"Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα στους ψεύτες Έλληνες"
Ο Τιμ Γκάιτνερ αποκαλύπτει
Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να σώσουν, αλλά να συνθλίψουν την Ελλάδα, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους.
Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ αποκαλύπτει την εκδικητική μανία που είχε καταλάβει τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφότου διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είχε πει ψέματα για το έλλειμμα και το χρέος της.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις για το βιβλίο του, οι οποίες διέρρευσαν στους Financial Times, ο Γκάιτνερ διαπίστωσε ότι η Ευρώπη όδευε προς την καταστροφή το Φεβρουάριο του 2010, σε μία Σύνοδο του G7. Την εποχή εκείνη, η Ελλάδα είχε ήδη ανακοινώσει ότι το έλλειμμά της δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως όλοι πίστευαν, αλλά 12%, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων να βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά.
«Θυμάμαι να έρχομαι στο δείπνο και να κοιτάζω το BlackBerry μου. Ήταν μια γ*****νη καταστροφή στην Ευρώπη. Οι γαλλικές τραπεζικές μετοχές σημείωναν πτώση 7% ή 8%. Αυτό ήταν σπουδαίο πράγμα. Για εμένα, ήταν απλό: Έχετε μία κλασική απόλυτη σφαγή γιατί ο κόσμος λέει ‘υπάρχει κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει έκθεση στην Ελλάδα;’», λέει ο Γκάιτνερ.
«Έκατσα σε αυτό το δείπνο, τη συνάντηση, γιατί οι Ευρωπαίοι μπήκαν λέγοντας, βασικά: ‘Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά τρομεροί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και υπήρξαν σπάταλοι και εκμεταλλεύτηκαν την όλη υπόθεση, για αυτό θα τους συνθλίψουμε’. Αυτή ήταν η βασική τους στάση, όλων τους», εξηγεί.
«Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Ήταν ντροπιαστικό για εκείνους γιατί οι Έλληνες είχαν καταλήξει να δανειστούν όλα αυτά τα χρήματα και ήταν έξαλλοι και νευριασμένοι και έλεγαν: ΄Σίγουρα να βγάλουμε τα ρόπαλα’».
Ο Γκάιτνερ επιχείρησε να παίξει το ρόλο της φωνής της λογικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος, τους είπε πως ακόμα και εάν συνέτριβαν την Ελλάδα, θα έπρεπε να δώσουν στις αγορές ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι σκόπευαν να προστατεύσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Τελικά, η ιστορία έδειξε ότι η Ευρώπη αποδέχθηκε τη λύση ενός πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη τι θα σήμαινε το αντίθετο για την υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης αλλά και τις μεγαλύτερες τράπεζές της. Όμως, ο Γκάιτνερ δηλώνει έκπληκτος μπροστά στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι άφησαν να πάνε χαμένα τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης.
«Πίστευα ότι ήταν απολύτως αδιανόητο ότι θα άφηναν τα πράγματα να γίνουν τόσο άσχημα όσο έγιναν τελικά», λέει.
Πηγή : www.parapolitika.gr