείκτης» της ανησυχίας που επικρατεί.
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκαν εκ νέου την Τετάρτη, πάνω από 8%, αντανακλώντας την ανησυχία των αγορών για την στασιμότητα στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πολιτική διαμάχη με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάσσεται κατά των μεταρρυθμίσεων, γράφουν οι FT.
«Ήρθε συνεπώς η ώρα για τους επενδυτές παγκοσμίως να σκεφτούν ξανά για το προβληματικό μέλος της ευρωζώνης;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
«Οι χαράσσοντες την πολιτική στην ευρωζώνη, σωστά ανησυχούν για την Ελλάδα, καθώς αυτή παραμένει κίνδυνος για όλη την περιοχή. Η χώρα κόντεψε να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή δεν είναι διασφαλισμένη. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων λειτουργούν ξανά σαν μετρητής φόβου για την ευρωζώνη» σημειώνει το δημοσίευμα.
WSJ: Έως και ένα 6μηνο η παράταση του μνημονίου
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης χθες, μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων των .
Η τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) - κλίνει προς μία εξάμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή, δήλωσε ο δεύτερος.
Για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Bloomberg: Αδιέξοδο στο Παρίσι-Αόριστη η έξοδος από το μνημόνιο
Με το αδιέξοδο των συνομιλιών στο Παρίσι, ασχολείται και το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος σε σχέση με τον μελλοντικό τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης γύρισαν με... άδεια χέρια.
Το άρθρο «παίζοντας» με την θρυλική ατάκα από τη κλασική ταινία «Καζαμπλάνκα» («πάντα θα έχουμε το Παρίσι»), κάνει απολογισμό των όσων έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα και αναφέρει πως και οι δύο πλευρές αποχώρησαν μετά από «κουραστική ανταλλαγή επιχειρημάτων» δίχως να έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό: «Μπορεί το σκηνικό από τη συνάντηση του Μαΐου να έχει αλλάξει, καθώς δεν υπήρχαν διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και αυτή τη φορά, επί γαλλικού εδάφους, οι μαραθώνιες συζητήσεις έδωσαν και πήραν».
Αυτή τη φορά καμία πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί τα επιχειρήματα του άλλου, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή έφτασαν σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει φτάσει στο... παρά πέντε της εξόδου από το Μνημόνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να θέλει να βγει από το Μνημόνιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, φιλοδοξία που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ως την τελευταία αξιολόγηση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η φιλοδοξία, η τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, το οποίο ρεαλιστικά σημαίνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup. Αυτό το θέμα δεν λύθηκε στο Παρίσι, ενώ έμεινε ανοιχτό το πότε το επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα», επισημαίνεται.
Η πικρία της ελληνικής πλευράς είναι έκδηλη. Ένας ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε: «Η Ελλάδα έπιασε τους στόχους της τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση νιώθει πως τιμωρείται για την επιτυχία της. Την ίδια στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία αδιαφορούν να συμφωνήσουν για τους προϋπολογισμούς τους, η Τρόικα κάνει μια εξαίρεση με την Ελλάδα».
«Δεν θα δεχθούμε επέκταση του μνημονίου για άλλους έξι μήνες, αλλά μόνο μια τεχνική επέκταση ενός μηνός μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και οι συζητήσεις γύρω από αυτή», επισήμανε ελληνική πηγή. «Μέχρι τότε, οι Έλληνες θα έχουν πάντα το Παρίσι», καταλήγει το άρθρο.
ΕΘΝΟΣ